Konu
:
Evde Tereyağı Yapımı Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Evde Tereyağı Yapımı Tarifi
10-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Evde Tereyağı Yapımı Tarifi
Evde Tereyağı Yapımı Tarifi
Tereyağı iki şekilde yapılır:
1 Sütü bir süre bırakıp biraz ekşidikten sonra yayıkta dövmek
2 Yoğurdu yayıkta aynı oranda sıcak su ilâvesiyle döverek yağ çıkarmaktır
Yoğurt ve ekşimiş sütten çıkarılan yağ nefis olmayacağı gibi içinde fazla ayran olduğundan uzun süre dayanmaz, çabuk bozulur
Bundan başka, bu şekilde çıkarılan yağın miktarı az olur
Yani 16-18 kilo sütten 1 kilo tereyağı alınır
Bu bakımdan sütte bulunan yağ maddesinin tamamiyle ayrılmış olduğunu varsayarsak aşağı yukarı inek sütünün ancak 28 - 30 kilosundan ve koyun sütünün de 18 - 20 kilosundan 1 kilo tereyağı alınır
Bizim sütlerimizde bulunan yağ maddesinin çok güzel bir kokusu ve lezzeti vardır
Bunu korumak için tereyağının kremadan çıkarılması gerekir
Yağ taneciklerinin en büyükleri önce sütün yüzüne çıkacağından önce toplanan kaymakta ayran az olduğundan ilk 12 saatte biriken kaymaktan yapılan tereyağı 24 - 36 saatte elde edilen kaymaktan yapılan tereyağından daha hoş kokulu ve lezzetli olur
Miktar bakımından ötekine oranla daha çok olur ve yağ daha çabuk çıkar
Eski yöntemde sütün yüzünde toplanan kaymak zaten ekşi bulunduğundan hemen yayığa konulup yağ çıkarılabilir
Fakat makina ile alman kaymağı gereğince ekşitmek, sonra yayıkta dövmek gerekir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul