Konu
:
Makarnayı Ne Kadar Tanıyoruz
Yalnız Mesajı Göster
Makarnayı Ne Kadar Tanıyoruz
10-16-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Makarnayı Ne Kadar Tanıyoruz
Makarnayı Ne Kadar Tanıyoruz?
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç
Dr
Mustafa Bayram halkın makarna pişirmeyi ve makarna çeşitlerini yeterince bilmemesinden Türkiye’de üretilen makarnanın iç piyasada yeterince tüketilemediğini söyledi
Bayram AA muhabirine yaptığı açıklamada aperatif garnitür salata fast-food ve diğer birçok formda değerlendirilebilen makarnanın dengeli beslenmeyi hedefleyen tüketici grupları için vazgeçilmez gıda maddelerinden olduğunu belirtti
Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayının diğer buğday türlerine göre protein olarak daha zengin karbonhidrat seviyesinin ise daha düşük olduğunu ifade eden Bayram şöyle konuştu:
”Mineraller ve vitaminler bazında da zengin olan makarnanın sahip olduğu besinsel lifleri sayesinde bağırsak kanseri de engellenmektedir
Makarnadaki besinsel lif miktarı undan 1
6 ıspanaktan 1
65 domatesten 3
6 ve turptan 2
2 kat daha fazladır
Çok düşük seviyede yağ içerdiği için zannedildiği gibi kiloya neden olmayan makarna diyetlerde bile kullanılabilir
Makarna glisemik indeksi düşük olduğu için vücutta yüksek oranda yağ ve şeker depolanmasını önler
Makarna aynı zamanda sindirimi kolay bir üründür
”
Bayram makarnanın içerdiği kompleks karbonhidratlardan dolayı pişirilmesi sırasında ağırlığının 2-3 katı kadar suyu bünyesinde tuttuğunu ve artan hacimden dolayı midede doygunluk hissi verdiğini ifade etti
Bir porsiyon makarna yenildiği zaman vücuda su alınmış olduğunu ve makarnada bulunan besinsel liflerin bağırsakta hacim oluşturmasıyla birlikte vitamin ve minerallerin emilmesini kolaylaştırdığını belirten Bayram şöyle devam etti: ”Bugün İtalya’da makarna pişirmek için yaklaşık 10 bin çeşit reçete vardır
Diğer ülkelerin kullandıkları diğer reçeteler de dahil edildiğinde bu sayı çok büyük değerlere çıkmaktadır
Her toplum makarnayı kendi zevkine uygun olarak pişirmektedir
Ülkemizde ise halkımızın makarna pişirmeyi ve makarna çeşitlerini yeterince bilmemesi nedeniyle üretilen makarna iç piyasada yeterince tüketilmiyor
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul