Konu
:
Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat
Yalnız Mesajı Göster
10-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Şanlıurfa ili kültür eğitim sanat
Şanlıurfa ili kültür eğitim sanat
ŞANLIURFA İLİ KÜLTÜR EĞİTİM SANAT VE
ARAŞTIRMA VAKFI (ŞURKAV) KİTAPLIĞI
Şanlıurfa kültür ve sanatıyla ilgili araştırma ve eğitim faaliyetlerinde bulunma amacıyla 1992 yılında faaliyet geçen vakfın bünyesinde oluşturulmuş tek salondan ibaret bir kitaplıktır
Kolleksiyonunda ansiklopedi ve çeşitli kitapların yanında Urfa ile ilgili hemen hemen her türlü materyale ulaşmak mümkündür
Süreli yayın olarak; genellikle kamu kuruluşlarının GAP'la ilgili yayınları yerel gazete arşivi kitap dışı materyal olarak ise; mahalli sanatçıların kaset kayıtları mevcuttur
Bilgi kaynaklarının çoğunun satın alma ve bağış yoluyla sağlandığı kütüphanede kataloglama ve sınıflama işlemleri yapılmadan kitaplar rafta yer almıştır
isteyen herkesin yararlandığı kütüphanede ücretsiz fotokopi çekme hizmeti yanında kimlik alınarak ödünç verme hizmeti de verilmektedir
Kitap sayısı 2
510 personel sayısı 1'dir
İlçe ve beldelerimizde Kültür Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet veren kütüphaneler
1) Akçakale İlçe Halk Kütüphanesi
2) Harran Fikret Otyam İlçe Halk Kütüphanesi
3) Halfeti İlçe Halk Kütüphanesi
4) Suruç 100
Yıl İlçe Halk Kütüphanesi
5) Bozova İlçe Halk Kütüphanesi
6) Hilvan İlçe Halk Kütüphanesi
7) Siverek İlçe Halk Kütüphanesi
8) Viranşehir İlçe Halk Kütüphanesi
9) Birecik İlçe Halk Kütüphanesi
10) Kısas Belde Kütüphanesi
PROF
DR
ABDÜLKADİR KARAHAN KÜTÜPHANESİ
Prof
Dr
Abdülkadir KARAHAN Kütüphanesi: Şanlıurfanın yetiştirmiş olduğu Türkiyenin üçüncü Edebiyat Doktoru unvanına sahip yaptığı ilmi çalışmalar ve eserleri ile edebiyat dünyasında önemli bir yeri olan bilim adamı Prof
Dr
Abdülkadir KARAHANın adını taşımaktadır
Prof
Dr
Abdülkadir KARAHANın: Yöre insanına kültürel alanda katkı sağlamak ve faydalı olmak düşüncesiyle; uzun yıllar boyunca gerek akademik kariyeri gerekse ilmi sahada çalışmaları neticesinde biriktirdiği kitaplarının büyük bir kısmını (dokuzbin) Şanlıurfa Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğüne bağışlamasıyla 1992 yılında kuruldu
KÜTÜPHANENİN HİZMET ALANI : Kütüphane bulunduğu semt itibari ile verdiği hizmete kolaylık sağlamaktadır
Sosyal bilimler ağırlıklı Güneydoğu Anadolu Bölgesinin tek araştırma kütüphanesi olması nedeniyle genellikle ilim adamlarının ve halkın istifadesine sunulmuştur
Bu semtte özellikle Harran Üniversitesinin yakınlığı ve kütüphane çevresinde yer alan 4 lise 5 İlköğretim okulunun bulunması hizmet alanının genişlemesine neden olurken; kitap doküman ve belgelere çabuk ulaşım imkanı sunmaktadır
Ayrıca bölge insanının araştırma yapmak için uzak şehirlere gitmek yerine Prof
Dr
Abdülkadir KARAHAN
kütüphanesini tercih etmesi kütüphanenin kolay ulaşılmasının bir göstergesidir
KÜTÜPHANENİN İŞLEYİŞİ VE ÇALIŞMA GÜNLERİ:
Kütüphane Şanlıurfa Valiliği İl Özel İdaresine bağlı 3360 Sayılı İl Özel İdare Kanununun 78
Maddesinin değişik 10
Bendi Gereği eğitimi destekleyici ve kültür hizmetleri veren bir kamu kuruluşudur
Hizmetler Şanlıurfa Valiliği tarafından yürütülmektedir
Kütüphane Şanlıurfa Valiliği tarafından 15
03
2002 tarihli ve Özel İdare Müdürlüğü 510 sayılı olurları ile yüksek öğrenime devam eden ve araştırma yapmak isteyen okuyuculara daha faydalı olacağı düşüncesi ile kütüphane hafta sonu Cumartesi ve Pazar günleri açık tutularak hafta içinde Pazartesi ve Salı günleri kapalı tutulmaktadır
Kütüphaneye gelen günlük okuyucu sayısı 60 ile 80 kişi arasında değişmektedir
Kütüphanede kayıtlı 9
000 adet kitap ile 150 çeşit (3
000 adet) süreli yayınlar mevcuttur
PROF
DR
ABDÜLKADİR KARAHAN: ( 1913-2000 )
Çevrenin sayılı ilim adamlarından birinin oğlu olan KARAHAN 1913 yılında Şanlıurfanın Siverek ilçesinde doğdu
İlköğrenimini Siverekte ortaöğrenimini İzmirde tamamladı
Yüksek Muallim Mektebi imtihanını birincilikle kazandığı Edebiyat Fakültesinin Türkoloji bölümünden 1939 yılında birincilikle mezun oldu
Akabinde Samsun Lisesinde idealist bir edebiyat öğretmeni olarak göreve başladı
Daha öğrencilik yıllarında makalelerle başladığı yazma hayatını aralıksız yetmiş yaşına kadar sürdürdü
İlk yazısını kurucusu olduğu Gençlik Gazetesinde yayınlatan KARAHAN daha sonra 19 Mayıs Gazetesinin başına geçti
Çeşitli gazetelerde yazdı
Fuzuli-Muhiti Hayatı ve Şahsiyeti adlı eseriyle Pekiyi derecesiyle 1945 yılında Türkiyenin üçüncü Edebiyat Doktoru unvanını aldı
1948 yılında ilmi araştırmalar için Fransaya gitti
1950de Fransada Sorbonne Üniversitesi hocaları hazırlama ve olgunlaştırma yüksek okulundan ve dünya çapındaki Fonetik Enstitüsünden diploma aldı
Fransada kaldığı süre içinde bir yandan Fransızcasını geliştirirken bir yandan da Arapça Farsça ve İngilizcesini ilerletti
Fransadan döndükten sonra 1952 yılında İslam Edebiyatında Kırk Hadis doçentlik tezini tamamlayarak doçent oldu
İstanbul Üniversitesinde Mukayeseli Edebiyat dersi okuttu ve Halk Edebiyatı Kürsüsünü kurdu
1963 yılında Eski Türk Edebiyatı Profesörü oldu ve bu görevi yetmiş yaşına kadar sürdürdü
Çok sayıda uluslararası kongrelere ve sempozyumlara katıldı
Pek çok milletlerarası İlim ve Kültür Cemiyetleri asli üyeliğine seçildi ve kürsüler yönetti
Bir çok bilim ödülleri aldı
Aktif bir öğrencilik dönemi geçiren Sayın KARAHAN öğrenciliği sırasında Milli Türk Talebe Birliği yönetim kurulunda görev aldı
Mehmet Akifin cenaze töreninde mezarı başında konuşma yapan tek üniversite öğrencisiydi
İlk şiiri olan Akşam Güneşini 1931 yılında Diyarbakırda okudu ve Servet-i Fünun Mecmuasında ilk kitabını Güneşin Doğduğu Yurt adıyla 1934 yılında İzmir Öğretmen Okulunda okurken yayınlandı
Akademik yaşamı boyunca 40dan fazla eseri 4
000ne yakın makaleleri yayınlandı
Bu eserlerin ve makalelerin bir çoğu yabancı dillere çevrilmiş bilim çevreleri tarafından takdir edilmiştir
Jurnal ve Adriyatik gibi Fransanın en ilmi mecmualarında yazıları çıktı
Derin edebiyat bilgisiyle tartışmasız önemli bir yere sahip olan KARAHANın en önemli eseri Türk Kültürü ve Edebiyatıdır
Şöhreti cihan tutmuş bu profesörümüzü bazı yazarlar Türk Edebiyatında bir ekol olarak tanımlarken bazı yazarlarda Hocaların Hocası Güneydoğunun Muzaffer evladı diye anmaktadır
Yayınlanmış Bazı Eserleri;
Güneşin Doğduğu Yurt
Fuzuli- Muhiti ve Şahsiyeti
Kırk Hadis Tercümanüı Ümem
Nabi Urfalı Mehmed Şevket ve Şiirleri
Nefi Şanlıurfa Gap sempozyumu
İslam Türk Edebiyatıdır
Bir asırlık ömrünü ilme adayarak geçiren eserleri ile sürekli aydınlık saçan yaşamı boyuncu edebiyat kültürümüze yaptığı katkılarla ölümsüzleşen bu değerli bilim adamımızın en önemli hizmetlerinden biri doğduğu kente kurduğu kütüphanesidir
Abdülkadir KARAHAN: 2000 yılının temmuz ayında İstanbulda hayatını kaybetti
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul