10-15-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Herkesin Damak Zevkine Uygun Patlıcanlı Börek Tarifi
Herkesin damak zevkine uygun patlıcanlı börek tarifi
Malzemeler:
1kg yufka
2-3 tane bostan patlıcanı
1-2 tane kuru soğan
1-2 adet yeşil sivri biber
tuz ,karabiber, arzu edilirse pul biber
1-2 tane domates
200gr kadar böreklik kıyma
2tane yumurta
1çay bardağı yoğurt
1çay bardağı süt,1çay kaşığının ucuyla karbonat(yufkaların aralarının açılmasını ve kabarmasını sağlar)
1çay bardağı sıvı yağ
istenirse çörek otu ve susam
Yapılışı:
Bostan patlıcanlarının kabukları alacalı soyulur ( isteyen tüm kabukları soyabilir) tuzlu suda bekletilir Kıyma konur tavanın içine, kavrulmaya bırakılır kendi yağında Soğanlar yemeklik doğranır, kıymaya eklenir ,birlikte kavrulur Yeşil biberler ince ince doğranır ,tavaya konur 2yemek kaşıgı kadar sıvı yağ eklenir Kıymanın rengi dönünce, patlıcanların suları iyice sıkılarak alınır, kıymalı karışıma eklenir Tuz karabiber konur tavanın kapağı kapatılır buharında malzeme pişmeye bırakılır Suyu çekilince, kabukları soyulmuş çekirdekleri çıkarılmış ince ince doğranmış domates konur Kıymalı iç suyunu çekene kadar ocakta tutulur sonra soğumaya bırakılır
Bir kapta yumurta, süt, yağ, yoğurt ve karbonat iyice çırpılır
Bir yufka alınır ,yağlanmış fırın tepsisinin içine yayılır, kenarları dışarıya çıkacak şekilde bırakılır ilk yufka Sütlü sos fırça yardımyla sürülür yufkanın üstüne 2 yufkayı fırın tepsisine göre bölüp bütün olarak yayın, ona da sütlü karışım sürün Bir diğer yufkaya da aynı işlemi uygulayın onuda sosla ıslatın Patlıcanlı iç harcı ,yufkaların üstünü kapatacak şekilde yayın Kalan yufkalarıda harcın üstüne sırayla koyun ,sütlü karışımdan sürün En son yufkayı koyunca da dışarda kalan ilk yufkayı kapatın Kare olarak kesin böreğinizi Kalan sütlü karışımı tepsinin üstüne fırça yardımıyla sürün Çörek otu ve susam koyun 180 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirin Bu börek çok kabaracaktır Lütfen soğuyana kadar fırının kapağını açmayın
|
|
|