10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Bitkilerle İlgili Önemli Notlar
Bitkilerin varlığı yeryüzündeki canlılığın devamı için vazgeçilmezdir İnsan yaşamı için en önemli unsurlar oksijen, su ve besin maddeleridir Bu temel maddelerin yeryüzündeki dengesini sağlayan en önemli faktör yeşil bitkilerdir Ancak bitkileri kullanırken de dikkatli olmak gerekiyor
ANASON: Anavatanının Akdeniz sahilleri olmasına karşın her iklimde yetişir Temmuz ve ağustos aylarında toplanır
ANDIZ OTU: Çayırlarda, orman kenarlarında , çalılıklarda yetiştirildiği gibi bahçelerde de özel olarak yetiştirilir
ARDIÇ: Ovalarda, tarlalarda, dağlık bölgelerde yetişir
ARPA: Dünyanın her tarafında yetiştirilir
ASMA: Asma özelikle sıcak bölgelerde yetişir Dünyada insanlar tarafından ilk yetiştirilen bitki olduğu sanılmaktadır Üç binin üzerinde çeşidi vardır
AŞK OTU: Ege bölgesindeki sık rastlanan aşk otunun ilkbaharda kökü, ekim ayında ise gövdesi ve tohumları kullanılır
AT KESTANESİ: Mayıs ve ağustos aylarında yapraklarından, eylül-ekim aylarında meyvelerinden, mart, eylül ve ekim aylarında ise kabuklarından yararlanılır
At kestanesinden iki şekilde yararlanabilirsiniz:
Bir yemek kaşığı ince kıyılmış at kestanesi kabuğu 2 bardak kaynar suya bırakılarak bir müddet bekletildikten sonra yudum, yudum içilir
1 kg At kestanesi meyvesi ezilerek kaynatıldıktan sonra banyo suyuna ilave edilir
AYÇİÇEĞİ: Soğuk presle elde edilen ayçiçek yağını 10-15 dakika yani ağzınızda beyaz hale gelene kadar gargara yapmak gerekir
AYRIK OTU: Yol kenarlarında, çayırlarda, bahçe ve tarlalarda bol miktarda bulunur En çok kullanılan yeri toprak altında kalan gövdesidir
AYVA: Kabızlık çekenler ve yüksek tansiyonu olanlar yememelidir
BADEM: Tatlı ve acı çekirdekli olamk üzere iki türü vardır Acı olanı çok zehirlidir Altmış tanesi yetişkin bir insanı öldürmeye yeterlidir Tatlı bademyağı ise zehirsizdir Acıbadem %50, tatlı badem ise %65 oranında yağ ihtiva eder Ayrıca tatlı bademde E vitamini vardır
BAKLA: Baklagillerden yurdumuzda çok iyi tanınan tazeyken kabuğuyla, kuruyken taneleri pişirilerek yenen hazmı kolay ve besleyici bir bitkidir
BALLI BABA: Yol kenarlarında, çalılıklarda, duvar diplerinde, kuytu yerlerde yetişit Mayıs ve haziran aylarında çiçek açar Yaprakları ısırgana benzer
BAMYA: Yaprakları asma yaprağına benzeyen, hepimizin bildiği ve severek yediğimiz bamya, aynı zamanda çok da şifalıdır
BEŞ PARMAK OTU - KAZ OTU - GÜMÜŞ OTU: Bahçelerde, tarlalarda ve fundalıklarda yetişir Bu bitkinin rozet şeklinde toplanmış gümüş rengi yaprakları vardır O nedenle gümüş otu da denir Yaprakları temmuz ve ağustosta toplanıp kurutulur
BİBER: Biçimine, rengine ve tadına göre sivri, dolmalık, yeşil, kırmızı biber gibi çeşitli adlar alır Bibere acı olma vasfını veren (CAPSAICIN) adlı bir maddedir Bu maddenin bir gramı bir ton suyu acılaştırmaya yeterlidir Bu madde mide suyunun oluşumunu ve kan dolaşımını sağlar
Not: Çok miktarda yenilen biber hem zehirlenmelere neden olur hem de mide ve bağırsak tahrişlerine yol açar Halsizlik ve mide bulantısı oluşturur Ayrıca karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına da neden olabilir O nedenle az ve seyrek yanirse yararlıdır
BİBERİYE: Fundalıklarda ve çalılıklarda bol miktarda yetişir
BİRA MAYASI: Bitkilerin küfler sınıfındandır
BÖĞÜRTLEN: Ormanlarda, çalılıklarda, fundalıklarda yol kenarlarında kendi kendine yetiştiği gibi bahçelerde de yetiştirilir
CEVİZ VE CEVİZ YAPRAĞI: Cevizin yeşil, ham meyvelerinde bol miktarda C vitamini vardır Örneğin; bir meyve içinde 1,5 gram gibi çok yüksek oranda C vitamini vardır ayrıca B vtamini de içerir
CİVAN PERÇEMİ: Papatya gibi CHAM-AZULEN adlı aktif bir madde ve ACHİLLEİN ihtiva eder Fazla miktarda tüketimi zehirleyici olduğundan doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır
ÇALI KAVAĞI: Taşlık arazilerde ve Akdeniz sahillerinde yetişir
ÇAM AĞACI: Çam filizleri terebentin yağı içerdiği için fazla tüketimi zararlıdır
ÇAYIR PAPATYASI: Çayırlarda, otlaklarda bol miktarda bulunur Mart ve Eylül ayları arasında açar
ÇENTİYANE ÇİÇEĞİ: Genellikle dağlarda rastlanan Çentiyane çiçeği, sonbaharda toplanır Çentiyane çiçeğinden yapılan ilaçlar kati surette yemeklerden yarım saat evvel alınmalıdır Çentiyane çiçeği kökü yenirken önce hoş kokulu ve tatlıdır, sonra acılaşır Bir gram çentiyane çiçeği kökü 20 litre suyu acılaştırabilecek niteliktedir
ÇİLEK: Fundalıklarda, orman kenarlarında ve ormanlarda yetiştiği gibi ekimi de yapılır
DOMATES: Domatesten tam olarak yararlabilmek için daima çiğ yemelidir
DUT AĞACI: Ülkemizde bol miktarda yetişir Beyaz ve kara dut olmak üzere iki çeşittir Kara duttan yapılan şurup, küçük çocuklarda oluşan pamukçukların tedavisinde kullanılmamalıdır Ekşi olduğu için zararlı olur
EKŞİ YONCA: Daha çok dağlık bölgelerde görülür Duvar diplerinde ve çalılıklarda yetişir
ELMA: Elma, bol miktarda vitamin ve madeni tuz içerir Metobolizma rahatsızlıklarını önler, vücuda enerji verir, sinirleri teskin eder
ENGİNAR: Tarla ve bahçelerde yetiştirilir
ERİK: Pek çok çeşidi vardır
ERKEÇ SAKALI: Nemli çayırlarda, ormanlarda, sahillerde ve çalılıklarda yetişen, dalları sağlam ve sert bir bitkidir
Fasulye taneleri kaynamakla yok olan zehirli bir madde içerir Bu nedenle çiğ yendiğinde ishale ve kusmaya yol açar
FINDIK: Aşrı fındık tüketimi tansiyon yükseltici etki yapar
FRENK MAYDANOZ: Bahçelerde yetiştirilir Kendiliğinden yetişen yabaniside vardır
GREYFURT: İlaçların vücuda etkisini arttırdığı için bazı antibiyotiklerle beraber alımı tehlikeli olabilir
GÜVERCİN KÖKÜ: Daha ziyade kökü kullanılan bir bitkidir On gram kök bir litre suda çay gibi haşlanarak günde sadece iki çorba kaşığı içilebilir Fazla kullanımı hazım borusu, mide ve bağırsakları zedeleyeceğinden verilen ölçüde kullanılması gerekir
|
|
|