Prof. Dr. Sinsi
|
Adıyamanın Yöresel Yemekleri
Adıyamanın yöresel yemekleri, Adıyamanın ünlü yemekleri, Adıyamanın meşhur yemekleri, Adıyaman yemekleri, Adıyaman ın yöresel yemekleri, Adıyaman ın ünlü yemekleri, Adıyaman ın meşhur yemekleri,
Adıyaman, yemek çeşitleri bakımından çevre illerle benzerlik göstermekle beraber; gerek yemeklerin adı ve gerekse de yapılış şekli açısından farklıdırlar Yörenin yemeklerinin temel maddeleri buğday ürünleri kuru baklagiller patlıcan, domates, lahanadan oluşmaktadır Tat verici olarak bütün yemeklerde soğan, sarımsak, salça, pul biber, maydanoz, kuru nane ve diğer baharatlar kullanılmaktadır
Kültür değişiminin sonucu olarak Adıyaman mutfağında büyük gelişim ve değişim olduğu gözlenmektedir Bu değişim süreci yöremiz mutfağını zenginleştirilmiş olup, sebzelerin kullanımını artırmıştır Ekonomik duruma göre etin yerini kuru baklagiller almaktadır Ayrıca yabani bazı otlarında yemeklerde kullanıldığı dikkat çekmektedir
ÇORBALAR: adıyaman gelenek ve görenekleri laca Çorbası, Malhıta Çorbası, Tarhana Çorbası, Mercimek Çorbası, Yoğurtlu Çorba, Un Çorbası, Dövme Çorbası, Pıtpıtı Çorbası, Meyir Çorbası
SEBZE YEMEKLERİ: Parmak Kebap, Adıyaman Tavası, Dövmeç, Dolma-Sarma, Yeşil Fasulye Sulusu,
PİLAVLAR: Kavurmalı Pilav, Karıştırmalı pilav, Mercimekli pilav, Şahreli (şehriyeli) pilav, Tavuklu pilav, Meyhane pilavı, Domatesli pilav, Ciğerli pilav
KÖFTELER: Kavurmalı sıcak köfte, Kel köfte, Ekşili Köfte, Yarpızlı (Yarpuzlu) köfte, Patlıcanlı kollotik, Dolmalı köfte, İçli köfte, Yapıştırma, Çiğ köfte
PİDELER: Kavurmali hitap, Ot hitabı ( körnıen, nanecük, haldar v s), Peynirli ekmek, Tava kıloru, Katmer, Semsek, Besmet (Peksimet), Bazlama, Taplama,
MANCALAR (SALATALAR): Yarpız (Yarpuz) mancası, Pirpirim salatası, Patates salatası
CACIKLAR: Pirpirim cacığı, Kabak cacığı, Marul cacığı, Yarpız (Yarpuz) cacığı
TATLILAR: Tene helvası, Top Helvası, Şilik, Nişe bulamacı, Heside, Peynirli irmik helvası, Aşure, Kesme, Burma tatlısı, Kaşık tatlısı
|