Yalnız Mesajı Göster

Vatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro Metni

Eski 10-24-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Vatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro Metni

ARİF (Omuz silkerek) — Hizmet ediyoruz (Es)

ÜSTÜN — Tam tanıyacaktım seni Dilimin uçundaydı, kaçırdım (Birden ikisi birden) Aaaa! Sen, sen! (Seyircilere) Tanıdım, tanıdım Tanıştık Tanıdı Tanıdılar Ay, ay, (Birbirlerine) Vay vay vay Vaaayyü (Sarmaş dolaş olurlar Ayrılır, seyircilere koşarlar; tanışmanın heyecanıyla onlara bir şeyler söylerler Geri dönerler Birbirlerini görürler Sanki ilk defa görüyormuş gibi "Vay" diye bağrışır, koşarak sarmaş dolaş olurlar Aynı oyun birkaç defa tekrarlanır Nihayet bir ara kucaklaşma sırasında ARİF birden irkilir, duraklar, ÜSTÜN'ü dürter, dönüp bakarlar ARİF iyice aptallaşmış, ÜSTÜN çok normal bir şey görmüş gibi ÜSTÜN — Hay Allah gene mi onlar? (MASKELİLER ellerinde pankartlar içeri girerler Pankartlarda "Böyle oynanmaz", "İyi oynayın", "Can sıktınız", "Yuh" gibi yazılar var Bir tören geçiti gibi ortayı doldururlar) Sanki oynamaya fırsat bıraktınız da!

ARİF — Hadi bakalım dışarı

ÜSTÜN — Derdinizi başkasına anlatın Rejisöre, ışıkçıya, tenkitçiye:

ARİF — Hadi, hadi rejisöre (MASKELİLERİ dışarı çıkarırlar Birbirlerine bakıp "ne yaparsın" işareti yaparlar)

ÜSTÜN — Evet, evet!

ARİF — Nerede kalmıştık?

ÜSTÜN — İşte, şeyde

ARİF —Vallahi

ÜSTÜN — Evet

ARİF — İşte böyle

ÜSTÜN — Yaa!

ARİF — Yaa!

ÜSTÜN —- Eee, ne haber

ARİF — İyilik sağlık

ÜSTÜN — İyi iyi

ARİF — Senden ne haber

ÜSTÜN — Sağlık iyilik

ARİF — A, çok iyi, iyi

ÜSTÜN — Daha ne haber?

ARİF — Eh işte

ÜSTÜN —- Ben de eh işte

ARİF (Sakin) — Hangi işte? (Hangi iştesin anlamında)

ÜSTÜN (Sakin) —- Evet, enişte

ARİF — Ha Eli işinde

ÜSTÜN — Ya, dübeşinde (Çok sakin sahne)

ARİF — Vah vah vah (Yüzlerde kötümser bir ifade)

ÜSTÜN — Vah vah vah

ARİF — Daha daha nasılsın

ÜSTÜN — Daha daha iyi

ARİF — Vali vah vah

ÜSTÜN — Havalar kötü sular kötü, işler kötü

ARİF — Ya, oh oh oh

ÜSTÜN — Sen kötü, ben kötü, o kötü

ARİF — Vah vah vah

ÜSTÜN — Namus yok, iman yok, ahlAk yok

ARİF — Oh oh oh oh

ÜSTÜN — Rezalet, kepazet, siyaset (ARİF sinirlenmiş bir zamandan beri Bir tokat- sallar ÜSTÜN kımıldamaz Hemen ve hızlı hızlı)

Hava iyi su iyi iş iyi

Sen iyi ben iyi o iyi

Namus var iman var ahlAk var

SelAmet nefaset siyaset

ARİF (Seyirciye) — Şamar oğlanı olduğu nasıl da belli To-katı yiyince ağız değişti (ARİF'in yeni bir tokan)

ÜSTÜN (Aynen) — Namus yok iman (bilgi yelpazesinet) yok ahlAk yok Rezalet siyaset kepazet

ARİF — Hani tokat yerine para yese kimbilir nasıl değişecek (Seyirciye söyledi bunu) Hey gidinin gidisi zıpır Üstün

ÜSTÜN — Hey gidinin gidisi çemiş Arif

ARİF — Bana bak, sen çok değişmişsin Eski çapul halin kaybolmuş

ÜSTÜN — Para, birader, para İnsanı o adam ediyor Paran var mı, insansın O zaman her kapı sana açık, her işin yolunda Aman efendim, buyurun efendim Varsa paran memleketin efendisisin

ARİF — Ne o, mirasa mı kondun?

ÜSTÜN (Güler) — Yok canım

ARİF — Totodan mı kazandın?

ÜSTÜN — Yok canım

ARİF — Futbolcu mu oldun?

ÜSTÜN — Ben? Ayağını kaldırmaktan aciz ben?

ARİF — Şarkıcı mı oldun?

ÜSTÜN — Bana şarkı söyletmeye kalkma Burada seyirci kalmayacak

ARİF — E birader ne oldun?

ÜSTÜN — Meşhur adam oldum

ARİF — Anlaşıldı, partici oldun Bir iki sesli nutuk, bir iki sessiz nutuk, bir göz, bir kaş Desene seni de kaybettik

ÜSTÜN — Yok canım, ben enayi miyim Bir tabak yemek için batağa batmaktansa bir kenarda durup çanak yalamak evlAdır

ARİF (Karakteristik bir tonda) -— Anlamadım

ÜSTÜN — Çanak yalamanın sanatını öğrendim

ARİF — Anlamadım!

ÜSTÜN — Anlarsın Her cins, her boy, her renk çanak yalamaya başladın mı, ötesi geliyor Bir alıştm mı adım başında bir çanak çıkıyor karşına Yağlı, yüklü çanaklar

ARİF — Anlamadım!

ÜSTÜN — Çanak yalaya yalaya adam oluyorsun, o zaman da millet senin çanağını yalamağa başlıyor

ARİF — Anlamadım!

ÜSTÜN — Hah, bak şimdi anlarsın İyi bak, bizim sanatın sırrını öğren

(Bu sırada MASKELİLER içeri tek sıra halinde dalarlar Vücut belden kırık, gövde yere paralel, eller sarkmış hızlı hızlı yürüyorlar ÜSTÜN'ün el şaklatmasıyla dururlar, dönerler, doğrulurlar, köpek gibi ellerini kaldırıp dillerini sallarlar İkişer ikişer gelip ÜSTÜN' ün ellerini yalarlar öpüp başlarına götürürler Sonra geldikleri gibi çıkıp giderler)

ÜSTÜN (Pişkin sırıtır) — Anladın mı şimdi?

ARİF (Kızgın) — Tuuu sana

ÜSTÜN (Pişkin) - Yağmur yağdı

ARİF — Ne? (Donup kalır)

ÜSTÜN — Hoppala, dili damağı tutuldu, dondu kaldı (Seyirciye) Demek bu devirde bile bu kadar cahil, bu kadar saf adam kalmış ha Ee, ne yapsın, taşralı işte, köylü ARİF (Toplanır) — Üstün, sen tam benim aradığım adamsın

ÜSTÜN — Ne gibi?

ARİF — Yüzsüz, utanmaz, yırtık, yapışkan, becerikli

ÜSTÜN - Ve meşhur

ARİF — E canım adamın bu kadar meziyeti olur da meşhur

olmaz mı? Sen benim derdime çare bulabilirsin

ÜSTÜN — Ne, dertli misin?

ARİF — Hastayım hasta

ÜSTÜN — Hastalığın ne?

ARİF — Gel söyleyeyim (Kulağına eğilir) Fısır, fısır, fısır

ÜSTÜN — Ne?

ARİF — Ya?

ÜSTÜN — Olur mu yahu?

ARİF — Vallahi oluyor?

ÜSTÜN — Olmaz olmaz

ARİF — Olur olur

ÜSTÜN (Seyirciye) — Canım siz söyleyin Hiç bir va

ARİF (Atılır) — Sus gözünü seveyim sus

ÜSTÜN — Canım, bir kelimeden bir şey olur mu?

ARİF -— Olur dedik ya, ne yapayım illetim var (Seyircilere) O kelimeyi duyunca kendimi kaybediyorum Hastalık efendim hastalık

Alıntı Yaparak Cevapla