Yalnız Mesajı Göster

İsı Ve Sıcaklık Arasındaki Farkları Örneklerle Açıklama

Eski 10-20-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İsı Ve Sıcaklık Arasındaki Farkları Örneklerle Açıklama




Cisme ısı vermeye devam edildiğinde sıcaklığı öyle bir noktaya gelir ki,ısı verilmesine rağmen sıcaklığı değişmezAcaba bunun nedeni ne olabilir?

Isıtılan katıların molekülleri önce hızlanırYani kinetik enerjileri artarBu ise maddenin sıcaklığının artışı demektirIsı vermeye devam ettiğimizde moleküllerin hızı öyle yükselir ki birbirlerinden iyice uzaklaşmaya,dolayısıyla aralarında ki bağı gevşetmeye başlarlarBu andan itibaren sıvılaşmaya başlarYani erime olayı olur ve moleküller artık hızlanmazlarAldıkları enerjiyi birbirlerinden uzaklaşmak için kullanırlarDolayısıyla hal değiştirme sırasında(katı halden sıvı hale geçerken) sıcaklık sabit kalırKısaca,bir maddenin ısı alarak katı halden sıvı hale geçmesi olayına erime,ısı vererek,sıvı halden katı geçmesi olayına da donma denir

Sabit basınç altında bir madde erirken sıcaklığı değişmez,sabit kalırBu sıcaklık değerine erime sıcaklığı ya da erime noktası denir

Mesela,1 atmosferlik basınç altında 0 derece de bulunan bir buz parçasına ısı verildiğinde buz hemen erimeye başlarAncak buz erirken sıcaklığı değişmemekte ve hep 0 derecede kalmaktadırBu olayda suyun erime sıcaklığının 0 derece olduğu anlaşılırBuz eriyip tamamen su olunca suyunda sıcaklığı yine 0 derece olurŞayet ısı verilmeye devam ederse,0 derecede bulunan suyun sıcaklığı artar

O halde bir maddenin donma noktası ile erime noktası aynı sıcaklıktadırDonma ve erime noktaları madde miktarına bağlı değildir

Bazı elementlerin 1 atmosferlik basınç altındaki erime veya donma sıcaklıkları tabloda verilmiştir

Erime ve Donma Isıları

Moleküller arası bağ,bazı maddelerde zayıftırDolayısıyla bazı maddelerin moleküllerini birbirinden uzaklaştırmak için daha çok enerji,bazılarında da daha az enerji harcanırO halde maddenin cinsine ve kütlesine bağlıdır

Sonuç olarak diyebiliriz ki:Bir maddenin erimesi sırasında aldığı ısı,maddenin cinsine veya miktarına bağlıdır ve bunlarla doğru orantılıdır

Alınan ya da verilen ısı Q=ml bağıntısından bulunur

Burada L maddenin cinsine bağlı bir büyüklük olup adına “hal değiştirme ısısı”denirMaddenin erime olayında “donma ısısı”,kaynama olayında “kaynama ısısı”,yoğunlaşma olayında da “yoğunlaşma ısısı”adını alırYukarıdaki bağıntıda hal değiştirme ısısı eğer erime ısısı Le ile gösterilirBuz için Le=80 cal/g dır

Erime Isısı:Erime sıcaklığına gelmiş bir katının 1 gramının sıvı hale geçmesi için gerekli ısıya denir

Donma Isısı

Bir maddenin,

Erime sıcaklığı=Donma sıcaklığı

Erime ısısı=Donma ısısıdır

Erime ve Donma Sıcaklığına Etki Eden Faktörler

Erime ve donma noktasına iki faktör etki ederYani iki değişiklik yaparak erime ve donma noktaları değiştirilebilir

1)Basınç

2)Safsızlık

1)Basıncın Erime ve Donmaya Etkisi

Basınç,birim yüzeye etkiyen dik kuvvettirBundan dolayı basınç,bir maddenin moleküllerini bir arada tutarak parçalanıp dağılmasını önleyecek yönde etkir

Erime sırasında hacmi artan maddelerde,basıncın artması erimeyi zorlaştırırMaddenin erime sıcaklığı basınçla yükselmiş olur

Erime sırasında hacmi azalan maddelerde basıncın erimeyi kolaylaştırırBöylece maddenin erime sıcaklığı düşer

Örneğin normal şartlarda 0 0C eriyen buz,üzerine basınç uygulandığında –1 0C,-2 0C de eriyebilirKışın kar üzerine bastığımızda,ayağımızın altındaki karın erimeye başlaması buna bir örnektir

2)Safsızlığın Erimeye ve Donmaya Etkisi

Yabancı maddeler erimeye ve donmaya basınç gibi etki ederBuzun içine tuz karıştırılması,erime sıcaklığını düşürürSuyun içine antifiriz denen maddenin katılması,suyun donma sıcaklığını düşürürKışın buzlanan yollara tuz serpilmesinin nedeni,buzu 0 0C nin altında eritebilmek içindirYani 0 0C donan su,daha düşük sıcaklıklarda donar

Kaynama ve Yoğunlaşma Olayları

Maddenin tamamı eridikten sonra cisme ısı vermeye devam edersek sıvının sıcaklığı artar ve bu sıcaklık artışı Q=mct bağıntısı ile hesaplanırBu sıcaklık öyle bir noktaya gelir ki,ısı verilmesine rağmen,sıcaklığında değişme meydana gelmezBurada verilen

enerji,erimede olduğu gibi,sıvı molekülleri arasındaki bağı koparmaya ve molekülleri birbirinden uzaklaştırmaya harcanırBir maddenin ısı alarak gaz haline geçmesi olayına buharlaşma,ısı vererek gaz halinden sıvı haline geçmesi olayına da yoğunlaşma denir

Kaynama noktası:Bir sıvının buhar basıncının atmosfer basıncına eşit olduğu andaki sıcaklığa kaynama sıcaklığı denir76 cm-Hg basıncında saf suyun kaynama sıcaklığı(kaynama noktası)100 0C dir

Yoğunlaşma Sıcaklığı:Yoğunlaşma olayı kaynama olayının tersinir durumudurSabit basınç altındaki gaz haldeki madde yoğunlaşarak,sıvı hale geçerken sıcaklığı değişmezBu sıcaklık değerine yoğunlaşma sıcaklığı denir

Bu durumda kaynama ve yoğunlaşma noktaları aynı olurKaynama ve yoğunlaşma noktaları madde miktarına bağlı değildirÖrneğin 1 atmosfer basınç altında bulunan su buharının yoğunlaşmaya başladığı sıcaklık değeri 100 0C dir

Yoğunlaşma Isısı:Yoğunlaşma sıcaklığına gelmiş 1 gram buharın,1 gram sıvı haline gelmesi için dışarıya vermesi gerekli ısıya o buharın yoğunlaşma ısısı denir

Bir maddenin ;

Kaynama sıcaklığı =Yoğunlaşma sıcaklığı

Kaynama ısısı =Yoğunlaşma ısısıdır

Erime ve buharlaşma olaylarının tersi donma ve yoğunlaşmadır

Sabit bir basınçta erime ve kaynama sıcaklığı,erime ve kaynama ısısı maddeler için ayırt edici bir özelliktir(Her madde için erime ve kaynama ısıları farklıdır)

Kaynama ve Yoğunlaşma sıcaklıklarına Etki eden faktörler

1)Basınç

2)Safsızlık

1)Basıncın Kaynamaya Etkisi

Kaynama olayının gerçekleşmesi için sıvının buhar basıncının,atmosfer basıncına eşit olması gerekirBuna göre atmosfer basıncı artarsa,kaynama zorlaşırYani kaynama noktası yükselirDüdüklü tencerede buhar basıncının artması kaynama noktasını 110 0C veya 120 0C lere yükselirDolayısıyla yemek daha çabuk ve iyi pişer

Basınç azalırsa kaynama noktası düşerDeniz seviyesinden yükseldikçe açık hava basıncı azalacağından kaynama noktası 100 0 C altına düşerErzurum’da saf su yaklaşık 94 0 C de,Everest dağının tepesinde 75 0 C de kaynarBasınç yeterince düşürülürse,su 0 0 C de bile kaynar

Not:Eğer yeryüzünde atmosfer olmasaydı,bütün sular kaynayarak uzaya yayılırdı

2)Yabancı maddeler,sıvının kaynama sıcaklığını değiştirirSuyun içine tuz yada şeker karıştırılıp eritilirse,kaynama sıcaklığı 100 0 C nin üstünde olur

Buharlaşma

Sıvıların gaz haline geçmesi olayına buharlaşma denirBuharlaşmada basınç ve diğer fiziksel şartların etkisi çokturSıvı ısıtıldığında moleküllerin hızı artarHızla sıvı yüzeyine molekül,moleküller arası çekim kuvvetini ve yüzey gerilimini yenerek sıvıyı terk ederBu olaya buharlaşma denir

Buharlaşma Isısı

Kaynama sıcaklığındaki 1 gram sıvının buharlaşarak,aynı sıcaklıkta 1 gram buhar haline gelmesi için gerekli ısıya o sıvının buharlaşma ısısı denirSu için bu ısı 537 cal/g dırYaklaşık 540 cal/g alınır

Buharlaşma ile kaynama birbirine karıştırılmamalıdırBuharlaşma;bir sıvının açık havayla temas halindeki bölgesinde,çok küçük bir bölümün gaz haline geçmesi olayına denirKaynama sıvının dipten buharlaşmasıdırKaynama ise sıvının çok hızlı bir şekilde gaz haline geçmesi olayına denirBu durumda sabit basınç altındaki her sıcaklıkta buharlaşma olayı olurAncak kaynama olayının olması için sıvının kaynama sıcaklığında olması gerekir

Buharlaşma her sıcaklıkta olabilir

Buharlaşma,ısı soğurmayı gerektirirBütün soğutma makinelerinde(buzdolaplarında)özel bir sıvı buharlaştırılarak soğuma sağlanırTestinin içindeki suyun soğuması da buharlaşmanın bir sonucudur

Basıncın artması buharlaşmayı zorlaştırırAzalması ise buharlaşmayı kolaylaştırırRüzgarlı havalarda çamaşırların kolay kurumasının sebebi,akışkanların hızının arttığı yerde basıncın azalmasındandır


Alıntı Yaparak Cevapla