10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kahvaltı Sofraları
Kahvaltı sofraları
Kahvaltı sofraları ülkeden ülkeye, kültürden kültüre değişir Bazen haftasonları hiç olmayacak şeyler bu sofraya konuk olsa da geleneksel kahvaltılar bellidir 
Geleneksel Türk kalvaltısında sayısız çeşit kahvaltılık sofraya gelir: peynir çeşitleri, zeytin, domates, biber, salatalık, salam, sucuk, reçel çeşitleri,tereyağ ve çay 
Hızlandırılmış türk kahvaltısı:
Simit (ya da ekmek) + beyaz peynir + domates 
Uzun uzadığa oturulan Amerikan kahvaltısı pancakeler, portakal suyu, kahve, fıstık ezmesi, akçaağaç şurubu, omletler, taze meyveler ve jambondan oluşur Bir kase içinde tahıl gevreği ve süt, genellikle tatlandırmak için meyve ya da bal 
Uzun bir Fransız kahvaltısı genellikle tatlıdır Reçeller ve kekler kremalı kahvelerle bütünleşir Kruasan olmazsa olmazdır  Enteresan ama kruasanlar içine tereyağ sürüldükten sonra kahveye batırılarak yenir Fransa'daki kruasanların tadını hiçbir yerde bulamazsınız Fransız kahvaltısını geçiştirecekseniz kahve ve kruasan yeterli olacak Ya da kahve yerine sadece sıcak süt ve kakaodan oluşan "chocolat" içebilirsiniz
İngilizler sabahları erken kalkar Sorumluluk sahibidirler Ancak gecelerini de yaşamaktan geri kalmazlar  Bu durumda çok enerjiye ihtiyaç duyulacak günlere başlarlar
İngiliz kahvaltısında "baked bean" denilen; fırınlanmış konserve fasülyeler mutlaka bulunur Yumurtalar çırpılmadan pişirilip kızarmış ekmek üstüne yerleştirilir Bir de jambon, sosis cinsi birşey eklendi mi tamamdır 
Hızlandırılmış İngiliz kahvaltısı:
Bir tost ekmeğinin ortasına bir bardakla delik açın tavayı kızdırıp önce ekmeği koyun Sonra içindeki deliğe bir yumurta kırın  Çevirerek pişirin  İşte size tam bir İngiliz; "egg in a basket"  
Amerikalı kahvaltı spesiyallerinden waffle 
Meyveler, krema, çikolata sosu, akça ağaç şurubu, reçel ya da balla dekore edilir 
Amerikalı kahvaltı spesiyallerinden bir ötekisi: Pancake 
Tavada pişirilen hamurunda un ve yumurta bulunan hafif tatlı bir lezzet Gerçekten beceri istiyor ama tadına doyum olmuyor
Amerikalı kahvaltı spesiyallerinden: Donut
Yağlı, şekerli, bol kalorili bir hamur tatlısı  Sabah için ağır ama lezzetli
Omlet
Rivayetlere göre Napoli'de bulundu  Ama Dünya'ya yayıldı ve sonsuz çeşit kazandı Dünya'nın her ülkesinde kahvaltı sofralarında bulunabiliniyor
Krep
Günün her saati için ideal İçine konulanlarla bir ada yemeğe ya da tatlıya dönüşebiliyor ama kahvaltı sofralarında tadı bir ayrı 
Latin ülkelerinde kahvaltı sofralarında ona daha çok rastlanıyor
|
|
|