Konu
:
Erzurum Yemekleri
Yalnız Mesajı Göster
Erzurum Yemekleri
10-14-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Erzurum Yemekleri
Erzurum Yemekleri
Erzurum Yemekleri
ÇORBALAR
1-Ayran Aşı: Aynan aşı Ramazanda iftar sofralarında 30 gün süre ile baş köşede yerini alır
Ramazan ayları dışındada pişirilir
Diğer yörelerde adı yoğurt çorbası olan bu çorbaya Erzurum'da ayran aşı denir
Bir ölçek gendime (aşlık) iyice pişirilir
Başka bir kapta hazırlanan ve içine birazcık un katılan yoğurt (buna urva denir) gendime ile karıştırılarak ateş üzerine konur
Kaynayıncaya kadar karıştırılır
Diğer tarafta hazırlanan köfteler içine katılır
Aş otu dene ve Erzurum'da yetişen maydanoz türü çok güzel bir ot ilave edilir
Bir tavaya bir baş soğan doğranır
Tereyağında pembeleşinceye kadar kızartılır (buna soharıç) denir
Çorbanın üzerine dökülür ve sıcak sıcak servis yapılır
Ayran aşı yoğurtla yapıldığı gibi yayık ayranından yapılırsa eğer tadına doyum olmaz
2-Kesme Aşı: Açılan yufkalar erişte gibi kesilir ve bir bez üzerine serilir
Diğer taraftan bir ölçek mercimek pişirilir
Pişen mercimeğin üzerine kesilmiş olan hamur ilave edilir suyu ayarlanır
15-20 dakika kaynadıktan sonra ateşten indirilir
Bir tavada bir baş soğan tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulur ve tencerenin içine dökülür
Çorbaya tat vermesi için "tarhım" denilen güzel kokulu bir ot katılır
Sıcak sıcak servis yapılır
Tarhın yeşil olarak ta kullanıldığı gibi kurutularak da kullanılır
3-Herle Aşı: Bir miktar un tereyağında iyice kavrulur üzerine bir miktar su konur ve devamlı karıştırılır
15-20 dakika kaynatılır ve sıcak sıcak içilir
Bu çorba bilhassa kış aylarında yapılır
Hastalara herle çorbası içirilerek terletilir ve şifaya kavuşmaları sağlanır
B-BÖREKLER VE MANTILAR
1-Su Böreği: Yurdumuzun hemen hemen her yöresinde su böreği olarak bilinmektedir
Yalnız Erzurum'da yapılan su böreğinin ayrı bir özelliği vardır
Börek hamuruna her künde (parçaya) bir yumurta isabet edecek edecek şekilde kırılır
Hamur kuvvetlice en az yarım saat yoğrulur
Yufkalar tepsinin büyüklüğüne göre açılır
Yufkanın ince olması böreğin tadı yönünden önemlidir
Tepsinin altı yağlanır açılan ilk yufka haşlanmadan tepsinin altına serilir
Yufkalar kaynayan suya atılır ve bir dakika bekletilir
Sıcak sudan çıkan hamur soğuk su tenceresine atılır
Oradan çıkan yufkalar kuru bir bezle suyu alındıktan sonra tepsiye serilir
Serilen yufkaların arasına eritilmiş yağ gezdirilir
Yufkaların yarısı serildikten sonra tepsiye bol civil peynir ( tel peynir ) ve maydanoz serpiştirilir
Geri kalan yufkalar haşlanarak ve araları yağlanarak tepsiye yerleştirilir
En üste konan yufka haşlanmaz
Bilahare ocak üstünde yavaş yavaş kızartılır
Bir yüzü kızartıldıktan sonra ters yüz yapılarak diğer yüzüde aynı şekilde kızartılır
Sıcak sıcak servis yapılır
2- TANDIR KETESİ: Bol tereyağla hazırlanan hamur ekşidikten sonra arasına unla hazırlanan iç konulur tandırda kızartılır
Tandır ketesinin hamurundan içsiz olarak yapılan ve "Gugul" denilen çörekte yapılır
Ekmek hamurundan büyük somunlar tandırda kızartılır içi ufalanarak "Babıko" denilen tereyağı ve balla yenen bir yemekte yapılmaktadır
Bunun yanında yufkanın kızartılıp yağlanarak katlanıp bal ile yenilen şeklide vardır
3- SİNİ KETESİ: 2 ölçü yağ 1 ölçü su bir tutam tuzla hazırlanan hamur bir saat dinlendirilir
Nişastayla incecik açılan yufkanın üzeri erimiş yağla yağlanır
Başka bir kapta yağ eritilir ve içine un ilave edilerek kavrulur
Bu kavrular iç kenarlarından katlanan yağlanmış yufkanın arasına konulur dört ucu bohça şeklinde üst üste getirilir
Üzeri yumurtalanır fırında kızartılır
4-Tatar Böreği: Hamur iyice yoğrulduktan sonra yufka açılır
Yufkalar börek yufkası gibi değil biraz kalındır
Açılan yufkalar parçalara bölünür
Bu parçalar üçgen şeklinde küçük küçük parçalara ayrılır
Kaynayan suya atılır haşlanır
Suyu süzüldükten sonra tepsiye alınır üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve kızgın tereyağı dökülür
Bunun üzerine zevke göre ya kavrulmuş kıyma veya küçük küçük doğranmış ve tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulmuş soğan dökülür
sıcak olarak yenir
5-Hıngel: Yurdumuzun her yöresinde mantı olarak bilinmekte ve yenilmektedir
Erzurum'da hıngel (mantı) sulu ve susuz olarak iki şekilde pişirilmektedir
A-Susuz Hıngel: Hamur iyice hasıllanır
Yufka şeklinde açılır kesilir içine evvelce hazırlanmış kıyma konur
Yarım daire veya bohça şeklinde kapatılır
Kaynamakta olan suyun içine atılır ve haşlanır
Piştikten sonra suyu süzülür
Geniş bir tepsiye alınır
Üzerine sarımsaklı bol yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökülerek yenir
B-Sulu Hıngel: Hazırlanışı aynen susuz hıngel gibidir
Haşlama suyu dökülmez bol salça ve bir miktar tereyağı konur
Suyu ile birlikte tepsiye dökülür
Üzerine sarımsaklı yoğurt kızdırılmış tereyağı ve salça dökülerek servis yapılır
C-SEBZE YEMEKLERİ VE PANCARLAR
1-Çiriş Pancarı: Çiriş ilkbaharın bitimi ile yazın başlangıç aylarında yetişen ve yaprakları zambağa benzeyen yabani bir bitkidir
Her Erzurumlu senede bir kere çiriş pancarı yer
Ciriş pancarının şifalı olduğuna inanılır
Kavurma ile pişirildiğinde tadına doyum olmaz
Parça etle de pişirilir
Pişirme işleme aynen ıspanakta olduğu gibidir
Çiriş kurutularak çiriş unu elde edilir zamk ve tutkal yerine yapıştırıcı olarak kullanılır
2-Çortutu Pancarı: Şalgam turşusu Erzurum'da çok meşhurdur
Şalgamlar ilk önce daire daire sonra küçük parmak kalınlığın da ve boyunda kesilerek küplere turşu kurulur
Turşuya koku vermesi içinde içine reyhan katılır
Turşu olduktan sonra çortutu pancarı yapılır
Bir miktar şalgam turşusuna bir ölçek pirinç veya bulgur katılır ayrıca parça et veya kavurma ile pişirilir
Şalgam turşusuna "çortutu" turşusundan yapılan bu pancara da "çortutu pancarı" denir
Bilhassa kış aylarında yapılır
3-Şalgam Çırtması: Şalgam ilk önce daire şeklinde sonra da bu daireler parmak kalınlığında uzun uzun kesilir ve haşlanır
Suyu süzülür
Haşlanmış şalgama evvelce hazırlanmış ve pişirilmiş yağlı kıyma biraz tereyağı ilave edilerek bir tavada karıştırılır
Üze rine baharat (karabiber vs) dökülerek sıcak sıcak yenir
4-Çeç Pancarı: Şalgamın yeşil saplarına "çeç" denir
İçine bulgur veya pirinç katılarak ıspanak gibi parça et veya kavurma ile pişirilir
Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür yenir
5-Çaşır Kavurması: Çaşırçiriş gibi dağlarda yetişen buruk bur tadı olan yabani bir bitkidir
Çaşır yenildiği gibipatates haşlama
sıyla karıştırılıp tereyağında kavrularak da yenir
Bunun dışında çaşır haşlanır haşlanan çaşır un ve yumurtaya batırılarak yağda kızartılır buna çaşır kızartması denir
Erzurumlu yılda en az bir defa çaşır yer
Şifalı olduğuna inanılır
6-Borani: Patatesin her türlü yemeği yapılır
Boranide bunlardan biridir
Patates haşlanır kabukları soyulur ve bir tepsiye doğ-
ranır
Üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı dökülür sıcak olarak yenir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul