10-21-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Dua Kitap Özeti
Dua kitap özeti
Bu bölüm yukarıda belirttiğimiz gibi M Akif AK’ın daha önce yayınlanmış yazısından önsöz olarak alınmıştır Dua, bir yükseliştir
Her dua ruhtan bir filizin yeşermesi, boy sürmesidir Dal budak salmak için rahmetlere avuç açar gibi yaprak açmasıdır Her yaprak yakarış, her çiçek açılışı bir duadır Tohumun yarılması bir duadır Fidanlar bir uzanıştır Yaratıcıya duadır ağaçlar dal dal dua süslü, çiçek çiçek yalvarma bezelidir Taş dua; toprak niyaz; deniz yakarıştır Felekler dua ile devreder Kainat dua doludur İnsanın duası, ruhtaki korkunç şiddete bir buluşma özlemidir, ebedi ve ezeli sevgiyle… Dua, fani maddeden, mana sonsuzluğuna doğru bir sıçrayıştır Fakat bir iniştir de dua Her samimi dua mutlak bir kurtuluştur En iyi bilenin huzurunda hiçbir şey gizlemeye ve inkara cesaret edemeden açık bir muhasebedir
Şüphesiz ki dua ak yüreklerden çıkıyorsa menziline ulaşır Ya da sütteki siyah lekeler gibi içindeki pislikleri temizleme gayreti ise gerçek dua vasfını kazanır Beyaz yürekler pisliklere dayanamaz ama bu demek değildir ki, o beyazlık hep lekesizdir İnsandır bir olur rahmet denizlerinde yüzer, bir olur günah bataklıklarında sürünür İşte bu zaman beyaza leke düşmüştür ama o yürekle lekeyi taşıyamaz uzun zaman İsyan eder Pislik mutlaka temizlenmeli, sütteki leke tutulup atılmalıdır Yüreği zonklatan bir arzu itiraf ihtiyacıdır, bu arzu, itiraf kime? Sığınılacakların, güvenileceklerin en büyüğüne, hudutsuz af ve bağışlama sahibine Dua, bu itirafın en mükemmel vasıtasıdır Eğer dua sağlıklı bir iç hesaplaşmanın sıkıntılarından güç alıyorsa mutlaka müessir olur Gözyaşı karışmış dualar ise en samimi yakarışlardır Çünkü gözyaşları iç hesaplaşmada inanç adına kazanılan zaferlerin muştusudur
O halde dua bir yeniden doğuştur
Dua, sessiz, iniltili, gürültüsüz feryattır
Duayı bir ruhi ihtiyaç ve alışkanlık edinmiş kimsede mükemmel bir karakter oluşur Yakarışımız kendimiz için değildir Kendimiz için dua edeceksek, biz de bizim olmayan, gayrlara feda ettiğimiz tarafımız için dua edelim Ölücü yanımızda çürüyücü fani tarafımıza değil “ Kim ki, yanında hazır bulunmayan bir inanmış kardeşi için dua ederse, etrafındaki melekler, istediğinin bir misli de senin için olsun derler ”
Hz PEYGAMBER’1N TAİF SEFERİ DÖNÜŞÜ YAPTIĞI DUA
İlahi, kuvvetimin zaafa uğradığını, çaresiz kaldığımı, halk nazarında hor görüldüğünü, ancak sana arz eder, sana şikayet ederim
Ey merhametlilerin en merhametlisi ! herkesin zayıf görüp de dalına bindiği çaresizlerin Rabbi sensin
İlahi ! Huysuz, yüzsüz bir düşman eline beni düşürmeyecek, hatta hayatının dizginlerini eline verdiğin akrabadan bir dosta bile beni bırakmayacak kadar bana merhametlisin
İlahi! Sen razı olasıya dek affını diliyorum Bütün kuvvet, her kudret ancak Sendendir
BEĞENİLEN FİİLLER VE ÖVÜLEN AHLAKİ İSTEME DUASI
İlahi ! Kendi lütfunla benim niyetimi olgun, saf ve nef kıl
İlahi ! İnancımı sağlam ve sabit kılarken, kudretinle de benden doğmuş kötülükleri ıslah buyur Beni mal, mülk, mevki ve şöhret hırsından koru İzzet ve şerefimi, kibir ve gururumun peşinden koşan bir tutkun eyleme Beni kendi kulluğuna ram kıl İbadetlerimi, kendini beğenmişlik içinde yok etme
Allah’ım ! Muhammed (SAV) ve aline rahmet eyle Senin dinin yerine, sapık metot ve yollar edinmeyeceğim Senin HAKK olan yolundan dönmeyeceğim Kuşkuya düşürmeden sevap yolunu açacak ve fayda verecek bir “hidayet”e erişmeyi benim için de kolaylaştır
İlahi ! Gafletim anında Seni anmak için beni uyandır Beni, ömrünü sana ibadet ile geçirenlerden eyle Senin sevgine varan yolu aydın bir şekilde görme yeteneğini bana ihsan eyle Bana dünya ve ahirette ; hayr ihsan eyle
|
|
|