|
Prof. Dr. Sinsi
|
Vakar, Ağırbaşlılık, Ciddiyet Tiyatro Metni
Vakar, Ağırbaşlılık, Ciddiyet Tiyatro Metni
ŞAHISLAR: ZİŞAN,FEHİMAN,GÜZİN,FİKRET,VİLDAN,İLKNUR
Fehiman: Vema Ezünnüssaate  
Vildan:Vema Ezünnüssaate  Zenne saati mi?
Fehiman: Zenne saati mi? O ne Vildan Abla?
Vildan: (Gülerek) Eski zenneler,erkekler kadın kılığında sahneye çıkarlardı
Fehiman: (Şaşkın) Sahneye mi çıkarlardı? Peki şimdi ne alakası var ki onlardan bahsettin?
Vildan: Hiiç şaka yaptım (Gülerek) Bu Kuran’da da değişik değişik şeyler var
Fehiman: (Ciddi) Devam edelim Vildan Abla, Esneuzubillah, Gaimeten Veleinrudittü  
Vildan: Amaan rüdittü müdittü,ben anlayamıyorum Yeter,başka zaman öğret Fehiman
Fehiman: Yaa   ? İlknur,hadi o zaman biz öğrendiğimiz sürelerin anlamlarını okuyalım
İlknur: Hangisini okuyalım?  Leheb Suresini  Ben onu çok seviyorum
Fehiman: Tamam hadi okuyalım
İlknur: Ebu Leheb’in iki eli kurusun Kendisi de kurudu,helak oldu ya Malı ve kazandıkları kendisine bir fayda sağlamadı,alevli bir ateşe girecek o Eşi (bilgi yelpazesi net) de odun hamalı olarak girecek Boynunda bükülmüş bir ip olarak
(İlknur ve Vildan gülüşür)
Fehiman: Niye güldünüz şimdi?
Vildan: (Gülerek) Akşam gülmekten öldük Ben pasta yapıyordum İlknur’da ayakta dolaşıp bunu ezberliyordu Onunla beraber unu elerken ben de ezberlemişim (Makamla söyler) İki eli kurusun, kendisi de kurudu,karısı da ardında,boynunda da ip varken
İlknur: Ay Fehiman Abla,görsen nasıl güldük nasıl Annemin elinde elek çeviriyor
Vildan: Leheb’in karısı,ipe bağlı pazarda satışa çıkmış
Fehiman: Daha sonra ne oldu?
Vildan: Hiç,hem ezberledik hem de güldük,saat kaça kadar
Fehiman: Peki ne düşündürdü size bu meal? Biraz da ondan bahsedin
Vildan: Hiç,ne olacak?
İlknur: (Gülerek) Ancak pazarda satıyorduk (Makamlı söyler) Boynunda ip takılı  Gidiyordu ateşe  
(KAPI AÇILIR)
Zişan:Ooo bitmiş dersiniz Neler çalıştınız bugün?
Vildan: Ne çalışmadık ki  Yine aynı şeyleri konuşmayalım Size Fazilet’i anlatacağım Zişan abla
İlknur: Ben aşağı iniyorum  
(KAPI SESİ)
Zişan: Evet,ne yapıyor o güzel hanım?
Vildan: Ne yapmıyor ki  Fakat komşular hasedinden çatlıyor Bir türlü kadını hazmedemediler
Zişan: Kötü huylu insanlar isterler ki başkalarında da o kötü huylar olsun Olmayınca çekemezler
Vildan: Anlayamadığım,o kadar sataşmalara,kötülüklere karşı moralini bozmaması Evine gidiyorum bazen,şikayetlenecek diye bekliyorum ama bir bakıyorum ben şikayete başlamışım,o beni teselli ediyor Nasıl o kadar güçlü olabiliyor? Şahsen tanımasam aklı ermiyor, anlamıyor sanacağım
Zişan: Vakarlı bir hanım,Allah razı olsun
Fehiman: (Manidar)Keşke onunla biraz daha iyi arkadaş olsanız
Vildan: Anlıyorum ne demek istediğini,ama onun benimle oturacak vakti yok Fehiman Acıyorum bazen, dikiş zor iş Başka işler yapsa daha iyi kazanacak
Zişan: Kazancı çok mu az?
Vildan: Az tabi,daha ölen eşinin bıraktığı borçları ödüyor Bir defa acıdım,borç vereyim dedim kabul etmedi
Fehiman: İyi ki kabul etmemiş Bir de onu ödemek var Ayağını yorganına göre uzatır,daha iyi  
Vildan: Aman sanki vermese tekrar isteyecek miyim? Hayır olsun diye verecektim zaten
Fehiman: O abla öyle acınacak biri değil Takdire layık,onur sahibi
Vildan: Evet,zaten kendini hiç acındırmaz,sanırsın ki bu kadının hiç derdi,üzüntüsü yok
Zişan: Maşallah,demek çok olgun
Vildan: Bu kış çocukları da kendi de çok hastalandı Ben ona geçmiş olsuna gidiyorum,o bana va’z veriyor Kitaplar,dergiler ortada, birinden ötekine geçiyor
Zişan: Demek ki dinini dava edinmiş Öyle biri kolay kolay zora düşüp yenilmez Allah’ta yardım eder
Vildan: Komşular çok uğraştı,apartmanda olmasından çok rahatsız oldular Dolaylı yollardan sürekli incitiyorlar ama o yine de dayanıyor
Fehiman: Allah’a bağlı olmak,ilim sahibi olmak,insana vakar ve sükunet sağlarmış
Vildan: Nezihe Ablanın amcası yardım paketi ve para göndermişti,kabul etmedi “İhtiyacım yok ” dedi, gururundan mı?
Zişan: Sanmam Nereden geldiği malı almaktansa fakir kalmak hayırlıdır
Fehiman: Hani ev işi için çağırıyorlardı Gitmiyor mu?
Vildan: Yaa diyorlar ki ev işinde çok para var,sen de çalış
Zişan: Hıı sonra da rencide edecekler
Vildan: Tabi bilmem mi?Muhtaç,kimsesiz diye kullanıp,bir de ‘temizlikçi’ diye küçümseyecekler
Zişan:Evinde dikiş dikmesi,çocuklarıyla güzel ilgilenmesi,onların terbiyeli olması çok batıyor hasetçilere İş veren pozisyonunda hakir görmek daha kolay
Fehiman:Ne güzel,az ama temiz olanla kanaat ediyor Mükafatını en güzeliyle alır
Zişan:İlknur ve Onur’da çocuklarıyla iyi arkadaş olsalar
Vildan: Bana öyle geliyor ki çocuklarının terbiyesi bozulmasın diye çok titiz davranıyor,mesafeyi koruyor
Fehiman:Çok üzücü En azından çocukların ve sen emin komşu olmalıydınız Fazilet Ablaya
(FON)
Fehiman: Anne böyle olmayacak Anlamıyorum Vildan Ablayı, hem “Bize Kuran öğret ” dedi, hem de hiç ciddiye almıyor
Zişan: Eşi öğrenmesi için ısrar ediyor Fehiman Herhalde onu kırmamak için senin yanına geliyor
Fehiman: Anne işim çok, zamanımı böyle boşa harcayamam Uygun bir dille söyler misin Vildan Ablaya?
Güzin: Küser bence,söyleyemezsiniz
|