Yalnız Mesajı Göster

Mutfakta Bazı Püf Noktaları..

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Mutfakta Bazı Püf Noktaları..




Patlıcan
Doğranıp soyulmuş patlıcanların acılığını almak için yarım saat kadar tuzlu suda bekletmeniz yeterli

Yeşil sebzeler renk değiştiriyorsa
Yeşil sebzeleri pişirirken tencerenin kapağını sürekli kapalı tutmayıp arada bir açarsanız sebzenin orijinal rengini kaybedip kahverengi bir görünüm almasını engellemiş olursunuz Kimileri kahverengileşmeyi önlemek için pişirme işlemi sırasında yemeğin içine soda atma yoluna başvurur Ama bilinenin aksine bu doğru bir yöntem değildir, çünkü soda hem yemekteki besin değerini düşürür hem de lezzeti bozar

Balık ayıklarken
Pullarını ayıklamadan önce balıkları 5-10 dakika soğuk suda bekletin Daha sonra yıkayın ve bir bıçak yardımıyla kuyruktan başa doğru pulları kazıyın Bir diğer yol da pulu kazımak yerine balığın derisini komple çıkarmaktır

Bol sulu limonlar için
Üç dakika suda beklettiğiniz taze limon hem daha kolay sıkılır hem de bol su verir

Börek bekletilince
Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin Çoğu usta aşçının böreği pişirmeden önce bir gece buzdolabında beklettiğini unutmayın

Buzlukta yapışan kağıtlar
Buzluktan çıkarılan kıyma, et gibi yiyecekler genellikle kağıdına yapışır Bu sizin başınıza da gelirse kağıda sarılı olan kıymayı kısa bir süre soğuk suyun altında tutun Kağıt yırtılınca kıymayı olduğu gibi bir naylon torbaya koyun Kıyma biraz ısınınca kağıt çıkacaktır

Daha da lezzetli zeytinyağlılar için
Zeytinyağlı yemeklere bir-iki adet kesme şeker atarsanız yemeğin lezzeti daha artacaktır

Daha lezzetli beşamel soslar için
Beşamelinizin çok daha lezzetli olmasını istiyorsanız, sütün içine soğanı doğrayıp, soğanın tadı çıkana kadar bekleyin

Daha lezzetli çaylar için
Çay ne kadar çok demlenirse, tadının o kadar iyi olacağı fikri bilinenin aksine yanlıştır Çayın uzun süre demlenmesi içindeki bazı maddelerin oranını değiştirdiğinden bu da çayın tadını etkiler Çayınızı en fazla 10 dakika demleyin, tadının daha lezzetli olduğunu fark edeceksiniz

Daha lezzetli köfteler için
Pişireceğiniz köftenin daha lezzetli olması için köftenin içine katacağınız bayatlamış ekmeği suda ıslatmayıp et suyuna koymayı deneyin Et suyunda ıslanmış ekmekler köftenizi lezzetlendirecektir

Daha lezzetli soğanlar
Soğanın daha lezzetli olmasını istiyorsanız kavururken içine biraz şeker atın

Daha yumuşak ve lezzetli etler için
Eti kemiğinden ayırmadan çiçek yağında bir müddet dinlendirin Bunun sonucunda etinizin hem daha yumuşak hem de daha lezzetli olacağını siz de fark edeceksiniz Eti yumuşatmanın bir başka yolu ise limon suyudur Hiç pişmeyecek gibi görünen sert etler bile limon suyu (ya da yemeğine göre sirke) ilavesiyle hem daha yumuşak hem daha lezzetli olur hem de çabuk pişer Sert etleri yumuşatmak için kullanılan bir başka yöntem ise tencereye bir parça ekmek atmaktır

Domatesin kabuğu
Domates kabuğunun kolayca soyulabilmesi için domatesleri kaynar suda bir dakika bekletin

Düzgün hamurlar için
Açtığınız hamuru veya aldığınız yufkaya düzgün, yuvarlak bir şekil vermek istiyorsanız bir tencere kapağını ya da alüminyum bir sahanı kullanabilirsiniz Bunun yardımıyla hamuru fazla bastırmadan, ezip parçalamadan düzgün bir şekilde kesebilirsiniz

En güzel patates kızartması ve püresi
Patates kızartmasının kıtır kıtır, gevrek olmasını istiyorsanız, patatesleri una buladıktan sonra tavaya atmalısınız Patates pürenize değişik bir koku ve tat vermenin yoluysa içine bir miktar hindistan cevizi atmaktan geçiyor

Et pişirirken
Etler orta ve orta altı sıcaklıkta, kapağı kapalı olarak pişirilmelidir Yüksek ısıda uzun süre pişirdiğiniz etlerin yüzey renginde aşırı koyulaşma meydana gelir ve sağlık için zararlı maddeler oluşur Üstelik bu şekilde pişen et besin değerini de kaybeder

Et sert ya da yumuşak olursa
Etlerin sertliği ya da yumuşaklığı hayvanın cinsine ve bölgesine göre değişir Boyun, kol, bacak gibi bölümlerdeki etler sert olduğundan bunlar kıyma şeklinde kullanılmaya daha uygundur But ve göğüs gibi orta sertlikteki etler suda pişirilirler Yumuşak olar sırt eti ise ızgara için uygundur

Eldeki balık kokusunu gidermenin yolları
Elinizdeki balık kokusunu gidermek için elinizi soğuk suyla yıkadıktan sonra sirke veya limonla ovalayın Pişirdiğiniz kaplardaki balık kokusunu da yine bu yöntemle sirkeli suyla çıkarabilirsiniz

Graten yapacağınız yemeği
Graten yapacağınız yemeğin üzerine galeta tozu serperek daha iyi kızarmasını sağlayabilirsiniz

Kızarmış balık
Balığı yıkadıktan sonra iyice kurulamak una ve yumurtaya daha iyi bulanmalarını sağlar bu da yemeğinizi daha lezzetli kılar

Kızartma yaparken yağ sıçramaması için
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağınız sıçramayacağı için güvenle kızartma yapabilirsiniz Tuz yağın içindeki sıçramaya neden olan nemi alacaktır


Alıntı Yaparak Cevapla