10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Hamur Çeşitleri Nelerdir
Hamur Çeşitleri
Hamur işleri genel olarak iki metodla hazırlanır
a Yumuşak hamur hazırlama,
1 Yoğurt kıvamında olanlar: Bu gruba çarpılarak yapılan hamur çeşitleri girer Örneğin: Kek hamuru, revani hamuru v s
2 Yoğurt kıvamından biraz daha koyu olanlar: Bu grup hamurlar mayalandırılarak hazırlanırlar Örneğin: Lokma hamuru , baba tatlısı humu-ru v s gibi
b Sert hamurlar: Bu hamurlarda sertlik derecesi hamurun kullanıldığı yere göre değişir Sertlik derecesine göre bu gruptaki hamurlar 5 grupta toplanırlar
1 Ozleştirilerek yapılanlar: Bunların sertliği kulak memesinden oldukça serttir Örneğin : Erişte hamuru, su böreği hamuru v s gibi
2 Kıyılarak hazırlanan hamurlar: Bunların sertliği kulak memesi kadardır Örneğin: Sable hamuru, peynirli bisküvi hamuru v s gibi
3 Mayalandırarak yapılanlar: Bunların sertliği kulak memesinden biraz yumuşaktır Örneğin: pastalya böreği hamuru, cevizli ay hamuru v s gibi
4 Pişirilerek hazırlanan hamurlar: Bunlar ateş üzerinde yağla su kaynatılıp unu içine katılarak yapılırlar Sertlikleri kulak memesinden yumuşaktır Örneğin: Suale krem hamuru, hanım göbeği tatlısı hamuru v s gibi
5 Katmerli hamurlar: Bunlarda iyice ozleştirilerek hazırlanan hamurlardır Sertlikleri kulianıcağı yere göre değişir Örneğin: Yaprak hamuru, olarak hazırlanan da kulak memesi sertliği kullanılır Örneğin: Volovon, milföy, sariyer böreği
|
|
|