10-28-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Fransız Usulü Tavuk Suyu Tarifi
1,5 -2 kg'lık 1 tavuğun (pişmiş yada çiğ) kemikleri ve sakatatı (karaciğeri dışında)
1 havuç (kazınıp, dilimlenmiş)
2 çorba kaşığı kereviz rendesi
1 soğan (kabuğu soyulup, 2 karanfil batırılmış)
1/2 limonun kabuğu
1 tatlı kaşığı tuz
10 tane-karabiber
7,5 su bardağı su
Baharat torbası:
4 sap maydanoz
1 fiske kekik
1 defne yaprağı
Tavuk kemiklerini ve sakatatını büyük bir tencereye koyup havuç, kereviz rendesi, soğan, baharat torbası, limon kabuğu, tuz, tane-karabiber ve suyu ekleyiniz
Tencereyi harlı ateşe oturtup kaynatınız (Madeni bir kaşıkla yüzeye çıkan köpüğü alıp atınız ) Tencerenin kapağını hafifçe aralık kalacak biçimde kapatıp, ateşi kısarak tavuk suyunu ağır ateşte 2 saat pişiriniz
Tencereyi ateşten alıp, suyu bir kaseye süzünüz (Süzgeçte kalan kemikleri, sebzeleri, baharat torbasını atınız; sakatatı bir başka yemekte kullanmak için saklayınız ) Tavuk suyu ılınınca kasenin üstünü büyük bir tabak yada alüminyum kağıtla örtüp, tavuk suyunu hemen kullanmayacaksanız buzdolabında bekletiniz (Kullanmadan önce suyun yüzünde biriken yağı alıp atınız )
Not: Birçok çorbanın ve sosun temelini oluşturan tavuk suyu, çeşitli yemeklerde kullanılır
|
|
|