10-29-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bağdat Sütlacı Tarifi ( Videolu )
Bağdat Sütlacı Tarifi ( Videolu )
Osmanlı'ya ait geleneksel bir tarif paylaşacağız
"Bağdat Sütlacı"
ama isterseniz önce malzeme listesine bir göz atalım
1 litre süt
1,5 su bardağı pirinç
3 parça damla sakızı
ve 1 su bardağı su
şerbet için; 2,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
ve yarım limon
malzeme listesinden sonra Bağdat sütlacının 
çok da zor olmayan yapımına geçebiliriz
öncelikle ocağın yanına gidelim
tencereyi ateşe yerleştirdik, yıkadığımız süzdüğümüz pirinci bırarakıyoruz
üzerine sütü ilave ediyoruz
pirinçler tamamen şeklini kaybedip 
lapamsı bir ifade kazanana kadar 
kısık ateşte zaman zaman karıştırarak pişiriyoruz
süt kaynamaya başladı, pirinç de şişmeye başladı
ara sıra karıştırarak pirincin tamamen su çekmesini sağlayacağız
pirincin su çekme özelliğine göre biraz sıcak su ilave edebiliriz
hiç ilave etmesek de olur, ama lapa olması önemli
pirinçler şeklini kaybetti son olarak 
dövdüğümüz damla sakızını ilave ediyoruz
şöyle bir kaç tur çeviriyoruz
ve ateşi kapatıyoruz
artık sütlacımızı sıcakken 
kaselerin dibinde 2 parmak olacak şekilde pay edebiliriz
sütlacı kaselere bölüştürdk
soğurken şerbetimizi hazırlayabiliriz
şekeri tencereye bırakıyoruz
üzerine suyu ilave ediyoruz
farkındaysanız kıvamlı bir şurup olacak
şöyle bir 15-20 dakika kaynayacak, sonra limonu ekleyeceğiz
evet kaynama noktasına geldikten sonra 10-15 dakika daha kaynattık 
koyu kıvam alması için, son olarak yarım limonun suyunu ilave ediyoruz
5 dakika daha kaynatıyoruz
artık ateşi kapatıyoruz
sıcak olarak sütlacın üzerine dökeceğiz
sütlacımız hazır, şerbetimiz de kaynadı
artık iki malzemeyi birleştirebiliriz
dediğimiz gibi soğuk sütlacın üzerine, sıcak şerbeti paylaştırıyoruz
şunu da belirtelim; şerbet çekilmeyecek, üzerinde bir tabaka olarak kalacak
şimdi Bağdat sütlacımızı buzdolabına yerleştireceğiz
tamamen soğuduktan sonra ikram edebiliriz
bu bölümümüzde geleneksel bir tat yaşatmaya çalıştık
"Bağdat Sütlacı"
denerseniz mutlaka beğeneceğinize inanıyorum
şimdiden Afiyet Olsun!
|
|
|