Konu
:
Malatya Kayısısı
Yalnız Mesajı Göster
Malatya Kayısısı
10-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Malatya Kayısısı
Malatya Kayısısı
Malatya Kayısısı
Kayısının Tarihçesi;
Tarihi kaynaklara göre Türkistan Orta Asya ve Batı Çin’i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır
Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı
Büyük İskender’in seferleri sırasında kayısı M
Ö
IV’yy’da Anadolu’ya getirilmiş yetişmesi için uygun iklim ve toprakları Anadolu’da bulunduğundan Anadolu kayısının ikinci vatanı olmuştur
M
Ö
I
Yy’da Roma ve Pers savaşları sırasında Ermeni tüccarlar tarafından önce İtalya’ya sonra da Yunanistan’a ***ürülmüştür
İtalya ve Yunanistan’dan diğer Avrupa ülkelerine geçişi uzun yıllar almış 13
Yy’da İspanya ve İngiltere 17
Yy’da da Fransa ve Amerika’ya da ***ürülmüştür
Kayısı coğrafik olarak dünyanın hemen hemen her yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz’e yakın olan ülkelerde Avrupa Orta Asya Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmış ve burada yetişme alanları bulmuştur
Dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sıradadır
Türkiye’yi İspanya İtalya birleşik devletler topluluğu İran Fransa Yunanistan ve ABD izlemektedir
Bu birinci grup ülkelerin yaş kayısı üretimleri 100 bin tonun üzerindedir
Birinci gruba Fas Pakistan Suriye Çin Güney Afrika Macaristan eski Yugoslavya Romanya Avustralya takip etmektedir
Dünya yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 10-15’inin yapıldığı Türkiye’de 6 kayısı bölgesi bulunmaktadır
Bu bölgeler;
Malatya Elazığ Erzincan bölgesi
Kars Iğdır bölgesi
Akdeniz (Mersin Mut Antakya) bölgesi
Marmara Bölgesi
Ege Bölgesi
İç Anadolu Bölgesi
Bu bölgeler içerisinde Malatya Elazığ Erzincan bölgesi dışındaki bölgelerin üretimleri sofralık tüketime yöneliktir
Birinci bölgedeki kayısıların çoğunluğu kurutulmakta ve bu bölge dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık % 85-90’ını karşılamaktadır
KAYISI BAHÇESİ TESİSİ
Giriş
Kayısı derin iyi geçirgen iyi havalanan sıcak ve besin maddelerince zengin kumlu tınlı humuslu toprakları seven bir meyvedir
Ağaçlar kuvvetli büyük yayvan taç teşkil eder
8-10 metreye kadar boylanabilir
Kışı soğuk yazı sıcak iklimlerin meyvesidir
Yaz aylarında nem oranının düşük olması meyvelerin kalitesi için önemlidir
Kayısılar taze kurutulmuş veya meyve suyu olarak bütün yıl boyunca tüketilebilen meyvelerdendir
Kayısı yetiştiriciliği uzun vadeli ve pahalı bir yatırımdır
Bu sebeple bahçe kurarken çok iyi planlama yapılmalıdır
Yapılacak hata toprak para ve emek israfıdır
Bu nedenle bahçeler kurulmadan önce Tarım Kuruluşlarıyla sıkı işbirliği yapılarak çalışmalara başlanılmalıdır
Bahçe Yerinin Seçimi
-İlkbaharın geç donlarından etkilendiği için ova ve çukur yerlerden ziyade yamaç ve sırtlar tercih edilmelidir
-Güney güneydoğu ve güneybatı yönlerine dikilmelidir
-Irmak kenarlarından soğuk havaların toplandığı veya sis çöken çukur yerlerden kaçınılmalıdır
-Kayısı ağır ve çok nemli killi topraklar hariç olmak üzere derin geçirgen iyi havalanan sıcak ve besin maddelerince zengin ince dokulu tınlı veya tınlı-kireçli humuslu topraklarda en iyi şekilde yetişir
Dikime Hazırlık
Kayısı bahçesi tesis edilecek arazi ilkbaharda krizma edilerek veya derince birkaç kez alt üst etmek suretiyle işlenir toprak sonbahara kadar dinlenmeye bırakılır
İmkanlar elverirse arazi tesviye edilmelidir
Yamaç araziler arazinin meyil durumuna göre teraslama yapıldıktan sonra bahçe tesisi yapılmalıdır
Ağır topraklarda dönüme 2-3 ton kadar çiftlik gübresi serpilip sürümle toprağa karıştırılmalıdır
Dikim Şekilleri
Bahçe tesis edilecek yerin şekli arazinin meyili ara ziraatı yapılıp yapılmayacağı gibi durumlar göz önüne alınarak dikim şekillerinden biri tatbik edilir
Ayrıca toprağın verimlilik derecesi sulama imkanları ve dikilecek kayısı çeşidine göre aralık verilir
Kare Şeklinde Dikim
En çok kullanılan dikim şeklidir
Bu usulde dikilen ağaçların sıralar arası ve sıra üzeri mesafeler birbirine eşittir
Bu mesafeler 10x10 veya 12x12 metre olarak uygulanmalıdır
Uygulamada ilk sıra tarla kenarından itibaren bir aralık boyunun yarısı kadar içeriden işaretlenir
Bir aralık boyu 10 m
bırakılacaksa tarla kenarından 5 m
içeriden ilk işaretleme yeri tespit edilir
Dikdörtgen Şeklinde Dikim
Bu şekilde dikim ara ziraatı yapılmak istenildiğinde tercih edilir
Dikdörtgen şeklinde tesis edilen bahçelerde sıralar arasındaki mesafeler sıra üzeri mesafelerden daha fazladır
Bu mesafeler toprağın yapısına göre değişmekle beraber ortalama sıra arası 12 m
sıra üzeri 10 m
olarak tesis edilir
Üçgen Şeklinde Dikim
Üçgen şeklindeki dikim meyilli ve yamaç araziler için uygundur
Bu usulde bahçe tesis etmek için fidanlar eşkenar üçgenin köşelerine dikilir
Köşeler arasındaki mesafe 8 veya 10 m
olmalıdır
Fidan Seçimi
-Tercih edilen çeşit ismine doğru olmalıdır
-Sertifikalı fidanlar dikilmelidir
Bu ağacın hastalıksız olması için gereklidir
-Fidanlar bir yaşında olmalıdır
-Gövde pişkin ve düzgün gözler iyi teşekkül etmiş olmalıdır
-Aşı yeri kapanmış kökleri bol saçak köklü olmalı ve bu saçak kökler dağılmış bulunmalıdır
-Gövde ve kökler yaralı bereli olmamalıdır
-Hastalık ve zararlılardan arındırılmış olmalıdır
Dikim Zamanı
-Kış soğuklarının fazla olmadığı yerlerde sonbahar dikimi yapılmalıdır
Çünkü;
a)Toprak ve iklim dikime daha uygundur
b)Kış yağışlarından istifade edip tutma oranı yüksektir
c)Erken gelişme sağlanır
-Mevsim uygun değil soğuklar fazla ise ilkbahar dikimi yapılmalıdır
Fidanın Dikilmesi
-Fidan dikilecek çukurlar sonbaharda yağışlardan önce açılmalı ve havalanması sağlanmalıdır
-Çukurlar 60 cm
genişliğinde ve 60 cm
derinliğinde olmalıdır
-Çukurlar açılmadan önce toprak işlenir
Toprak hazırlığı bittikten sonra dikim şekline göre işaretlenir ve işaret yerlerine çakılan kazıkların yerlerinde kalmasına dikkat edilir
-Dikilecek fidanların çukurları açılırken üstten çıkan toprak bir tarafa alttan çıkan başka bir tarafa yığılarak birbirine karışmaması sağlanır
-Dikim yapılmadan önce fidanlara mutlaka dikim budaması yapılmalıdır
-Dikim budaması kök ve sürgün budaması şeklinde uygulanır
-Kök budamasında köklerdeki yara yerleri beyaz ve sağlam dokular meydana çıkıncaya kadar kesilir
Çürük kırık bereli yerler ayıklanır
Bir biri üzerine binmiş kökler temizlenir
-Sürgün budamasında gövde üzerindeki yan dalların tümü dipten kesilir
Fidanın durumuna göre de 80-120 cm
den çoban sopası gibi meyilli olarak kesilir
-Dikim için ilk olarak fidanın dikileceği yerin 15 cm
kadar uzağına ve çukurun işlenmemiş olan toprak kısmına sonradan fidana destek olacak bir herek dikilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul