10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mahlepin Faydaları
Mahlepin faydaları

Mahlep idris ağacının meyvelerinin iç kısmının öğütülmüş haline denir
Yabani kiraz ağacının nohut büyüklüğündeki meyvesidir Meyveleri siyah ve ekşidir Kendine has tat ve kokusu vardır
KULLANILDIĞI YERLER:
>Çeşitli hamur işlerinde özellikle paskalya çöreği yapımında ve sütlü tatlılarda kullanılır
>Hamur işlerinde ve sütlü tatlılara tat ve koku vermek için kullanılır
>Öğütülmüş halde yiyeceklere ilave edilir
YETİŞTİRİLDİĞİ YERLER:
Vatanı Avrupa ve Batı Asya’dır Türkiye de ise Tokat, Niksar, Zile, Amasya, Çorum ve Mardin gibi dağ yamaçlarında, kalkerli arazide rastlanır
MAHLEPİN FAYDALARI:
-Solunum yollarında : Astım, balgam sökücü olarak kullanılır
-Böbreklerdeki taş sancısında,
-Midede hazımsızlıkta ve aşırı gazda,
-İdrar tutukluğunda,
-Karaciğer zayıflığında,
-Prostat büyümesinde,
-Şekeri düşürmede faydalıdır,
-Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır
|
|
|