Prof. Dr. Sinsi
|
Terbiye Tiyatro Oyunları, Terbiye Skeç
Terbiye Tiyatro Oyunları, Terbiye Skeç
ŞAHISLAR: ORHAN,ZİŞAN,FEHİMAN,GÜZİN,FİKRET,VİLDAN
Vildan döve döve öldürdüm,geberttim valla Ellerim acıdı
Zişan:Gücün yetti demek ki!  Beni de çağırsaydın beraber dövseydik
Güzin:Ben de gelebilirdim,müsaittim
Vildan dalga geçmeyin benle,hala sinirim geçmiş değil Bundan sonra gösteririm ben ona
Güzin:Vildan abla,seni de duyan karşında on beşinde,yirmisinde adam var sanacak
Vildan Mahvediyor beni
Zişan:Asıl sen onu mahvediyorsun Vaktinde “Vildan böyle yaparsan ilerde gücün yetmez” dediğimde aldırmıyordun Şimdi de hem çocuk hem sen işkence çekiyorsunuz
Güzin:Acıyorum Onur’a Daha yeni okula başladı,küçücük çocuk
Vildan:Zaten bana hiç acımazsınız
Zişan sana acıyoruz da Vildan,daha çok bu hale düştüğün için Seni hep uyarıyorum,şöyle yapma, böyle yapma diye Ama sen; “İnternet kafeye bayılıyorlar ” deyip,saatlerce oraya bırakıp geziyorsun
Güzin:Ben de olsam hiç eve gelmem,çok zevkli oyunlar var Çocuk haklı,baştan alıştırdınız bir defa
Vildan:Şimdi de gitmemeye alışacak
Zişan:Belki  Ama o minicik çocuğu ne öyle severken haklıydınız ne de bu kadar kızarken haklısınız
Vildan:Peki ne zaman terbiye olacak bu çocuk ? Babasına da söyledim, “Hiç yüz vermeyeceksin ” dedim, hemen şımarıyor Görseydin Zişan abla,gece boyu babasına bakıp bakıp nasıl iç çekti
Zişan:O güzelim masum yavruları oldukları gibi bıraksanız bundan az kötülük edersiniz Hiç olmazsa fıtratlarındaki güzellikle kendilerini korurlar
Güzin:Bence de Hem en kötü ortamlarda minicik dünyaları dejenere ediliyor,hem de hesaba çekiliyorlar şimdiden
Zişan:Minicik çocukların adı terbiyesiz kalıyor Zavallılar  Hiç çocuk terbiye etmeyi bilmiyorsun Vildan
Vildan:Biliyorum biliyorum  Cennetten çıkma dayak,muma çeviriyor
Zişan:Cennetten çıkma dayak bir fahşayı,bir münkeri önlemek için kullanılır Sizin öfkenizi sinirinizi boşaltma aleti değildir
Vildan:Ama hep dersin ki nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir
Zişan:Aman Vildan sus Nasihati,tekdiri (bilgi yelpazesi net) bilirmişsin gibi kendince kötek atıyorsun
Vildan:Şimdi döversem söz dinlemeyi öğrenir,büyüyünce akıllı olur
Güzin söz dinlemeyi değil,kini,nefreti öğrenir Bana diyor ki “Güzin abla,bir büyüsem bir büyüsem  ”
Zişan:Ne yapacakmış?
Güzin:Annesini dövecekmiş O zaman annesinin ona gücü yetmezmiş,öcünü alacakmış Neyse,bu arada yeni sistem eğitimin de dayağı kabul etmediğini söyleyeyim,Vildan abla
Zişan:Onların eğitiminde buna hayır deme hakları var Güzin Sistemi kendileri oluşturmuş, istedikleri kuralı koyarlar
Güzin doğru bir kural ama anne İsabet etmişler bence
Zişan:Kim bilir  Biraz önce dedim ya,bir fahşayı,bir münkeri engellemek için gerekebilir Yerine göre bir ihtiyaç ki bu,lüzum görüldüğünde kullanılıyor
Güzin:Anneciğim insanlar güzel eğitilirse,onlara iyi bir terbiye verilirse neden ihtiyaç olsun ki?
Zişan:Kızım bizim eğitimimiz,terbiye metodumuz kötülükleri engellemeye yeterli mi?
Güzin:Olabilir anne,çok titiz bir terbiyeyle aşılamayacak sorun yok gibi geliyor bana
Zişan:Yanlış bir düşünce  Peygamberlerin çocukları,eşleri,yakınları asi olup en çirkin fiillere alet olmuşlardı Bu kötülükleri onların iyi terbiye edilmediğine bağlayabilir miyiz?
Vildan:Ya,demedim mi Güzin?
Zişan:Hemen sevinme Vildan,bir iki istisnadan yola çıkıp kendine mazeret bulma O örnekler,bizim insanları hidayete erdiremeyeceğimizin göstergesi olur Biz insanları hidayete erdiremeyiz Nasihat ederiz, kızarız, döveriz,ama gücümüz onları hidayete erdirmeye yetmez Tabii eğitim vazifemiz olduğu için,yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten kendimizi ve ailemizi korumaya çalışacağız
Güzin doğrudur söylediklerin anne,ama yine de dayak atılması insana biraz ters geliyor Yani diyorlar ya,insanın nefsine ağır geliyor
Zişan:Nefsine ağır gelende hayır vardır Güzin Biz nefsimizi güzellikle terbiye edersek,buna gerek kalmaz inşallah Fakat,asi,kötü insanların azgınlıklarına engel olmak için bazen ihtiyaç oluyor Sanmasınlar ki her istediklerini istedikleri gibi yapabilirler
Güzin:Hıı,böyle düşünmemiştim
Zişan sonra Allah,kötü,çirkin şeylerin açığa çıkmasını sevmez Açığa çıkıp alenileştiğinde müeyyide uygulamak gerekir Şeytan bazen öyle güçlü nüfuz eder ki insanlara, o zaman onların hevalarına, tutkularına engel olmak imkansızlaşır
Vildan:Eveet,işte o zaman esaslı bir kızılcık sopası azgınlıklarına engel olur
Güzin doğru ya,madem ki terbiye olmuyorlar,terbiyesizlik yapıp herkesin terbiyesini de bozmalarına engel olunur Vildan abla,kızılcık sopası çok mu acıtıyor?
Vildan:Ayy,hem nasıl!
Güzin:Nerden biliyorsun?
Vildan:Ben onu ilaç olarak kullanmıştım
Güzin:İlaç olarak mı?
Vildan:Evet canım,doktor vermişti Yemek seçiyordum,istiyordum ki her gün çikolata, kraker, börek, pasta yiyeyim Bunlar olmayınca yemek yemiyordum Annem her yolu denerdi,güç yetiremezdi Benim hasta ve iştahsız olduğumu düşünüyorlardı Doktor bir iki muayene etti,tahlil yaptı
Zişan:Bak bu yönünü de bilmiyordum
Vildan daha sen nelerimi bilmiyorsun Zişan abla Neyse,sonuçta doktor, “Bahçeleri dolaşıp,güzel bir kızılcık sopası bulun,hiçbir sorunu kalmaz ” dedi  
(FON)
(TELEVİZYONDAN KÖPEK SESLERİ GELİR )
Fikret:İnsan gibi davranıyorlar abla
Güzin:Evet İnsanın neredeyse,hayvanlar da akıllı,diyeceği geliyor
Fikret:Bayağı da akıllılar aslında Anneannem Almanya’da seyrettiği,şarkı söyleyen yunuslardan bahsederdi de,beni oyalamak için uydurduğunu sanırdım Demek doğruymuş
Güzin:Şarkı söyleyen bir de köpek vardı,hatırlıyor musun?
Fikret:Evet,hatırlıyorum Peki nasıl oluyor abla?
Güzin:Terbiye ediyorlar Fikret Mahallede ayı oynatan bir adam vardı,her sözünü dinliyordu ayı Hele Yıldız teyzenin kedisi bir insan gibi tuvalete giderdi
Fikret:Yıldız teyze kızarsa korkusundan kapıdan içeri giremezdi
Güzin:Amcamların köpeği gelenleri karşılar,bir yabancı ise saldırırdı
Fikret:Evet ya,nasıl tanırdı insanları?Kendisine öğretileni nasıl yapardı ama  
Güzin:O hayvanların çoğu eğitilirken değişik uygulamalara maruz kalırlarmış
Fikret:Evet,bazen aç bırakılırlarmış,bazen ateşle korkutulup,bazılarına da dayak atılırmış
Güzin:Ne acıklı,yazık hayvanlara
Fikret:Ben de acıyorum Çoğu zaman insanların zevki uğruna yapılıyor bunlar
Güzin:Amaan,ne terbiyesiz,acımasız insanlar var! Allah cezalarını versin
Fikret:Abla anneannemi hatırlıyor musun? Nasıl kızardı anneme
Güzin:Anneannem öyle çok şeye kızardı ki,hangisini söylüyorsun?
Fikret:Bir yaramazlık yaptığımızda annem kızarsa o daha çok kızardı “Ne karışıyorsun çocuklara? Küçükler, elbet yapacaklar Büyüyünce yapmazlar Sen ben yapıyor muyduk?Onlar da akılları erince bırakırlar kötü huylarını ” derdi
Güzin:Hıı,evet annemin o sinirli halinde “N’oluyu,hayvan mı eğitiysin? İnsanların aklı var, terbiye etmeye gerek yok,herkes kendi doğruyu öğrenir ” derdi
Fikret: (Gülerek)Valla çok sinirlenirdi
Güzin:Ne çok işimize gelirdi ama
|