Prof. Dr. Sinsi
|
Carl E. Wieman Hayatı
Carl E Wieman
Corvallis, Oregon adlı küçük bir kasabasında 26 Mart 1951 tarihinde doğdu
Bir kaç yıl önce yeni evli anne, biraz gecikmiş öncülerinden gibi N Orr ve Alison Wieman, Oregon kıyı aralığı ormanlarının derinliklerinde yerleşmek için ülke çapında yıpranmış araba tahrik vardı
Babam kereste sektöründe çalışmaya başladı ve benim çocukluk sırasında, bir kereste fabrikası sawyer olarak çalıştı Ben beş çocuğu dördüncü oldu Çoğu benim çocukluk Kereste tek sanayi Oregon ormanda geçirdi Muhtemelen bazı bağımsızlık ruhu kadar diğer evler ve kasabalar büyüyen geldi En yakın küçük mağaza, asfaltsız dağ yollar üzerinden birkaç kilometre uzakta hep Bazı benim erken çocukluk anıları, kardeşleri ve ben okula gitmek için bu virajlı yollarda ele geçirmek için kullanılan uzun okul otobüs yolculuklarında
Douglas köknar ağaçları yüksek ormanlarında dolaşan gençlik geçirdim Ben de cep harçlığı kazanmak için meyve ve köknar konileri, okuma ve toplama benim zaman harcamak Her Cumartesi ailem hafta değerinde alışveriş yapmak için en yakın kasaba olan uzun bir sefer yapacak Halk kütüphanesinde bir durak, her zaman bu geziler bir parçası oldu Ben o zaman bunun farkında olmasına rağmen, annem ve babam çocuklarına hizmet gerekiyordu kadar bölge dışında yaşayan kütüphane kullanımı için özel düzenlemeler yapmış olmalıdır Kütüphaneciler de normal beş-kitap sınırı göz ardı ve bana sonra hevesle yutmaya her hafta bir kitap büyük kazık kontrol etmek için izin verecek Bu deneyim, halk kütüphanelerinin değeri için derin bir takdir ile beni terk etti O zaman ben arkadaşlarımla vermedi televizyon vardı, ama geçmişe baktığımızda okuma yerine TV izlerken bu zaman geçirdim, çok minnettarım, çok kıskanç oldu
Kings Valley dereceli okul, ilkokul 6 sınıfa kadar gittim Kayıtlı kısa bir süre önce 02:59 odalar genişletilmiş vardı, çok küçük bir kırsal okul oldu Yedinci sınıf için Philomath küçük bir kasaba için çok daha uzun bir otobüs yolculuğu (sabırsız bir 13 yıllık eski neredeyse bitmez tükenmez!) Almak zorunda kaldı Matematik ve fen genç idealist öğretmenler benim üzerinde önemli bir etkisi olmadı Ben özellikle sadece ilk öğretim iş başlangıç oldu benim fen bilgisi öğretmeni Ron Tobias, hatırlıyorum Kaydedicilerinin tarım işçileri ve tüm çocukların eğitim özellikle yüksek bir öncelik olduğu için Philomath 7 sınıf,, genç bir öğretmen için çok zor bir iş olması gerektiğini eminim Zaman zaman ben onun hayal kırıklığı ipuçları hissedebiliyordu Ancak Sayın Tobias bilim kindle benim ilgi onun coşku ve bilgi birikimi ile büyük bir anlaşma yaptı
Ben hala, periyodik tablo ve nasıl bu yapıların çeşitli kimyasal özellikleri ve moleküler reaksiyonlar belirledi atomların yapıları yaptığı açıklamalar (herhangi bir malzeme benim üniversite derslerinden çok daha iyi!) Hatırlıyorum
7 sınıftan sonra annem ve babam benim kardeşler ve ben hem uzun otobüs yolculuklarında önlemek ve 25,000 'ın bu "büyük şehir" tarafından sunulan daha iyi bir okul sistemi yararlanmak böylece Corvallis (Oregon State Üniversitesi ev) taşındı
Biz sadece bir odun sobası yerine merkezi ısıtma sistemi ve ön çıkış gerçek bir döşeli bir cadde vardı bir evin içine taşındı zaman, benim için önemli bir kafa bir gündü!
Ben çok sosyal bir çocuk olmasına rağmen, Corvallis biraz daha rahat arkadaşları bana sağladı Benim entelektüel ilgileri ve ailem liberal siyasal tutum, biraz önceki kırsal sınıf arkadaşlarından en eğilimli oran her zaman vardı, ama OSU fakültenin çocuk daha iyi uyum Babası Bill, bir matematik profesörü olarak çok akıllı bir çocuk, Brook Firey ile yakın arkadaş oldu Bir yaz Bill Brook ve geometri bizim kendi özel ders verdi
Bu gerçek bir matematikçi tarafından görüntülenebilir matematik zenginliği, hatta ilköğretim geometri, bir bakış elde etmek için bir ödüllendirme ve gözlerini açan bir deneyim oldu
Ve tabii, bu yaşta, ben iki ondört yaşındaki çocuklara kişisel eğitim sağlamak için her gün birkaç saat geçirdikten bir üniversite profesörü ile ilgili olağandışı bir şey vardı fark etmedi
Brook ve ben de şeyler inşa ve araştırma projelerinin her türlü dalmış kaç saat harcadı
Ben doğaçlama deneysel sorunlara çözümler yetenek ve zevk kadar bu homebuilt projeler için geri gittiğini düşünüyorum Bu bağlamda ağabeyim Howard da bana ilham verdi, o zaman makineleri ile tinkering ve onun küçük kardeşleri için şaşırtıcı derecede ayrıntılı oyuncaklar bina idi Bana da iyi bir öz güven duygusu ve doğaçlama aygıtının bir parçası (ya da olası) büyük olasılıkla yeterli bir anlamda geliştirilen bu bireysel projeler yürütmek
Bu anlamda, genellikle, eğitim, örgün öğretim ile sınırlı olmuştur öğrenci eksik gördüğünüz biridir
Lise boyunca, ama hiçbir zaman oldukça sınıfın üstündeki iyi bir öğrenci oldu Malzeme hakim, ancak genellikle öğretmen ne istediğini tam olarak yapmak için bir çok bağımsız ve en iyi öğrencileri arasında değildi Genellikle kötü öğretmen (en azından bana göre), alt duruyordu
Her zaman bilime ilgi olmasına rağmen, benim en unutulmaz sınıflar edebiyat ve yazma
7 itibaren 10 sınıfa kadar saat geçirdikten tutkulu bir satranç oyuncusu oldu Tüm Oregon üzerinde ve bazen turnuvalarda oynamak için yakındaki devletlere gitti Ben çok benim yaş grubu arasında kuzeybatısında ABD sıralanır, ancak 16 olgun yaşta daha üretken faaliyetleri vakit geçirmek için "emekli" karar verdi Bu faaliyetler eğitim ve tenis oynamaya
Lise notları, üstün olmasa da, beni MIT kabul almak için yeterli idi Şimdi üniversite başvuru hakkında ne biliyorsun, ben benim kabul, kelimenin tam anlamıyla vahşi Oregon hayatının çoğunu geçirdiği bir öğrenci için ilgisini önemli ölçüde yardımcı oldu sanıyorum Rekabetçi bir satranç ve tenis oyuncusu olarak başarıları da yardımcı olabilir Oregon ormanda bir çocuk MIT gitmek için talip olacağını şaşırtıcı görünebilir rağmen, ailem her zaman eğitimin güçlü bir ilgi vardı
Her ikisi de benim ebeveynlerin üniversite mezun ve welleducated ailelerin gelmişti
Dedem Henry Wieman Chicago Üniversitesi İlahiyat oldukça iyi bilinen bir profesör oldu Benim dört kardeşler Out iki doktora 'nin de dahil olmak üzere, başarılı bir nükleer fizikçi, yanı sıra üst düzey bir yazılım mühendisi vardır
|