Konu: Zamir Adıl
Yalnız Mesajı Göster

Zamir Adıl

Eski 10-21-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Zamir Adıl

4 Belgisiz Zamirler

İsimleri, tam olarak belli olmayan bir nicelik yönünden belirten belgisiz sıfatlar, isimler düşünce onları karşılar ve belgisiz zamir olur

“Bazı insanlar çalışkandır” cümlesinde altı çizili sıfat;

“Bazıları çalışkandır” cümlesinde zamir olur Çünkü “insanlar” isminin yerine geçer Bunu birkaç örnekte daha gösterelim

Birçok öğrenci bu konuyu bilmez

sıfat

Birçoğu bu konuyu bilmez

zamir

Hiçbir kalemi beğenmedim

sıfat

Hiçbirini beğenmedim

zamir

Birkaç yaşlı parkta oturuyordu

sıfat

Birkaçı parkta oturuyordu

zamir

Sıfat olarak kullanılmayan belgisiz zamirler de vardır:

Herkes senin burada olduğunu sanıyordu

Kimse ben haber vermeden içeri girmesin

Hepsi de çok ucuz fiyata satılmış

Bu cümlelerdeki altı çizili sözcükler sadece zamir olarak kullanılabilir

5 Soru Zamirleri

İsimlerin yerlerine soru yoluyla geçen sözcüklerdir Bu sözcüklerin yerine, sorduğu isimler getirilebilir

“Bu çiçeği sana arkadaşından başka kim getirir?”

cümlesinde altı çizili söz, çiçeği getiren kişinin isminin yerine kullanılmıştır Bu kişinin ismini “kim” zamirinin yerine koyabiliriz

Çarşıdan ne aldın?

Nerede oturuyorsunuz?

Hangisi önce geldi?

Kaçı bizimle gelecek?

Zamirler, kendileri gibi ismin yerine geçen adlaşmış sıfatlarla karıştırılmamalıdır Bunların ikisi de ismin yerine geçiyor Ancak zamirler isimlerin herhangi bir niteliğini bildirmediği halde adlaşmış sıfatlar ismi niteliğiyle beraber karşılar

Bu kadın dün de gelmişti

Yaşlı kadın dün de gelmişti

Bu cümlelerde altı çizili sözlerin ikisi de sıfattır Birincisi işaret sıfatı, ikincisi ise niteleme sıfatıdır Bu sıfatların belirttiği “kadın” isimleri cümleden çıkarılırsa,

“Bu dün de gelmişti

“Yaşlı dün de gelmişti

şekline gelen cümlelerde altı çizili sözler ismin yerine geçmişlerdir Bu sözcüklerin anlamlarına baktığımızda “bu” sözcüğünün, yerine geçtiği ismin niteliğini bildirmediğini, “yaşlı” sözcüğünün ise bildirdiğini görüyoruz Öyleyse birincisi zamir, ikincisi adlaşmış sıfattır

Alıntı Yaparak Cevapla