10-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bir Garip Dava|Tiyatro Tarihi Ve Skeçler
Bir Garip Dava
MUHAFIZ:Padişahım üç adam geldi Bir davaları varmış Huzurunuza çıkmak istiyorlar
PADİŞAH:Gelsinler bakalım
MUHAFIZ: Geçin bakalım şöyle Padişahımız sizi bekliyor
PADİŞAH:Hoşgeldiniz ağalar Anlatın bakalım derdinizi
SAKALLI: Efendim biz üç arkadaştık Üçümüz beraber bir iş yaptık Ve iyice bir para kazandık Birbirimize de hiç güvenmiyorduk
PADİŞAH: Ee  
PALABIYIK: “Paramızı hepimizin güveneceği birine verelim” dedik ve bu arkadaşa teslim ettik
PADİŞAH: Sonra ne oldu peki?
SAKALLI: Parayı bu arkadaşa emanet ederken « üçümüz birlikte gelmedikçe parayı hiçbirimize verme » diye sıkı sıkı tembih ettik
PALABIYIK: Tembih etmemize rağmen emanete ihanet etti bu adam
SAKALLI: Evet ihanet etti Parayı tek başına gelen diğer arkadaşımıza verdiğini söylüyor
PADİŞAH: Doğru mu söylüyor bunlar efendi?
KESE: Doğru efendim ama eksik anlattılar
PADİŞAH: Nasıl yani?
KESE: Evet, bunlar bana bir kese para bıraktılar „Üçümüz birlikte gelmedikçe parayı hiçbirimize verme “ dediler
PADİŞAH: E niye verdin o zaman paraları diğer adama?
KESE: Ama padişahım, henüz elli adım bile gitmemişlerdi ki içerden biri geri geldi ve paraları istedi Bu ikisine uzaktan bağırdım “Bakın bu arkadaşa veriyorum ” dedim
PADİŞAH: Bunlar ne yaptı peki?
KESE: Vallahi ikisi de kafa sallayıp “Tamam ver” dediler
PADİŞAH: Siz söyleyin bakalım, bu beyefendi doğru mu söylüyor?
SAKALLI: Valla padişahım, keseyi emanet edip gidiyorduk ki şimdi burada olmayan arkadaşımız aniden durdu “Akşam yiyeceğimiz yemeğin parasını alalım ” dedi Biz de “yemek parası al gel, bekliyoruz dedik ” Meğer adam tüm parayı almış
PADİŞAH: Demek arkadaşınız parayı alıp kaçmış ha?
PALABIYIK: Evet ama bu emanetçiye “Biz üçümüz birlikte gelmezsek, hiçbirimize parayı verme” demiştik O da kabul etmişti Vermeseydi Versin bizim paramızı  
PADİŞAH: Ne diyorsun efendi? Adamlar paralarını istiyorlar
KESE: Doğru, paralarını vermem gerekiyor ama anlaşmaya bağlı kalıyorum ben Bu yüzden şu an paralarını vermem
PADİŞAH: Ne demek o?
KESE: Şu demek padişahım Anlaşmaya göre, bunlara parayı vermem için üçünün birlikte gelmesi gerekiyordu Getirsinler diğer arkadaşlarını da vereyim paralarını!
PADİŞAH: Doğru Hadi bakayım, getirin üçüncü arkadaşınızı, alın paranızı!Bir daha da güvenmediğiniz insanlarla iş yapmayın
|
|
|