Yalnız Mesajı Göster

Biri Beni Gözetliyor Kitabı Tavsiyesi

Eski 11-03-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Rupert Sheldrake haklıysa, bu yazıyı okuyan on kişinin en azından yedisi gözetlenme duygusunu yaşamış demektir

Rupert Sheldrake haklıysa, bu yazıyı okuyan on kişinin en azından yedisi gözetlenme duygusunu yaşamış demektir Ayrıca kim bilir belki siz de olacak olayları önceden sezebiliyorsunuz

Ya da tam sevdiğiniz birini düşünürken telefon çalıyor ve arayan düşündüğünüz kişi oluyor

"Basitçe paranormal diye nitelendiremeyeceğimiz bu deneyimlerin kökleri biyolojimizde gizli" diyor Sheldrake Cambridge'te eğitim görmüş biyokimya uzmanı bu aykırı düşünür için ise, "Bilim dünyasının cadısı, ama yakılarak cezalandırılmaya razı gelmiyor," deniyor Sheldrake, sık sık rastlanılan bu tür deneyimlerin araştırılmasının, insan ve hayvan zihnine yeni bir bakış açısı getireceğini söylüyor Tabii eğer bilim bu alanlara karşı takındığı dogmatik saldırgan tutumundan vazgeçerse

"Bu araştırma alanı doğası gereği tartışmaya açık" diyor Sheldrake yeni kitabı Biri Beni Gözetliyor'un tanıtım toplantılarında ve şöyle devam ediyor: "Kitabımda yapmak istediğim şey, bilimsel kanıt ortaya koymak"
Aslında Sheldrake, insan ve hayvan zihnine yeni bir konsept getiriyor; buna göre zihin beyinle sınırlı değil, doğada dört bir yana yayılmış olan etki alanları aracılığıyla işlev görüyor

Örnek: Kurt sürüleri

Bu 'morfik alanların' canlıların sosyal gruplarını ve zihni faaliyetlerini düzenlediğini öne sürüyor Bu faaliyetlerin arasında insanlar arası ve hayvanlar arası telepatiden tutun kuş sürülerinin bir düzen içinde uçması gibi günlük, rutin hayatın bir parçası olan gizemli olaylar var "Bunların hepsini açıklayabileceğimi ya da anlayabileceğimi iddia etmiyorum" diyor Sheldrake ve devam ediyor: "Sadece köşeli gerçeklerin ötesinde de bir şeyler olduğuna dikkat çekmeye çalışıyorum"

Sheldrake telepatinin bir kabile ya da sürünün birbirinden uzak üyelerini bağlantı halinde tutmaya ve tehlikelere karşı uyarmaya yarayan bir çeşit morfik alan ya da sosyal alan olduğunu ifade ediyor Örnek olarak da birbirlerinden yüzlerce kilometre uzaklaşmalarına rağmen grup birliğini yitirmeyen kurt sürülerini gösteriyor

"Telepati sosyal bağlara dayanır," diyor Sheldrake ve bu yeteneğin hayvanlarda birçok insanda olduğundan daha çok geliştiğine dikkat çekiyor Modern dünyada en iyi bilinen örneğin telefon telepatisi, yani ahizeyi kaldırmadan telefonda kimin olduğunu sezme olduğunu söylüyor Bu durum, arayan yakın bir arkadaş veya akrabaysa daha sık gerçekleşiyor

Sheldrake, kişinin aklından geçenin gerçekleşmesi olgusunun 'email' alırken de yaşandığını ve bu konuyu Microsoft ile görüşmek istediğini de ekliyor Geçtiğimiz eylül ayından bu yana 'e-mail' telepatisi üzerine yüz altmış deney gerçekleştirmiş Şans eseri öngörülerin oranının yüzde yirmi beş olduğunu göz önünde bulundurursak, yüzde kırk üç oranındaki doğru tahminlerin 'şans düzeyinin önemli ölçüde üzerinde' olduğuna dikkat çekiyor Sheldrake

Sık raslanan bir olgu son kitabının başlığından da anlaşılacağı üzere, gözetlenme duygusu en sık raslanan 'paranormal' olay, Shledrake'in teste tabi tuttuğu erişkinlerin yüzde yetmiş ila doksanı bu duyguyu yaşamış Dikkatin bakış yoluyla belli bir noktaya odaklanmasının, gözetleyen kişinin gözlerinden ve beyninden öteye yayılan bir etkisi olduğunu iddia ediyor Sheldrake

Rupert Sheldrake özgür düşünen biri olabilir ama yenilikçi her düşünceye rağbet ettiğini söylemek de doğru olmaz 'Deneğin zihninin bulandığı' durumları ve önceki deneyimlerin etkilerini de hesaba katıyor "Mesela hipnoz yoluyla insanlara her şeyi düşündürebilirsiniz" diyor

En şaşırtıcı bulduğu örnekler, Titanik ve 11 Eylül saldırısı gibi trajedilerin öngörüldüğü vakıalar Dünya Ticaret Merkezi'nin üç yüz metre ötesindeki bir merkezde, adli tıp alanında çalışan bir bilim adamı olan Mike Cherni, 11 Eylül saldırısından beş gün önce rüyasında, bir uçakta olduğunu ve uçak Manhattan'daki binaların üzerine doğru alçaldığında paniğe kapıldığını görmüş "Manhattan'ın güney ucuna doğru uçtuğumuzu net bir şekilde görüyordum Sonra müthiş bir çarpma oldu ve uyandım Bu rüya beni günlerce tedirgin etti, öyle ki karıma da anlatma ihtiyacı hissettim" 11 Eylül'den önce, alevler içinde yanan Dünya Ticaret Merkezi'nin merdivenlerinden inenleri, binaların yıkıldığını, uçakların çarpıştığını ve insanların panik içinde kaçıştığını görenler de olmuş

'Yakılmayı hak ediyor'

Sheldrake bu anlatılanları son derece ilginç buluyor ancak bunları belli bir çerçeve içine yerleştirip değerlendirecek bir konsepti yok "Olayları önceden tahmin etmenin nasıl işlediğini bilmiyorum" diyor "Bu benim için telepati ya da gözetlenme duygusundan çok daha gizemli bir olgu"

Hararetli Tartışmalar Görüşleri nedeniyle hayalperestten tutun zır deliye varıncaya kadar birçok eleştiriye maruz kalan Shledrake, hakkında çıkan en can alıcı eleştirileri sheldrake adlı web sitesinde yayımlıyor Sheldrake'e atılan en ağır taş, meşhur bilim dergisi Nature'nin eski editörü Sir John Maddox'un Sheldrake'in ilk kitabı A New Science of Life (Yeni bir Yaşam Bilimi) için söyledikleri: "Bu insanı çileden çıkarıcı broşür, yıllardır karşıma çıkanlar arasında yakılmayı en çok hak edeni"

Sheldrake, sağlıklı bir kuşkuculuğun bilim için çok önemli olduğunu kabul ediyor ama genel geçer teorilerin dışında kalan hiçbir şeyin araştırılmaya değmeyeceğini savunan 'dogmatik kuşkuculuğa' ya da 'kökten dincilik benzeri bir bilimselliğe' karşı çıkıyor

'Bu bir bilgi bankası'

Sonuç olarak Sheldrake, insan ve hayvan davranışına ait birçok alanın henüz araştırılmadığını vurguluyor ve ekliyor: "Zihnin kendisi ve zihnin yapabilecekleri neredeyse bakir bir alan" Bu konuyu on yıldan uzun bir süredir araştıran Sheldrake kitabında, sıradan insanların başlarından geçenleri anekdotlar halinde aktarıyor ve okuyucuların evlerinde uygulayabilecekleri deneyler veriyor Dört bin vakıa hikâyesi, iki bin anket ve telefonla gerçekleştirilmiş bin beş yüz röportajın yanında
kontrollü deneyler içeren bir bilgi bankası olduğunu belirtiyor

Eleştirilere rağmen, geleneksel olmayan bilim çevrelerinde kıvrak zekâlı bir düşünür olarak tanınıyor Sheldrake ve birçok tanınmış bilim adamının kendisini teşvik ettiğini dile getiriyor Harvard'da felsefe, Cambridge'de doğa bilimleri okuyan ve doktora yapan altmış yaşındaki Sheldrake Cambridge Üniversitesi'nde biyokimya ve hücre biyolojisi bölümünde idareci olmuş Kariyerinin ilk yirmi yılında akademik dünyada faaliyet göstererek bitki biyolojisi konusunda uzmanlaşmış

1970'lerde Hindistan'da Yarı Kuru Tropik Alanlar için kurulan Uluslararası Ekin Araştırma Enstitüsünde bitki fizyoloğu olarak çalışmış Ayrıca bir süre Hindistan'daki bir dergâhta bulunmuş "Cambridge Üniversitesi'nde araştırma yaparken öncelikle canlı organizmaların yaşamlarının morfik alanlarla düzenlendiğine ikna oldum" diyor Sheldrake Genler ve moleküller yaşamın yapı taşları olsa da parçaların birleşerek nasıl yaşayan bir organizma oluşturduğunu açıklamazlar diyor Sheldrake ve morfik alanların organizasyonda bir master copy işlevi gördüğünü belirtiyor

Bu düzenleyici gücün bir çeşit kolektif bilinçaltı olduğunu gören Sheldrake bir cinsin üyelerinin, cinsin kolektif hafızasından yola çıkıp yine bu hafızaya katkıda bulunduklarını ifade ediyor (Seda Darcan)

Kitapla ilgili detaylar

Biri Beni Gözetliyor

Rupert Sheldrake

Kaknüs Yayınları

Basım Tarihi : 07 - 2010

Sayfa Sayısı : 464

Etiket Fiyatı : 2000 TL

İnsan Aklının Gizemli Güçleri:

Nazar, Büyü, Telepati, Gelecekten Haber Verme ve Daha Fazlası Bilimsel Dogmaları Kıran Bir Kitap Sheldrake'in araştırmalarına göre 10 kişiden 7'si arkadan kendisine bakıldığını hissediyor Aynı şekilde birçok insan, bir kişiye arkasından bakarak onu en azından huzursuz edebileceğini iddia ediyor Bir başka deyişle, niyetlerimiz ve dikkatlerimiz, baktığımız şeye dokunacak şekilde bedenimizin dışına uzanabiliyor

Bu kitapta Rupert Sheldrake; 4000 vakıa hikayesi, 2000 anket ve telefonda yapılmış 1500 röportaja dayanan 10 yıldır sürdürdüğü bilimsel araştırmaların sonucunda, gözetlenme duygusu, telepati, nazar ve benzeri olguları açıklıyor

Zihnimizin beynimizle sınırlı olmayıp başımızın dışına uzandığını kabul edersek; telepati, dikkatin gücü, önbiliş ve kilometrelerce uzakta yaşananları görme gibi fenomenlerin mümkün olduğu anlaşılır

Sheldrake'in fikirleri kendimize; insanlarla, hayvanlarla ve çevremizi saran dünyayla ilişkimize yeni bir bakış açısı getiriyor

Alıntı Yaparak Cevapla