10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Somon Balığının Faydaları
Somon Balığının Faydaları
Neden somon yemeliyiz? (*)
Beynimizin yüzde 60'ı yağdan oluşuyor ve
bilim adamlan bu yağın en azından yüzde 30'unun
omega-3 yağ asitlerinden olduğu görüşünde Vücudumuzdaki hücreleri geliştirmekle görevli omega-3 yağ asitlerini yalnızca yediklerimiz aracılığıyla alabiliyoruz Yani vücudumuz üretemiyor Bu nedenle vücudumuzun gıdalarla yeterli miktarda omega-3 almasını sağlamak önem taşıyor
Omega-3 yağ asitleri somon ve uskumru gibi yağlı balıklarda yüksek oranda bulunuyor
İnsan gelişimine baktığımızda:
Gebelikte bebek, omega-3 yağ asitlerini annesinden, yeni doğmuş bebekler ise anne sütünden sağlıyor
Büyümekte olan çocukların da sürekli omega-3'e ihtiyaçları oluyor Özellikle zeka gelişimi ve konsantrasyonlarını korumalarına omega-3 yardımcı oluyor
Yetişkinlerde de durum aynı Haftada bir kez balık yiyen yetişkinlerin hafızasını koruma olasılığının yükseldiği bilinen bir gerçek
Düzenli tüketilen somonun faydaları(*)
Düzenli olarak balık yiyen kişilerde kalp krizi ve felç vakaları daha seyrek görülür Haftada birden fazla, özellikle de yağlı balıklardan yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha azdır Omega-3, düzenli kullanıldığında bağışıklık sistemini güçlendirir ve cildi güzelleştirir
Yaşlılık etklilerini geciktirir Şeker hastaları, kalp sağlığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır Amerika'da yapılan araştırmalarda; Omega-3 psikiyatrik diyetlerde kullanılmış ve strese karşı dirençli hale gelen bünyenin ileride oluşabilecek depresyon, intihar eğilimi ve manik depressif dahil birçok psikolojik rahatsızlığı önlediği belirlenmiş Somon balığı; B-6 vitamini bakımından zengin Vücudun protein ve yağı öğütmesini sağlayan B-6 vitaminleri, ayrıca bağışıklık ve sinir sistemlerinin düzenli çalışmalarına yardım eder Somon balığı beyinde depresyonla savaşan kimyasal madde olarak
bilinen, mutluluk hormonu serotoninin oluşmasına yardım eder
(*) Bilgiler, Norwegian Seafood Export Council (NSEC) arşivinden derlenmiştir
|
|
|