10-16-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Zayıflama Diyetini Uygularken Uyulması Gereken Öneriler
Zayıflama Diyetini Uygularken Uyulması Gereken Öneriler
Alışverişte
Alışverişi tok karnına yapmak, yenmemesi veya az yenmesi gereken besinleri satın almamak
Alışverişe liste hazırlayıp çıkmak
Yanına yapılan listeye yetecek kadar para almak
Yenmeye hazır besinleri almamak
Satın alırken aynı gruptaki besinlerin enerjisi düşük olanını seçmek (örn: yağlı peynir yerine yağsız peynir almak gibi)
Yenmemesi gereken besinlerin olduğu reyonlara uğramamak
Evde ve İşte
Boş zamanlarda yiyecek atıştırmak yerine egzersiz yapmak Ev veya iş yerinde egzersiz için belirli bir alan ayırmak
Sabah kalkınca, her öğün öncesi, sırası ve sonrasında 1 bardak ılık su içmek
Önerilen yiyecekleri planlanan zamanlarda yemek (5-6 öğün şeklinde) Öğün atlamamak
Başkalarının ikramlarını kabul etmemek ve bunu kabalık olarak nitelendirmemek Çevredeki insanlara yemek için ısrar etmeleri yerine, yememek için teşvik etmelerinin daha iyi olacağını anlatmak 
Düzenli dışkılama alışkanlığı edinmek (her gün sabah kalkınca)
Her hafta, sabah aç karnına, aynı kıyafetlerle ve aynı terazide tartılmak ve ağırlığı kaydetmek
Yemek Hazırlarken ve Yemek Yerken
Göz önünde yiyecek bulundurmamak
Mutfağa fazla zaman ayırmamak
Şişmanlamaya neden olan besinleri evde bulundurmamak, uygun besinleri buzdolabının ön tarafında bulundurmak
Yemek için en küçük, yağsız salata için büyük tabak kullanmak Servis yapılan kepçenin küçük boy olmasına dikkat etmek
Yemeğin servis kabını masaya koymamak
Yemek biter bitmez masadan kalkmak
Tabakta yemek bırakmaktan çekinmemek, hatta tabakta bir miktar yemek bırakmayı alışkanlık haline getirmek ve kalanı ara öğünde yemek
Mümkün olduğunca iyi çiğnemek ve yavaş yiyerek lokmaların tadına varmak
Lokmalar arasında çatalı kaşığı elinden bırakmak
Yemek yerken başka aktiviteler (TV seyretmek, okumak gibi) yapmamak
Akşam yemeğinden sonra (saat 20 00-21 00’den sonra) bir şey yememek (şekersiz çay, ıhlamur vb içilebilir)
Doyulmazsa tekrar alma şansı olduğunu düşünerek tabağa mümkün olduğu kadar az yemek koymak, bir miktar yedikten sonra bir süre bekleyip tokluk hissinin geldiğini görmek
Yemek pişirirken düşük enerjili yemekler pişirmeye gayret etmek (etli yemeklere yağ koymamak, yemeklerdeki yağ miktarını azaltmak, kızartma yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirmek vb )
Yemek yemeye yönlendiren riskli durumları tespit etmek ve bu durumlardan uzak kalmaya çalışmak Zengin soslar ve süslemelerden kaçınmak
Özel Günlerde
Kalorisiz ve düşük kalorili içecekleri tercih etmek
Her koşulda diyet listesine uygun besinleri seçmeye özen göstermek
Çok aç olunduğunda gitmeden önce düşük enerjili besin (salata, meyve, ayran, çorba gibi) yemek
Kendini besin tekliflerini reddetmeye hazırlamak, aksilikler karşısında cesareti kırmamak Eğer fazla yenirse sonraki öğünü sadece salata ve biraz peynirle geçiştirmek
|
|
|