Konu
:
Dışı Çikolatalı İçi Dondurmalı Güllaç Topları Tarifi
Yalnız Mesajı Göster
Dışı Çikolatalı İçi Dondurmalı Güllaç Topları Tarifi
10-28-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Dışı Çikolatalı İçi Dondurmalı Güllaç Topları Tarifi
Carte dOr Limon-Karadut-Vanilya
2 adet güllaç yaprağı
1,5 su bardağı süt
4 çorba kaşığı şeker
1 çay kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı)
200 gr bitter çikolata (%70)
2 çorba kaşığı tarçın
Ön hazırlık olarak başlamadan 1 saat önce dondurucuya 2 adet düz büyük tabak koyun
Dondurmanın limon-karadut karışımı olan kısmından, 8 adet küçük erik büyüklüğünde toplar çıkartıp, dondurucuda bekleyen tabaklardan birine koyun
Bu tabağı yeniden dondurucunun en soğuk bölmesine koyup mümkünse dondurucuyu olabilecek en soğuk ayarına alın
Süte, şekeri ve vanilya özütünü ekleyerek, çok hafif ısıtın
Daha sonra soğuması için buzdolabında 10 dakika bekletin
Güllaç yapraklarının her birini 4e bölün
8 adet çeyrek daire şeklinde yaprağımız olmalı
1 adet yaprağın her iki yüzünü süte batırıp bir müddet bekleyin
Ancak çok yumuşamasına izin vermeyin ki dondurmaları sarabilecek kıvamda olsun
Dondurucudaki boş tabağı ve dondurmaların olduğu tabağı çıkartın
(Eğer dondurucunu mutfak tezgahınıza yakınsa çıkartmayın
Her seferinde tek tek alıp sardıktan sonra hemen dondurucuya geri koymak dondurmaların erimesini oldukça engeller
)
Süte batırılmış güllaç yaprağını başka bir boş tabağa alıp içine bir adet dondurma topu koyun ve hızlıca sarıp avucunuzda top haline getirin
Avucunuzda yuvarlarken üzerine 2-3 kaşık süt dökün ki hem daha kolay yuvarlansın hem de güllaç iyice yumuşasın
Yuvarlama işleminden sonra hazır olan topu dondurucuda ki boş tabağa koyun
Bütün güllaç toplarını hazırladıktan sonra topları en yüksek ayarda ki dondurucuda 40 dakika bekletin
40 dakika sonra güllaçları dondurucudan çıkarmadan, çikolatanın 150 gr
kadarını iyice küçük parçalar halinde kırıp boş bir kâseye koyun ve benmari usulü eritin
(çikolataların olduğu kaseden daha büyük bir tencere ya da kase içine kaynamış su koyup çikolata kasesini de o suyun içine batırarak eritin
)
Çikolatalar tamamen eridiğinde güllaç toplarını dondurucudan çıkartıp, kaşık yardımıyla çikolata kâsesine daldırıp çıkartın
Bu işlemi yine dondurucu yakınındaysanız tek tek, uzaktaysanız 2şer ya da 4erli gruplar halinde yapmanız güllaçların erimesini önleyecektir
Çikolatayla kaplanan güllaç toplarını yine soğuk tabağa koyarak 20 dakika daha dondurucuda bekletin
Kalan 50 gr çikolatayı aynı şekilde eritirken, büyük bir kâseye de 10 parça buz ve bir litreden biraz az olacak kadar soğuk su koyun
Eriyen çikolatayı eğer varsa ince uçlu bir pasta pompasına yoksa ucuna küçük bir delik açtığınız buzdolabı poşetine koyun
(Deliği kürdan yardımıyla açın
Ancak delik kürdanın kalınlığının 2 katı olsun
)
Pompayı ya da poşeti sıkıştırarak buzlu su üzerinde zikzak şeklinde çikolata figürleri yapın
Kuru bir kaseye koyduğunuz tarçının içine soğuk sudan çıkarttığınız çikolataları atın ve üzerine biraz daha tarçın koyun
Eğer güllaç toplarınız dondurucuda 1-2 saatten fazla kaldıysa servis etmeden 5 dakika önce dondurucudan çıkartıp 2ye bölün
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul