Prof. Dr. Sinsi
|
Vatandaş Skeç, Vatandaş Tiyatro Metni
ARİF (Omuz silkerek ) — Hizmet ediyoruz (Es )
ÜSTÜN — Tam tanıyacaktım seni Dilimin uçundaydı, kaçırdım (Birden ikisi birden) Aaaa! Sen, sen! (Seyircilere ) Tanıdım, tanıdım Tanıştık Tanıdı Tanıdılar Ay, ay, (Birbirlerine) Vay vay vay Vaaayyü (Sarmaş dolaş olurlar Ayrılır, seyircilere koşarlar; tanışmanın heyecanıyla onlara bir şeyler söylerler Geri dönerler Birbirlerini görürler Sanki ilk defa görüyormuş gibi "Vay" diye bağrışır, koşarak sarmaş dolaş olurlar Aynı oyun birkaç defa tekrarlanır Nihayet bir ara kucaklaşma sırasında ARİF birden irkilir, duraklar, ÜSTÜN'ü dürter, dönüp bakarlar ARİF iyice aptallaşmış, ÜSTÜN çok normal bir şey görmüş gibi ÜSTÜN — Hay Allah gene mi onlar? (MASKELİLER ellerinde pankartlar içeri girerler Pankartlarda "Böyle oynanmaz", "İyi oynayın", "Can sıktınız", "Yuh" gibi yazılar var Bir tören geçiti gibi ortayı doldururlar ) Sanki oynamaya fırsat bıraktınız da!
ARİF — Hadi bakalım dışarı
ÜSTÜN — Derdinizi başkasına anlatın Rejisöre, ışıkçıya, tenkitçiye:
ARİF — Hadi, hadi rejisöre (MASKELİLERİ dışarı çıkarırlar Birbirlerine bakıp "ne yaparsın" işareti yaparlar )
ÜSTÜN — Evet, evet!
ARİF — Nerede kalmıştık?
ÜSTÜN — İşte, şeyde  
ARİF —Vallahi  
ÜSTÜN — Evet  
ARİF — İşte böyle
ÜSTÜN — Yaa!
ARİF — Yaa!
ÜSTÜN —- Eee, ne haber
ARİF — İyilik sağlık
ÜSTÜN — İyi iyi
ARİF — Senden ne haber
ÜSTÜN — Sağlık iyilik
ARİF — A, çok iyi, iyi
ÜSTÜN — Daha ne haber?
ARİF — Eh işte
ÜSTÜN —- Ben de eh işte
ARİF (Sakin) — Hangi işte? (Hangi iştesin anlamında )
ÜSTÜN (Sakin) —- Evet, enişte
ARİF — Ha Eli işinde
ÜSTÜN — Ya, dübeşinde (Çok sakin sahne )
ARİF — Vah vah vah (Yüzlerde kötümser bir ifade )
ÜSTÜN — Vah vah vah
ARİF — Daha daha nasılsın
ÜSTÜN — Daha daha iyi
ARİF — Vali vah vah
ÜSTÜN — Havalar kötü sular kötü, işler kötü
ARİF — Ya, oh oh oh
ÜSTÜN — Sen kötü, ben kötü, o kötü
ARİF — Vah vah vah
ÜSTÜN — Namus yok, iman yok, ahlAk yok
ARİF — Oh oh oh oh
ÜSTÜN — Rezalet, kepazet, siyaset (ARİF sinirlenmiş bir zamandan beri Bir tokat- sallar ÜSTÜN kımıldamaz Hemen ve hızlı hızlı )
Hava iyi su iyi iş iyi
Sen iyi ben iyi o iyi
Namus var iman var ahlAk var
SelAmet nefaset siyaset
ARİF (Seyirciye) — Şamar oğlanı olduğu nasıl da belli To-katı yiyince ağız değişti (ARİF'in yeni bir tokan )
ÜSTÜN (Aynen) — Namus yok iman (bilgi yelpazesi net) yok ahlAk yok Rezalet siyaset kepazet
ARİF — Hani tokat yerine para yese kimbilir nasıl değişecek (Seyirciye söyledi bunu ) Hey gidinin gidisi zıpır Üstün
ÜSTÜN — Hey gidinin gidisi çemiş Arif
ARİF — Bana bak, sen çok değişmişsin Eski çapul halin kaybolmuş
ÜSTÜN — Para, birader, para İnsanı o adam ediyor Paran var mı, insansın O zaman her kapı sana açık, her işin yolunda Aman efendim, buyurun efendim Varsa paran memleketin efendisisin
ARİF — Ne o, mirasa mı kondun?
ÜSTÜN (Güler) — Yok canım
ARİF — Totodan mı kazandın?
ÜSTÜN — Yok canım
ARİF — Futbolcu mu oldun?
ÜSTÜN — Ben? Ayağını kaldırmaktan aciz ben?
ARİF — Şarkıcı mı oldun?
ÜSTÜN — Bana şarkı söyletmeye kalkma Burada seyirci kalmayacak
ARİF — E birader ne oldun?
ÜSTÜN — Meşhur adam oldum
ARİF — Anlaşıldı, partici oldun Bir iki sesli nutuk, bir iki sessiz nutuk, bir göz, bir kaş Desene seni de kaybettik
ÜSTÜN — Yok canım, ben enayi miyim Bir tabak yemek için batağa batmaktansa bir kenarda durup çanak yalamak evlAdır
ARİF (Karakteristik bir tonda) -— Anlamadım
ÜSTÜN — Çanak yalamanın sanatını öğrendim
ARİF — Anlamadım!
ÜSTÜN — Anlarsın Her cins, her boy, her renk çanak yalamaya başladın mı, ötesi geliyor Bir alıştm mı adım başında bir çanak çıkıyor karşına Yağlı, yüklü çanaklar
ARİF — Anlamadım!
ÜSTÜN — Çanak yalaya yalaya adam oluyorsun, o zaman da millet senin çanağını yalamağa başlıyor
ARİF — Anlamadım!
ÜSTÜN — Hah, bak şimdi anlarsın İyi bak, bizim sanatın sırrını öğren
(Bu sırada MASKELİLER içeri tek sıra halinde dalarlar Vücut belden kırık, gövde yere paralel, eller sarkmış hızlı hızlı yürüyorlar ÜSTÜN'ün el şaklatmasıyla dururlar, dönerler, doğrulurlar, köpek gibi ellerini kaldırıp dillerini sallarlar İkişer ikişer gelip ÜSTÜN' ün ellerini yalarlar öpüp başlarına götürürler Sonra geldikleri gibi çıkıp giderler )
ÜSTÜN (Pişkin sırıtır) — Anladın mı şimdi?
ARİF (Kızgın) — Tuuu sana
ÜSTÜN (Pişkin) - Yağmur yağdı
ARİF — Ne? (Donup kalır )
ÜSTÜN — Hoppala, dili damağı tutuldu, dondu kaldı (Seyirciye ) Demek bu devirde bile bu kadar cahil, bu kadar saf adam kalmış ha Ee, ne yapsın, taşralı işte, köylü ARİF (Toplanır) — Üstün, sen tam benim aradığım adamsın
ÜSTÜN — Ne gibi?
ARİF — Yüzsüz, utanmaz, yırtık, yapışkan, becerikli  
ÜSTÜN - Ve meşhur
ARİF — E canım adamın bu kadar meziyeti olur da meşhur
olmaz mı? Sen benim derdime çare bulabilirsin
ÜSTÜN — Ne, dertli misin?
ARİF — Hastayım hasta
ÜSTÜN — Hastalığın ne?
ARİF — Gel söyleyeyim (Kulağına eğilir ) Fısır, fısır, fısır
ÜSTÜN — Ne?
ARİF — Ya?
ÜSTÜN — Olur mu yahu?
ARİF — Vallahi oluyor?
ÜSTÜN — Olmaz olmaz
ARİF — Olur olur
ÜSTÜN (Seyirciye) — Canım siz söyleyin Hiç bir va  
ARİF (Atılır) — Sus gözünü seveyim sus
ÜSTÜN — Canım, bir kelimeden bir şey olur mu?
ARİF -— Olur dedik ya, ne yapayım illetim var (Seyircilere) O kelimeyi duyunca kendimi kaybediyorum Hastalık efendim hastalık
|