10-11-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İftar Menüsü Sizlerle 9
Malzemeler:
4-5 adet kuru soğan
1-2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
1 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı un
1 litre et suyu ya da 1 litre su + 1 adet et bulyon
Tuz, kekik, kırmızıbiber
Üzeri için:
4 dilim ekmek
Yarım su bardağı parmesan ya da kaşar peyniri rendesi
Yapılışı:
1- Soğanları ince ince piyazlık, sarımsakları minik minik doğrayın
2- Doğradığınız soğanları ve sarımsağı tencerede altın rengi olana kadar kavurun
3- Soğanların üzerine 3 yemek kaşığı unu ekleyip 2 dakika kadar kavurun Üzerine azar azar 1 litre et suyunu ekleyin Baharatlarını ekleyerek 10 dakika orta ateşte kaynatın
4- Pişen çorbanın altını kapatın Tencerenin ağzı boyutlarında ufalttığınız ekmeği çorbanın üzerine koyun
5- Üzerine peynir rendesini serperek, peynirlerin üzeri kızarıncaya kadar fırınlayın
6- Fırından çıkartıp ekmekleri ile birlikte çorba kaselerine bölüştürün
Bamya Yemeği
Malzemeler:
1 kg bamya
2 adet orta boy soğan
2-3 adet büyük boy domates
yarım su bardağı sıvıyağ yada zeytinyağı
yarım limon suyu
3-4 diş sarımsak
2 adet kesme şeker
su
tuz
Hazırlanışı:
1 Bamyaların sap kısımlarını küçük ve keskin bir bıçakla huni şeklinde temizleyin
2 Soğanları ve sarımsakları soyup yemeklik doğrayın Domatesleri rendeleyin
3 Bamyalar ve limon suyu haricindeki tüm malzemeyi tencereye alın ve orta ateşte 2-3 dakika kavurun
4 Bamyayı ve limon suyunu ekleyerek hafifçe karıştırın ve kapağı kapalı olarak 7-8 dakika pişmeye bırakın Bu süre sonunda bamyanın hizasında su ekleyin ve hafifçe karıştırarak pişmeye bırakın
5 Servis tabağına alın limon dilimleri ile süsleyerek sıcak ya da soğuk olarak servis yapın
Kıymalı Börek
Malzemeler:
3 adet yufka
1 su bardağı süt
yarım çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
İç harcı için:
300 gr orta yağlı kıyma
4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı çam fıstığı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Karabiber
Yapılışı:
1- İç harcı hazırlamak için soğanları yemeklik doğrayın Tavaya sıvıyağ ile birlikte alıp biraz tuz ekleyin ve 1 dakika kadar soteleyin
2- Hafifçe pembeleşen soğanlara çam fıstığını ekleyin 1-2 kez karıştırdıktan sonra kıymayı ve kuru üzümü ekleyin
3- Baharatları ekledikten sonra kıymalar suyunu salıp çekinceye kadar kavurun Suyunu çeken harcı ocaktan alıp soğumaya bırakın
4- Borcamınızı yağlayın ve 1 adet yufkayı kenarları borcamdan taşacak şekilde serin
5- Kalan yufkaları elinizde 3?4 parçaya ayırın, 1 kat döşenecek şekilde birleştirin
6- Yumurta, süt ve sıvıyağ iyice çırpın, yufkanın üzerini kaplayacak şekilde fırça ya da kaşık yardımı ile sürün
7- Her koyduğunuz yufka katına hazırladığınız sostan bolca sürün ve kıymalı iç harcından serpin
8- En son kısma gelince en altta kalan borcamın dışına taşırdığınız yufkayı böreğin üzerine düzgünce kapatın
9- Kalan sostan böreğin üzerine sürün ve çörek otu serpin 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin
10- Fırından çıkarttıktan sonra 1o dakika kadar dinlendirin, dilimleyerek sıcak servis yapın
Yoğurtlu Kabak Salatası
Malzemeler:
3 adet orta boy kabak
1,5 su bardağı yoğurt
1-2 diş sarımsak
yarım çay bardağından az sıvıyağ
tuz
süslemek için dereotu ya da fesleğen
Yapılışı:
1- Kabakları yıkayın ve soyun Rendenin iri tarafıyla rendeleyin
2- Tavaya zeytinyağını alın, sularını sıkmadan rendelediğiniz kabakları ekleyerek orta ateşte kabaklar pişinceye kadar (yaklaşık 10 dakika) soteleyin
3- Sarımsağı rendeleyin, biraz tuz ekleyerek 1,5 su bardağı yoğurt ile karıştırın
4- Pişen kabakları ocaktan alın ve 10 dakika kadar soğumasını bekleyin
5- Hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu pişirdiğiniz kabaklara ekleyerek karıştırın Buzdolabında dinlendirdikten sonra otlarla süsleyerek servis yapın
Siyah Üzüm Hoşafı
Malzemeler:
1 kg üzüm siyah üzüm
2 su bardağı şeker
2 litre su
1 adet çubuk tarçın
3 adet kuru karanfil
Yapılışı:
Üzümleri ayıklayıp 2 su yıkayın Büyük boy bir tencereye su, şeker,tarçın ve meyveleri birlikte koyup şeker tamamen eriyene kadar karıştırın
Kompostonuzu 15-20dakika orta ateşte pişirin ve ocaktan alın Oda sıcaklığına gelince süzgeçten geçirin ve taneleri süzdeçte ezerek suyunu süzün Soğuk servis yapın
|
|
|