Konu
:
Çerkez Peynirinin Yapımı
Yalnız Mesajı Göster
Çerkez Peynirinin Yapımı
10-11-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Çerkez Peynirinin Yapımı
Yurdumuzun Sakarya ili bölgesinde çok yapılan peynir cinslerinden biri de çerkez peyniridir
Bu bölgede genellikle çerkez peynirinin mayası da köylüler tarafından şöyle hazırlanmaktadır
Çerkez Peynirinin Yapımı
:
Kıtna iyice kurutulduktan sonra büyük bir şişenin içine tuzlu ılık su konur
Sonra bu kıtna ufak parçalara doğranır ve bu tuzlu suyun içine atılır
Salamuradaki kıtna bir hafta kadar sıcak bir yerde tutulur
Böylece çerkez peyniri için gerekli maya hazırlanmış olur
Çerkez Peynirinin Mayası:
İçine su katılmamış bir litre çiğ süt çok hafif bir ateşte hafifçe ısıtılır
Süt ılıyınca içine hazırlanmış olan mayadan üç kaşık kadar atılır
Sonra süt sıkıca örtülür ve ısısını kaybetmemesi için sıcak bir yerde bekletilir
Süt bir saat sonra telemeleşmeye yani pıhtılaşmaya başlar
Maya bazan kuvvetli geleceğinden telemeleşme daha çabuk da olabilir
Hattâ 10-15 dakika gibi kısa bir zaman içinde pıhtılaşmanın olduğu görülmüştür
Bunun için sütü sık sık kontrol etmek gerekir
Pıhtılaşan süt kepçe gibi yapılan iki elle toplanır ve sıkılır
Böylece suyu çıkarıldıktan sonra geniş bir tabağın içine konur
Elle basarak tabağın içinde daire biçimine getirilir ve tuzlamadan kaldırılır
Birkaç gün sonra hafif kurumaya başlayan peynir yine ılık bir suyun içine ince ince didilerek atılır
Birkaç dakika bekletilir
Sonra iyice yumuşayan bu peynir peyniri elde edilmiş olur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul