Konu
:
Kurban Etini Yemeyin!
Yalnız Mesajı Göster
Kurban Etini Yemeyin!
10-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kurban Etini Yemeyin!
Kurban etinin kesildikten sonra tüketilmemesini tavsiye eden uzmanlar etlerin buzdolabında 24 - 48 saat bekletildikten sonra yenilmesini önerdi
Uzmanların bir diğer tavsiyesi ise bayram süresince çay ve kahve yerine su ve ayran tüketilmesi
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Rabia Kaya 9 günlük bayram tatili süresince sağlıklı beslenmek için çeşitli önerilerde bulundu
Kaya beslenme düzenine dikkat edilmediği takdirde hazımsızlık bulantı kabızlık mide ağrısı reflü kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon gibi sorunlar yaşanabileceğini kaydetti
Kurbanlığın sakatat kısımlarının tüketilmemesini tavsiye eden Kaya şu önerilerde bulundu: "Özellikle 40 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar asla sakatat tüketmemelidir
Kurban etini kesildikten hemen sonra tüketmemeye çalışın
Çünkü ette ilk 24 saat boyunca ölüm katılığı dediğimiz durum mevcuttur
Hem sindirimi hem de pişmesi daha zor olur
Et ve et ürünleri proteinden zengin oldukları için çabuk bozulma riski içindedir
Bu nedenle etleri mümkün olduğunca dışarıda bekletmemek gerekir
Buzdolabı poşetine koyarak muhafaza edeceğimiz etleri buzdolabında maksimum 3 gün buzlukta -2 derecede maksimum 7 gün derin dondurucuda -32 derecede maksimum 3 ay saklayabiliriz
"
ÇÖZÜLMÜŞ ETİ TEKRAK DONDURMAYIN
Donmuş etleri buzdolabında çözdürdükten sonra pişirme işlemine tabi tutulması uyarısında bulunan Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Açık havada veya kalorifer üstünde çözünen ette bakteri çoğalması ve besin zehirlenmesi yaşanacaktır
Çözünmüş eti tekrar asla dondurmayın
Etlerin hazırlanması sırasındagörünür yağları ayırın
Etin içindeki görünmeyen yağ ısıyla birlikte eriyerek zaten vücudumuza alınmış olacaktır
Pişirdiğiniz etli sebze ve etli kuru baklagil yemeklerine ekstra yağ koymayın
Kızartma ve kavurma yöntemleri; hem yağlı olacaktır hem de pişmeme riski taşıyacaktır
Bunun yerine ızgara haşlama veya fırında pişirme yöntemlerini kullanın
Etleri hiç bir zaman çok yüksek ısıda pişirmeyin
Bu durumda etin sadece dış kısmı pişireceğinden besin zehirlenmesi riski artacaktır
"
BAYRAM SABAHINA SU VE KAHVALTI İLE BAŞLAYIN
Kaya bayram sabahı yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı: "Bayram sabahlarına 1-2 bardak su ve hafif bir kahvaltı ile başlayın
Sabah bayram namazına gidenler ve kurban kesme telaşı olanlar kahvaltı yapmayı ihmal edebildiği için en azından yanlarına 1 kutu süt veya 1 ufak sandviç almayı ihmal etmemelidir
Her zaman olduğu gibi az az sık sık beslenmeye dikkat edin
25-3 saat arayla hep bir şeyler yemeye gayret edin
ÇAY VE KAHVE YERİNE AYRAN SU İÇİN
Bayram süresince koyu çay ve her türlü kahveden kaçınılmasını söyleyen Kaya bunun yerine su ayran ıhlamur rezine gibi bitki çaylarının içilmesini önerdi
Bu içeceklerin sindirime yardımcı olacağını vurgulayan Kaya "Bayramlarda ikram edilen çikolata ve şekerlemelerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın
Hakkınızı tatlıdan yana kullanacağınızı düşünün
Bayramda ziyarete gideceğiniz her yerde tatlı servisini kabul etmeyin
Günlük 1 ara öğününüzü tatlı olarak kabul edeceğinizi düşünebilirsiniz
Tatlıyı seçebilme şansınız olursa şerbetli tatlılar değil de sütlü-meyveli tatlıları tercih edin
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul