Yalnız Mesajı Göster

Osmanlı Mutfağı Tatlıları

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Osmanlı Mutfağı Tatlıları



Osmanlı Mutfağı Tatlıları

Boza


İçindekiler Ölçü Miktar
Bulgur 2 1/6 su bardağı 325 gram
Su 20 2/3 su bardağı 4150 gram
Un 2 yemek kaşığı 12 gram
Şeker 2 ½ yemek kaşığı 450 gram
Yoğurt ½ su bardağı 125 gram
Kuru maya ¾ tatlı kaşığı 25 gram
Vanilya 2 ½ tatlı kaşığı 5 gram
Tarçın 4 ½ tatlı kaşığı 9 gram

Porsiyon Adedi: 12

Yapılışı

Bulguru yıka, süz ve büyük bir tencereye koy, 12 su bardağı su ekle ve üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında bir gece beklet Kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişir Blendere koy, çek ve süzgeçten geçir Karışımı buzdolabına koy Süzgecin üzerinde kalan bulguru tekrar tencereye koy, 7 su bardağı su koyup kısık ateşte 1 saat daha pişir Süzgeçten geçir ve buzdolabına koy Unu küçük bir tencereye koy, üzerine 2/3 su bardağı su koy Kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişir Ateşten al İçine 2 yemek kaşığı şeker koy, eriyinceye kadar karıştır Ilıyınca içine yoğurt kat Mayayı su bardağı ılık suda ez, 5 dakika beklet ve yoğurt karışımına kat Ilık ortamda 30 dakika beklet Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekle, oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün beklet, ara sıra karıştır Vanilya ve kalan şekeri ekle, şeker yice eriyinceye kadar karıştır Tarçınla servis yap Bu karışım buzdolabında 2-3 gün bekletilebilir

Notlar

Bulgur yerine, darı veya arpa veya bulgur-darı karışımıyla hazırlanabilir Kökü çok eski çağlara dayanan geleneksel içeceklerimizdendir

Zerde



İçindekiler Ölçü Miktar
Pirinç 1/2 su bardağı 90 gram
Su 5 su bardağı 1 kg
Safran 2 tatlı kaşığı 1 gram
Kuşüzümü 5 yemek kaşığı 50 gram
Fındık (dövülmemiş) 1/3 su bardağı 40 gram
Nişasta 2/3 yemek kaşığı 4 gram
Şeker 1 1/4 su bardağı 225 gram
Gülsuyu 1/4 su bardağı 50 gram

Yapılışı

Pirinci yıka, süz Suyun 1 su bardağını ayır Kalan suyu ve pirinci tencereye koy, iyice yumuşayınca- ya decin, yaklaşık 30 dakika pişir Safranı 1/2 su bardabı su ile cezvede 5 dakika kaynat, süzerek su- yunu ayır Kuşüzümünü yıka, kurula Fındık içini döv veya ince ince kıy Nişastayı 1/2 su bardağı su ile ez Şeker, safranlı su ve nişastayı pirinçli karışıma ekle, hep aynı yöne karıştırarak, 5 dakika daha pişir, ocağı kapat Gülsuyunu kat, karıştırıp kaselere dağıt Üzerlerine kuşüzümü ve fındık serp

Alıntı Yaparak Cevapla