10-29-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Altın Sarısı Elma (Romen) Tarifi
Altın Sarısı Elma (Romen) Tarifi
30 gr (2 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı
1,5 kg elma (soyulup ortaları çıkarılmış ve dilimlenmiş)
1 limonun kabuğu (ince rendelenmiş)
1 çay kaşığı yenibahar
3 çorba kaşığı kayısı reçeli
Üstü:
60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
120 gr (1/2 su bardağı) + tatlı kaşığı toz şeker
2 yumurta (ak ve sarıları ayrılmış)
1 limonun kabuğu (ince rendelenmiş)
1 limonun suyu
1 çorba kaşığı un
60 gr (1 su bardağı) bayat ekmek içi
2 çorba kaşığı tereyağı büyük bir tencerede, hafif ateşte eritiniz Yağ kızınca elmaları, limon kabuğunu ve yenibaharı katınız Tencereyi kapatıp 15-20 dakika, elmalar iyice yumuşayıncaya kadar pişiriniz
Tencereyi ateşten indirip kayısı reçelini tahta bir kaşıkla karışım lapa kıvamına gelinceye kadar karıştırınız Tencereyi yeniden ateşe oturtup kapağı açık olarak, karışım koyulaşıncaya kadar 3-5 dakika pişiriniz
Tencereyi ateşten indiriniz
Önce fırınınızı orta sıcaklığa (170°C) getirip ısıtınız
Geri kalan bir tatlı kaşığı yağla 1,5 litrelik (7+1/2 su bardağı) su alan bir fırın kabını yağlayınız
Tenceredeki elmalı karışımı bu kaba boşaltıp bir kenara bırakınız Tatlının üstünü hazırlamak için 1/4 su bardağı şeker ile 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı orta boy bir kasede tahta bir kaşıkla karıştırarak hafif ve köpüklü bir krema haline getiriniz Yumurta sarılarını, limon suyunu ve kabuğunu, unu ve ufalanmış ekmeği katıp iyice karıştırınız
Yumurta aklarını başka bir orta boy kasede yumurta teli yada elektrikli çırpıcıyla hafif kar haline gelinceye kadar çırpınız Karıştırmaya devam ederek 1/4 su bardağı toz şeker katıp karışımı daha da kıvamlandırınız
Yumurta akı karışımını madeni bir kaşıkla ekmekli karışıma katıp, karışımı fırın kabındaki elmaların üstüne dökünüz Üstüne geri kalan 1 tatlı kaşığı toz şekeri serpip fırına sürünüz 35-40 dakika, üstü altın sarısı oluncaya kadar pişiriniz
Kabı fırından alıp bir kenarda ılındıktan sonra buzdolabına kaldırıp en az 2 saat beklettikten sonra servis ediniz
Not: Değişik bir tatlı olan altın sarısı elma, elma püresinin hafif bir merengle kaplanmasından oluşur Soğuk olarak vanilyalı dondurmayla servis edilir
|
|
|