Yalnız Mesajı Göster

Ziyafet Sanatı Ve Yemekte Görgü Kuralları

Eski 10-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ziyafet Sanatı Ve Yemekte Görgü Kuralları



'''Ziyafet Sanatı ve YEMEKTE GÖRGÜ KURALLARI

Çoğu zaman samimi yemek davetlerinin dışında "özel" diye tanımlanacak bazı davetler vermeye mecbur kalırız Evimizde vereceğimiz bu davetlerde zaman zaman gerek sofra düzeni gerekse servis esnasında bazı endişelerimiz oluşur Bu "özel davet"in en mükemmel olması amacımızdır Uzun süre verdiğimiz davet hakkında övgü ile konuşulması hangimizi mutlu etmez ki?



Davetin hazırlanması, amaca göre davet edilen kişilerin saptanması ile başlar Resmiyet derecesine göre davet edilecek kişiler en az üç hafta öncesinden davetiye veya telefon ile aranarak davet edilmelidir Çok resmi davetlerde baskılı davetiye daha uygun olacaktır Ancak; "kişi adı" elyazısı ile yazılmalıdır Bu davet edilen kişiye verilen değerin bir göstergesidir Son yıllarda bazı büyük hediye merkezlerinde bu tarz özel kartlar satılmaktadır Sadece boşlukları doldurmanız yeterli olacaktır Davet eden kişinin bu nezaketli davranışına karşı cevap verilmesi gerekmektedir

Davete katılıp katılamayacağınızı bildirmek bir görgü kuralıdır Eğer davetiye yollandıysa (LCV-lütfen cevap verin'in kısaltılması) davet eden kişiye davete katılıp katılamayacağınızı telefon açarak bildirmelisiniz

ZİYAFET MASASI

Ziyafet masası hazırlamak zevk işidir Herkes imkanlarına ve gönlüne göre hazırlar Ancak; aşağıdaki noktalara da dikkat etmek gerekir Öncelikle masa örtüsü titizlikle seçilmelidir

Masaya pastel rengi keten, beyaz keten, nakışlı keten veya dantel örtü konmalıdır Çok renkli alacalı örtü seçimleri ağır davetler için uygun değildir Masaya konan örtü 30cm'den fazla sarkmamalıdır Oturan kişilerin ayaklarına dolanacak şekilde abartılı bir uzunlukta olmamasına dikkat etmek gerekir Masa'da "uyum" çok önemlidir Yemek takımları, bardaklar, örtü ve diğer gereçler "uyum" içinde olmalıdır Uyum sofanın ortasına yerleştirilecek bir tanzimle daha da çarpıcı bir hale getirilir Burada, seçilecek çiçekler bile mümkünse yemek takımlarınızla ve masa örtüsüyle uyum içinde olmalıdır Bir renk armonisi yaratmak özenle hazırladığınız bu daveti daha da hatırda kalıcı yapacaktır

Vereceğiniz menüye uygun olarak tabakları yerleştirmelisiniz Şayet; menü'de çorba yer alıyorsa, o takdirde düz yemek tabaklarının üzerinde çorba tabakları yer almalıdır Eğer çorba menüde yer almıyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleştirilmelidir Tabakların yerleştirilmesi menü'deki düzenlemeyle paraleldir

Sofranızı hazırlarken "peçeteler" özenle katlanmalı ve yerleştirilmelidir Değişik şekillerde katlanan peçeteler, isteğinize göre yine yemek takımlarınıza uygun halka biçimde bir peçetelik arasına konarakta sofralarda yerini alabilir

İşte bazı peçete katlamaları;

Kare; Peçete her yönde bir kere katlanır Sonra "kare" şekline getirilir

Üçgen; Peçete önce "kare" şekline getirlir Sonra, aksi köşeler birleştirilerek "üçgen" şekli verilir

Koni; Peçete önce "kare", sonra da "üçgen" şeklinde katlanır Dışarıda kalan uç "dik" duracak şekilde olmalıdır

Çatal-kaşık-bıçak

Kullanış amaçlarına göre, dıştan başlayıp içe doğru gelecek şekilde yerleştirilir Tabağın sağına kaşık ve bıçak, soluna ise çatal konur Bıçağın ağzı tabağa dönük olmalıdır

Tabaklar

Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalıdır Ancak yukarda da bahsedildiği gibi yemek menüsünde yer alan yiyeceklere göre uygun tabaklar ilave edilebilir

MASAYA KONAN TAKIMLARIN YERLERİ

Yemek çatalı: Tabağın solunda

Yemek bıçağı: Tabağın sağında

Yemek kaşığı: Tabağın sağında, bıçağın dışında

Balık çatalı: Tabağın solunda, çatalın dışında

Balık bıçağı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dışında

Meze çatalı: Tabağın solunda, diğer çatalların dışında

Meze kaşığı: Tabağın ön kısmında

Çerez ve pasta çatalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola doğru

Çerez ve pasta bıçağı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru Çatalın yanında

Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında

Şarap bardağı: Su bardağının sağında

Rakı bardağı: Su bardağının yanında

Tuz, biberlik: İki servis tabağı arasında

Yağ, sirke: Sofranın ortasına yakın

Hardal ve diğer soslar: Yağ ile sirkeye yakın

Yağ tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde

Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde

Meyva tabağı: Ortada

Ekmek tabağı: Ortada

Çiçek tanzimleri: Masanın ortasında

Peçete: Servis tabağının solunda

YEMEKLERDE UNUTULMAMASI GEREKENLER

Yemek süresince dikkat edilmesi gereken bazı davranışlar vardır; bunlardan bazıları

Tabakta yemek bırakmak pek hoş bir davranış değildir Ekmeğin ufalanarak yenmesi, yemeğin koklanarak adeta "test" edilmesi, masada saç taramak, makyaj tazelemek, elleri masanın altında tutmak, masada şampanya patlatmak, kürdansız ve aleni bir şekilde diş karıştırmak, sesli bir biçimde burun temizlemek, ev sahibinden önce yemeğe başlamak ve masada kül tablası konmamışsa ısrarla sigara içmeye çalışmak, puro vb herkesce hoşlanılmayacak tütünleri müsaadesiz içmek ve yemek devam ederken izinsizce sofrayı terk etmek, abartılı gülmek veya uzun sıkıcı konuşmalar yaparak diğer konukları rahatsız etmek yapılmaması gereken davranışlardandır

SERVİS KURALLARI

Servisi evin hanımı yapıyorsa, sağında oturan bayandan başlanır

Servisi garson yapıyorsa, servise ev sahibinin sağında oturan bayandan başlar, soldan devam eder, en son ev sahibine servis yapar

Garsonun elinden hiç bir şey alınmaz Garsondan bir şey istenecekse alçak sesle istenir

Tatlı servisinden önce masa temizlenir

İçki istenmediği zaman açıkça söylenmelidir Kadeh el ile veya ters kapatılmaz

Servisler yapılırken ısrarcı olunmamalıdır Ancak; yemeğin niteliğine göre serviste 2 kez istenip istenmediği kişilere sorulabilinir

YEMEKTE GÖRGÜ KURALLARI

Bıçak kullanmak gerekince, çatal sol elle tutulur Bu durumda bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan tarafına bastırılarak "kesme" işlemi yapılır

Bıçak kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz Tabağın üst yarısına, kendinize doğru yanlamasına ve keskin tarafı içe gelecek şekilde konur

Çatal da kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz Bıçağa paralel şekilde soluna ve sapı sağda, ağzı yukarı doğru konur

Çorba kaşığı, çorba tabağının sağına konur

Kaşık da bıçak gibi kullanılır Salata ve çerez çatalı, yemek çatalından daha kısadır Yemekle birlikte salata da verilecekse, salata çatalı yemek tabağının soluna, yemek çatalının iç tarafına konur

Balık çatalı ise daha kısa ve düzdür Kaşığın sağına konur

Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur

Servis çatal ve kaşıkları, servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur Kişi rahatça alabilmelidir

Ancak; konukların önüne 3'den fazla çatal, kaşık ve bıçak koymamaya dikkat edilmelidir Gerekirse yemek esnasında bu servisler kaldırılır ve gerekli olanlar düzenlenir

Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur Ancak; bahsettiğimiz gibi eğer dekoratif bir peçetelik söz konusuysa tabağın sol tarafına veya önüne gelecek şekilde yerleştirilebilir

Peçete, sağ üst köşesinden tutularak açılır Dizlerin üzerine yerleştirilir İşi bittikten sonra yemek tabağının sağına katlanarak konur Buruşturarak koymamaya özen gösterilmelidir Kağıt peçete kullanılmışsa "top" yapılıp tabağa konmaz Özel davetlerde her ne kadar kullanılmıyorsa da kumaş peçeteleri aratmayacak güzellikte kağıt peçeteler eğer sofraya uyum sağlıyorsa kullanılabilir

Davet bitiminde ev sahibine teşekkür etmek unutulmamalıdır Hatta bir gün sonrasında tekrar telefon edilmeli ve bu nazik davet ve güzel yemek için bir kez daha iltifat edilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla