Yalnız Mesajı Göster

Türkçenin Korunması Ve Geliştirilmesine İlişkin Kanun

Eski 10-14-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Türkçenin Korunması Ve Geliştirilmesine İlişkin Kanun

Türkçenin Korunması ve Geliştirilmesine İlişkin Kanun

MHP Ankara Milletvekili Prof Dr Özcan Yeniçeri ve arkadaşları Türkçenin korunması ve geliştirilmesi konusunda TBMM Başkanlığına Kanun teklifi verdiler

MHP Ankara Milletvekili Prof Dr Özcan Yeniçeri ve arkadaşlarının Türkçenin korunması ve geliştirilmesi konusunda TBMM Başkanlığına sunsukları Kanun teklifi vşu şekilde:

GENEL GEREKÇE

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 3’üncü maddesi “Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür Dili Türkçedir” Hükmüne yer verilmiştir Gelişmiş, çağdaş ülkelerde toplumun birlik ve beraberliğini sağlayan coğrafyayı vatanlaştıran, yaşanan mekâna anlam kazandıran temel unsur “dil” dir Türkçemiz yüzlerce yıllık kültür hayatımızın, medeniyetimizin gerekçesidir Rahmetli Yahya Kemal’in ifadesiyle “annemizin ağzımızdaki ak sütüdür”

‘Türk insanını saran kumaşın markasının bile yabancı olmasından onu kıskanırım’ sözü aşırı duyarlılık içerse de Türkçe’nin bozulma ve yozlaşma konusunda geldiği aşama ciddidir

Türkçenin korunmasına, gelişmesine, gelecek nesillere iletilmesine büyük özen gösterilmelidir Dili yozlaşan, yabancı dillere karşı, gerek toplum hayatında gerekse bilim ve eğitimde geri plana düşen bir milletin geleceği ciddi şekilde tehlikeye düşer Her alanda kendi dilini hâkim kılmayan milletler kendilerini başkalarının gerçekliğini yaşamaya mahkûm ederler Başkalarının anlam ve kuramlarıyla dünyayı algılayan bireyler, hayatta başkalarının maddi pratiklerini yaşamak eğilimi içinde olacaklar ve düşünce dünyasında başkalarının sorunsallarına çözüm getirmeye gayret edeceklerdir

Türkçe sözcüklerin, deyimlerin, konuşma biçiminin bozulması doğrudan Türkçe düşünmeyi de etkilemektedir Bu noktada Türk olmak biraz da Türkçe konuşmak anlamına gelmektedir

Farklı kültürel toplumların birbirini etkilemeleri yüzyıllar içerisinde doğal görülebilse bile, bir milletin gündelik hayatını düzenleyen kuralların olabildiğince arındırılarak topluma sunulması daha doğru olacaktır Türkçe’nin toplum hayatındaki işlevi dikkate alınmalı, bunun milli bir politika şeklinde benimsenmesi ve yürütülmesi sağlanmalıdır

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde başta büyükşehirlerimiz olmak üzere birçok şehrimizde cadde ve sokaklarında alelusul yazılmış çok sayıda işyerleri ve ticari kuruluş levha ve tabelası bulunmaktadır Günümüzde, Türk alfabesi ve Türkçe kelimeler ile yazılan işyeri ve ticari kuruluş levha ve tabela sayısı azınlıkta kalmış durumdadır Türkçe vatanında giderek köşeye sıkışmaktadır

Sorun yalnızca yabancı tabela, ad ya da levha sorunu da değildir Türkçe’nin mevcut haliyle varlığı tehdit altındadır Sözgelimi, bir işyeri adını “etçi” yerine “ethçi” bir başkası “perdeci” yerine “perdecci”, bir başkası da “Kafe Keyif” yerine “Cafe Ceyf” biçiminde tabela koymaktadır Türkçe herkesin keyfine göre eğilip, bükülen ve üzerinde oynanan bir dil haline gelmiştir Bu durumun devamı halinde elli yıl sonra bambaşka, Türkçe olmayan bir Türkçeyle karşı karşıya kalınacaktır

Teknolojideki gelişmeler, televizyon, internet ve ulaşım yoğunluğu dile gerekli özen gösterilmediği için Türkçeyi tehdit eder hale gelmiştir Bu süreç ciddiyetsizlik, bilgisizlik ve yetersizlikle birleşince Türkçe iyiden iyiye yozlaşmanın ve bozulmanın tehdidi altına girmiştir

Esasında Türkçenin yasayla korunma ihtiyacının ortaya çıkmasından daha elim, vahim ve acıtıcı bir durum olamaz Çünkü dili millet konuşur, millet yaşar ve millet korur Bu konuda hiç kuşku yoktur Ancak teknolojik gelişmeler, kültürel ilişki yoğunluğu, internet, televizyon ve nesiller arası kopukluk böyle bir ihtiyacı Türkiye’de zorunluk haline getirmiştir

TÜRKÇENİN KULLANILMASI VE GELİŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam ve İlkeler

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı, Türkiye Cumhuriyeti dâhilinde Türkçenin ahengini ve doğal gelişimini bozabilecek etkilerden korunmasını, kendi özüne ve dil bilgisi kurallarına uygun bir şekilde geliştirilmesini düzenlemektir

Kapsam

MADDE 2-(1) Bu Kanun ile Türkçenin korunmasına ve geliştirilmesine yönelik alınacak önlemleri, uygulanacak yaptırımları ve eğitim-öğretim kurumlarında eğitim dili olarak Türkçenin etkinliğinin arttırılmasına ilişkin ilke ve düzenlemeleri kapsar

İlkeleri Şunlardır:

MADDE 3- (1) a) Dilin doğru kullanımını ve kullanıcıların dil eğitimini geliştirmek ve kişiler arası iletişimin bir aracı olarak dilin özüne ve dil bilgisi kurallarına uygun bir şekilde geliştirilmesi koşullarının yaratılmasını sağlamak

b)Yurt içinde ve dışında Türkçe ile eğitimi ve Türkçenin öğretimini desteklemek

c) Sınırlarımız içinde ve dışında Türkçeyi geliştirmek

d) Türkçenin, bir dünya dili olarak uluslararası kullanımını yaygınlaştırmak, hak ettiği saygınlığı kazanmasını sağlamak

e) Toplumda Türkçe sevgisinin güçlenmesine katkıda bulunmak

İKİNCİ BÖLÜM

Türkçenin Geliştirilmesi

Okullarda Türkçe öğretimi ve değerlendirilmesi

MADDE 4- (1) Okul öncesi eğitim kurumlarında yabancı dille eğitim ve yabancı dil öğretimi yapılamaz

(2) İlköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimde eğitim dili olarak Türkçeden başka dil kullanılamaz İlköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimde öğrenciler Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Dil ve Anlatım derslerinden başarılı olmadıkça yılsonu başarı ortalaması ile veya herhangi bir kurul kararı ile başarılı sayılamazlar ve bu derslerden başarılı sayılmadıkça da mezun olamazlar Bu derslerden başarısız olanlar af kapsamına da alınamazlar

(3) Yükseköğrenime giriş ve kamu personeli alımı sınavlarında, Türkçe bilgisini ölçen sorular, toplam soru sayısının yüzde % 30’undan az, % 70’inden fazla olamaz

Alıntı Yaparak Cevapla