10-20-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İsı Ve Sıcaklık Arasındaki Farkları Örneklerle Açıklama
Cisme ısı vermeye devam edildiğinde sıcaklığı öyle bir noktaya gelir ki,ısı verilmesine rağmen sıcaklığı değişmez Acaba bunun nedeni ne olabilir?
Isıtılan katıların molekülleri önce hızlanır Yani kinetik enerjileri artar Bu ise maddenin sıcaklığının artışı demektir Isı vermeye devam ettiğimizde moleküllerin hızı öyle yükselir ki birbirlerinden iyice uzaklaşmaya,dolayısıyla aralarında ki bağı gevşetmeye başlarlar Bu andan itibaren sıvılaşmaya başlar Yani erime olayı olur ve moleküller artık hızlanmazlar Aldıkları enerjiyi birbirlerinden uzaklaşmak için kullanırlar Dolayısıyla hal değiştirme sırasında(katı halden sıvı hale geçerken) sıcaklık sabit kalır Kısaca,bir maddenin ısı alarak katı halden sıvı hale geçmesi olayına erime,ısı vererek,sıvı halden katı geçmesi olayına da donma denir
Sabit basınç altında bir madde erirken sıcaklığı değişmez,sabit kalır Bu sıcaklık değerine erime sıcaklığı ya da erime noktası denir
Mesela,1 atmosferlik basınç altında 0 derece de bulunan bir buz parçasına ısı verildiğinde buz hemen erimeye başlar Ancak buz erirken sıcaklığı değişmemekte ve hep 0 derecede kalmaktadır Bu olayda suyun erime sıcaklığının 0 derece olduğu anlaşılır Buz eriyip tamamen su olunca suyunda sıcaklığı yine 0 derece olur Şayet ısı verilmeye devam ederse,0 derecede bulunan suyun sıcaklığı artar
O halde bir maddenin donma noktası ile erime noktası aynı sıcaklıktadır Donma ve erime noktaları madde miktarına bağlı değildir
Bazı elementlerin 1 atmosferlik basınç altındaki erime veya donma sıcaklıkları tabloda verilmiştir
Erime ve Donma Isıları
Moleküller arası bağ,bazı maddelerde zayıftır Dolayısıyla bazı maddelerin moleküllerini birbirinden uzaklaştırmak için daha çok enerji,bazılarında da daha az enerji harcanır O halde maddenin cinsine ve kütlesine bağlıdır
Sonuç olarak diyebiliriz ki:Bir maddenin erimesi sırasında aldığı ısı,maddenin cinsine veya miktarına bağlıdır ve bunlarla doğru orantılıdır
Alınan ya da verilen ısı Q=m l bağıntısından bulunur
Burada L maddenin cinsine bağlı bir büyüklük olup adına “hal değiştirme ısısı”denir Maddenin erime olayında “donma ısısı”,kaynama olayında “kaynama ısısı”,yoğunlaşma olayında da “yoğunlaşma ısısı”adını alır Yukarıdaki bağıntıda hal değiştirme ısısı eğer erime ısısı Le ile gösterilir Buz için Le=80 cal/g dır
Erime Isısı:Erime sıcaklığına gelmiş bir katının 1 gramının sıvı hale geçmesi için gerekli ısıya denir
Donma Isısı
Bir maddenin,
Erime sıcaklığı=Donma sıcaklığı
Erime ısısı=Donma ısısıdır
Erime ve Donma Sıcaklığına Etki Eden Faktörler
Erime ve donma noktasına iki faktör etki eder Yani iki değişiklik yaparak erime ve donma noktaları değiştirilebilir
1)Basınç
2)Safsızlık
1)Basıncın Erime ve Donmaya Etkisi
Basınç,birim yüzeye etkiyen dik kuvvettir Bundan dolayı basınç,bir maddenin moleküllerini bir arada tutarak parçalanıp dağılmasını önleyecek yönde etkir
Erime sırasında hacmi artan maddelerde,basıncın artması erimeyi zorlaştırır Maddenin erime sıcaklığı basınçla yükselmiş olur
Erime sırasında hacmi azalan maddelerde basıncın erimeyi kolaylaştırır Böylece maddenin erime sıcaklığı düşer
Örneğin normal şartlarda 0 0C eriyen buz,üzerine basınç uygulandığında –1 0C,-2 0C de eriyebilir Kışın kar üzerine bastığımızda,ayağımızın altındaki karın erimeye başlaması buna bir örnektir
2)Safsızlığın Erimeye ve Donmaya Etkisi
Yabancı maddeler erimeye ve donmaya basınç gibi etki eder Buzun içine tuz karıştırılması,erime sıcaklığını düşürür Suyun içine antifiriz denen maddenin katılması,suyun donma sıcaklığını düşürür Kışın buzlanan yollara tuz serpilmesinin nedeni,buzu 0 0C nin altında eritebilmek içindir Yani 0 0C donan su,daha düşük sıcaklıklarda donar
Kaynama ve Yoğunlaşma Olayları
Maddenin tamamı eridikten sonra cisme ısı vermeye devam edersek sıvının sıcaklığı artar ve bu sıcaklık artışı Q=m c t bağıntısı ile hesaplanır Bu sıcaklık öyle bir noktaya gelir ki,ısı verilmesine rağmen,sıcaklığında değişme meydana gelmez Burada verilen
enerji,erimede olduğu gibi,sıvı molekülleri arasındaki bağı koparmaya ve molekülleri birbirinden uzaklaştırmaya harcanır Bir maddenin ısı alarak gaz haline geçmesi olayına buharlaşma,ısı vererek gaz halinden sıvı haline geçmesi olayına da yoğunlaşma denir
Kaynama noktası:Bir sıvının buhar basıncının atmosfer basıncına eşit olduğu andaki sıcaklığa kaynama sıcaklığı denir 76 cm-Hg basıncında saf suyun kaynama sıcaklığı(kaynama noktası)100 0C dir
Yoğunlaşma Sıcaklığı:Yoğunlaşma olayı kaynama olayının tersinir durumudur Sabit basınç altındaki gaz haldeki madde yoğunlaşarak,sıvı hale geçerken sıcaklığı değişmez Bu sıcaklık değerine yoğunlaşma sıcaklığı denir
Bu durumda kaynama ve yoğunlaşma noktaları aynı olur Kaynama ve yoğunlaşma noktaları madde miktarına bağlı değildir Örneğin 1 atmosfer basınç altında bulunan su buharının yoğunlaşmaya başladığı sıcaklık değeri 100 0C dir
Yoğunlaşma Isısı:Yoğunlaşma sıcaklığına gelmiş 1 gram buharın,1 gram sıvı haline gelmesi için dışarıya vermesi gerekli ısıya o buharın yoğunlaşma ısısı denir
Bir maddenin ;
Kaynama sıcaklığı =Yoğunlaşma sıcaklığı
Kaynama ısısı =Yoğunlaşma ısısıdır
Erime ve buharlaşma olaylarının tersi donma ve yoğunlaşmadır
Sabit bir basınçta erime ve kaynama sıcaklığı,erime ve kaynama ısısı maddeler için ayırt edici bir özelliktir (Her madde için erime ve kaynama ısıları farklıdır )
Kaynama ve Yoğunlaşma sıcaklıklarına Etki eden faktörler
1)Basınç
2)Safsızlık
1)Basıncın Kaynamaya Etkisi
Kaynama olayının gerçekleşmesi için sıvının buhar basıncının,atmosfer basıncına eşit olması gerekir Buna göre atmosfer basıncı artarsa,kaynama zorlaşır Yani kaynama noktası yükselir Düdüklü tencerede buhar basıncının artması kaynama noktasını 110 0C veya 120 0C lere yükselir Dolayısıyla yemek daha çabuk ve iyi pişer
Basınç azalırsa kaynama noktası düşer Deniz seviyesinden yükseldikçe açık hava basıncı azalacağından kaynama noktası 100 0 C altına düşer Erzurum’da saf su yaklaşık 94 0 C de,Everest dağının tepesinde 75 0 C de kaynar Basınç yeterince düşürülürse,su 0 0 C de bile kaynar
Not:Eğer yeryüzünde atmosfer olmasaydı,bütün sular kaynayarak uzaya yayılırdı
2)Yabancı maddeler,sıvının kaynama sıcaklığını değiştirir Suyun içine tuz yada şeker karıştırılıp eritilirse,kaynama sıcaklığı 100 0 C nin üstünde olur
Buharlaşma
Sıvıların gaz haline geçmesi olayına buharlaşma denir Buharlaşmada basınç ve diğer fiziksel şartların etkisi çoktur Sıvı ısıtıldığında moleküllerin hızı artar Hızla sıvı yüzeyine molekül,moleküller arası çekim kuvvetini ve yüzey gerilimini yenerek sıvıyı terk eder Bu olaya buharlaşma denir
Buharlaşma Isısı
Kaynama sıcaklığındaki 1 gram sıvının buharlaşarak,aynı sıcaklıkta 1 gram buhar haline gelmesi için gerekli ısıya o sıvının buharlaşma ısısı denir Su için bu ısı 537 cal/g dır Yaklaşık 540 cal/g alınır
Buharlaşma ile kaynama birbirine karıştırılmamalıdır Buharlaşma;bir sıvının açık havayla temas halindeki bölgesinde,çok küçük bir bölümün gaz haline geçmesi olayına denir Kaynama sıvının dipten buharlaşmasıdır Kaynama ise sıvının çok hızlı bir şekilde gaz haline geçmesi olayına denir Bu durumda sabit basınç altındaki her sıcaklıkta buharlaşma olayı olur Ancak kaynama olayının olması için sıvının kaynama sıcaklığında olması gerekir
Buharlaşma her sıcaklıkta olabilir
Buharlaşma,ısı soğurmayı gerektirir Bütün soğutma makinelerinde(buzdolaplarında)özel bir sıvı buharlaştırılarak soğuma sağlanır Testinin içindeki suyun soğuması da buharlaşmanın bir sonucudur
Basıncın artması buharlaşmayı zorlaştırır Azalması ise buharlaşmayı kolaylaştırır Rüzgarlı havalarda çamaşırların kolay kurumasının sebebi,akışkanların hızının arttığı yerde basıncın azalmasındandır
|
|
|