10-19-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karabiber Özellikleri
Karabiber Özellikleri
Latince ismi : Piper nigrum
Bilimsel sınıflandırma
Âlem
Plantae
Şube
Magnoliophyta
Sınıf
Magnoliopsida
Takım
Piperales
Familya
Piperaceae
Cins
Piper
Tür
Piper nigrum
Linnaeu
Familyası
Piperaceae
İlmi Adı
Piper nigrum
Fransızca
Poivre
İngilizce
Black Pepper
Almanca
Pfeffer
Kullanılan Kısmı
Meyvesi
Yetiştiği Yer
Hindistan, Malezya, Asya, Hindiçini, Endonezya
Toplama Zamanı
Aralık - Ocak, Temmuz - Ağustos
Özelliği
İştah açıcı, uyarıcı; sindirimi kolaylaştırır Zayıf böbreklere, basura, mesaneye ve hassas midelere zararlıdır
Sağlık Açısından
Sağlam midelere: Pankreasın üsaresini çoğaltarak karbohidratların ve yağların sindirimini kolaylaştırır Ateş düşürür, öksürüğü yumuşatır
Kullanılışı
Sindirimi kolaylaştırmak için karabiberi nane ve tarçınla yapılan bir sosla almalı Ağızda tane olarak çiğnendiğinde tükürük miktarını çoğaltır Dr Bouchardat'a göre karabiber anemiklerin aperitifidir 1/2-2 gr kadar karabiber her gün alındığında iyi bir afrodizyak yerine geçer
Mutfakta Kullanılışı
Yağlı etlerde, şarküteride; soslara, salataya, her tür tuzlu ve yavan yiyeceğe çeşni ve tat vermesi için serpiştirilir
Estetik Açıdan
Yeri yoktur
Ek Bilgi
Beyaz biber: Karabiber ve beyaz biber aynı ağacın meyveleridir Ancak, karabiber tam olgunluğunu bulamadan koparılır, tohumun etrafındaki kılıf üzerinde kalır Beyaz biber ise, tam olgunluğunu bulduktan sonra koparılır ve etrafındaki kılıf çıkarılır Kılıfın çıkması için beyaz biber deniz suyuna daldırılır Beyaz biberin özelliği, kullanıldığında karabiber gibi sosların rengini bozmaz; tadı ve kokusu karabiber gibidir
Hindistan'ın umman körfezine bakan Batı kıyılarındaki ormanlarda kendiliğinden yetişen tırmanıcı, çok yıllık bir bitki olan karabiberin baharat olarak kullandığımız kısmı, üzümsü meyvelerinin kurutulmuşudur Küçücük topçuklar halindeki meyveleri toplanır, kurutulur, sonra da çekilerek toz haline getirilir Çok eski zamanlardan beri Güneydoğu Asya'da özel olarak yetiştirilmektedir Eski Yunan ve Roma'da değiş - tokuş maddesi olarak kullanılır, vergiler karabiber olarak toplanırdı
Karabiber % 1 - 3 oranında uçucu aromatik bir yağ içerir Diğer kimyasal bileşikler sayesinde, karabiber, belki de sindirim sistemimizi en çok çalıştıran baharatlardan biridir
Özellikle pankreası etkileyerek yağlı ve nişastalı besinlerin sindirimini sağladıktan başka, bu maddelerin vücuttaki miktarını da ayarlar Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur Ağızdaki tükürük miktarını ayarlayarak nişastalı besinlerin ilk sindirimini sağlar İştah açar, yenilen yiyeceklerden zevk alınmasına yardım eder Ete, balığa, sucuk, sosis gibi yiyeceklere karıştırılırsa onların bozulmasını engeller İshali dindirir, mide ve bağırsaktaki gazları söktürür, yemeklerin bağırsaklarda kokuşmasını önler
Kansızlığı gideren, sinirleri güçlendiren, bol idrar söktüren karabiber, kadında olsun, erkekte olsun cinsel isteği artırır
NASIL KULLANILIR
Karabiber çok ince toz haline getirilerek yemeklere serpilir Bir günde alınan karabiber miktarı 2-3 gram kadar olmalıdır Çok alınırsa sindirim sistemini tahriş eder; özellikle iri parçalar ülsere neden olabilir Damar sertliği, tansiyonu, egzaması, üremisi, romatizması ve sindirim sistemi hastalıkları olanlar yememelidirler Çok yiyenler de, geçici de olsa dilde tutukluk yapabilir
AYRICA SOĞUK ALGINLIĞINA GRİP NEZLE GİBİ RAHATSIZLIKLARINADA ÇAY İÇERİSİNE KARABİBER LİMON VE BAL KOYUP BİR KAÇ BARDAK TÜKETİLMESİNİN BU RAHATSIZLIKLARA İYİ GELDİĞİ TEST EDİLMİŞTİR
|
|
|