Konu
:
Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?
Yalnız Mesajı Göster
Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?
10-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?
Meyan Şerbeti Nasıl Yapılır?
Meyan şerbeti, meyan adı verilen bitkinin köklerinin ezilerek suda ıslatılmasıyla elde edilir
Ezilen meyan kökleri tahta sallara konularak üzerine yeterli miktarda su ilave edilir
Bir iki gün suda bekletilen meyan kökleri, bu süre içerisinde kendine özgü olan tadı ve rengini suya verir
Daha sonra bu su süzülerek meyan şerbeti elde edilir
Elde edilen şerbet çok koyu olduğundan su ilave edilerek içilir
Meyan şerbeti bir avuç kadar meyan kökünün bir leğen kadar suya bırakılıp bir gün civarında bekletilmesiyle elde edilir
bu oldukça yoğundur ve içerken mutlaka sulandırılmalıdır
soğuk, hatta buzlu içilmesi tercih edilir
Şerbetin yukarıdaki tariflerle hazırlanması zor değil ama oldukça zaman alıcı
Daha pratik diğer yöntemlerse;
- Bir tutam meyan kökünü alıp 2 lt kadar suyun içinde kaynatılarak hazırlanması
Veya
- Bir tatlı kaşığı kadar kıyılmış meyan kökünün üzerine bir bardak soğuk su koyun, bir saat bekletin
Sonra tülbendin içine koyup suyu süzün
İyice sıkın, elde edilen suyun içine 5-10 damla limon ve üzerine de 1-2 tane taze nane yaprağı, 3-4 parça buz koyun
Soğumasını beklemek dışında bir zorluğu da yok bu yöntemi
Açıklama : Hamilelerin, şeker ve yüksek tansiyon hastalarının meyankökü kullanması ise tavsiye edilmiyor
Hipokratın “tatlı kök” adını verdiği meyan bitkisinin ince dallara benzer kökleri vardır
Aktarlarda ya bütün olarak, ya da dövülmüş halde satılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul