Konu
:
Kastamonu Yaş Tarhanası Nasıl Yapılır - Yaş Tarhana - Tarhana Tarifleri
Yalnız Mesajı Göster
Kastamonu Yaş Tarhanası Nasıl Yapılır - Yaş Tarhana - Tarhana Tarifleri
10-15-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kastamonu Yaş Tarhanası Nasıl Yapılır - Yaş Tarhana - Tarhana Tarifleri
Kastamonu Yaş Tarhanası nasıl yapılır - Yaş Tarhana - Tarhana Tarifleri
Kastamonu Yemekleri Tarhana çorbasının yapılışı yörelere göre değişklik göstersede en beğenilen şekli Kastamonu usulü tarhanadır
En yaygın bilinen şekli ile kuru ve yaş olarak ayrılır
Kastamonu tarhanası yaş ve içerik itibarı ile oldukça zengindir
Tarhana çorbası özellikle Kastamonu köylerinde kahvaltı dahil tüm öğünlerde severek içilir
Doyurucu , besleyici ve lezzetlidir
Diğer yaş tarhanalardan Kastamonu yaş tarhanasını ayıran en önemli özellik ise Darakdalı otudur
Bu ot tarhana çorbasına değişik bir tat verir
Kastamonu Usulü Yaş Tarhana Yapımı
Malzemeler
1 Kg Süzme köy yoğudu (Kaymağı bol olmalı)
1 Bağ Darak otu
Birkaç tane kurutulmuş acı arnavut biberi (İsteğe Bağlı) ÖNERİLİR
1 Bağ maydanoz
1 Bağ dereotu
1 Bağ yeşil nane
1 Kg Kuru soğan
1 Kg Domates ( Organik tercih edilir )
1/2 Kg Sivri biber
1/2 Kg Kırmızı biber
Tuz ( Bozulmaması için biraz tuzlu olabilir)
Yapılışı
Bütün malzemeler rondodan geçirilip yoğurda ilave edilir
(Darak oto bütün konabilir)
20 Gün kadar buzdolabinda saklayıp 2-3 de bir çalkalayın
20 Gün sonunda karışımı temiz bir tülben ile süzüp un ilavesi yapın
Ekmek hamuru şekline gelene kadar çok iyi bir şekilde yoğurun
Hamurun mayalaşma ile taşacağı için geniş bir kaba koyup serin bir yerde
1-1
5 hafta bekletin
(Mayalaşma sürecinde sıksık karıştırın)
Kastamonu usulü tarhananın pişirilmesi
2 Yemek kaşığı tarhana
1-2 Yemek kaşığı kıyma (Kavrulmuş buzdolabında saklayabilirsiniz)
1-2 Yemek kaşığı yağ (Tercihen Tereyağ)
3-4 Bardak su
Biraz salça (Biber salçası ile normal salçayı karıştırabilirsiniz)
Biraz tuz
Tarhanayı bir kap içinde az su ile ezeriz
Tencerede yağı eritip salça ile kıymayı kavururuz
Tencereye 3-4 su bardağı koyup kaynatırız ve tarhanayı ekleyip karıştırırız
5-10 dakika kaynatıp hazır hale getiririz
KAstamonu yaş tarhanasına karabiber çok yakışır unutmayın
Şahin Uyanık
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul