10-11-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Etnik Yemek Tarifleri
Arap Yemekleri
Türkiye'de yaşayan Arap asıllıların mutfağından yemek tarifleri

ARAP TAVA
yarım kilo dana kıyma
1 adet kuru soğan
yarım bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
yarım demet kıyılmış maydonoz
1 kilo patates
yarım kilo domates
250 gram sivribiber
1 tatlı kaşığı tuz
2 bardak su
1 yemek kaşığı domates salçası
yarım su bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı
Öncelikle kullanacağımız köfteleri hazırlıyoruz Köftelerimiz ceviz büyüklüğünde olmalı Köftelerimizi ceviz büyüklüğünde tamamlayarak ayrı bir yerde bekletiyor ve diğer malzemelere geçiyoruz Patateslerimizi küp şeklinde keserek yemeği pişireceğimiz tenceremize alalım Sivri biberleirmizi de dilimleyerek küp patateslerimize ekleyelim Son olarak domateslerimizi kabuklarıyla birlikte küp küp doğrayıp tenceremize dahil ediyor ve eklediğimiz tüm malzemeyi karıştırıyoruz Daha sonra ceviz büyüklüğündeki köftelerimizi tencerenin en üstüne diziyoruz Yemeğin özel sosu olan yağ ve salçayı ayrı bir tavada kavurup ana yemeğimizin üzerine ekliyoruz Son olarak tuz ve suyumuzu da ekleyerek kısık ateşte 35 dk kadar pişiriyoruz 35 dk sonra ise 200 derecelik ısınmış fırına veriyoruz 10 dk sonra servis edilmek üzere hazırdır

HALEP USULÜ YOĞURTLU ŞİŞ KÖFTE
6 kişilik Malzemesi
750 gr koyun kıyma
2 soğan
1 yumurta
2 çorba kaşığı margarin
1 dilim bayat ekmek içi
Yarım kg yoğurt
4 ince pide
2 domates
Tuz, karabiber, sumak
Soğanı soyup rendeleyin Ekmek içini ıslatıp sıkın ve ufalayın Kıymaya soğan, ekmek içi, yumurta, tuz ve karabiber ilave edip iyice yoğurun Köfte harcını 6 eşit parçaya ayırıp şişlere geçirin ve avucunuzun içinde bastırıp yuvarlayarak şiş boyunca uzatın Şiş köfteleri 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin
Domatesleri soyup çekirdeklerini çıkarın ve küçük küçük doğrayın 1 kaşık margarini tavada eritip domatesleri ilave edin Koyu bir sos kıvamını alıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin
Pideleri fırında ısıtıp küçük kareler halinde doğrayın ve servis tabağına alın 1 kaşık margarini tavada eritip pidelerin üzerine gezdirerek dökün Yoğurdu çırpıp pidelerin üzerine yayın ve sumak serpin Şiş köfteleri fırından alıp yoğurtlu pidenin üzerine yerleştirin Domates sosunu köftelerin üzerine gezdirerek dökün Sıcak olarak servis yapın

FELAFEL
Malzemeler
1 kupa dolusu haşlanmış nohut
1 küçük kuru soğan
2 diş sarımsak
1/3 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
Tuz
2 yemek kaşığı un
2-3 yemek kaşığı zeytin yağı
Kıyılmış marul yaprakları
1 taze salatalık dilimlenmiş
1 domates dilimlenmiş
1 kase taze yogurt
Hazırlanışı
Nohut, soğan, sarımsak, kimyon ve tuzu mutfak robotunuzda çekin Kıyılmış maydanoz ve unu da ekleyip spatula ile karıştırın
Nohut karışımını yassı kӧfteler yapın yaklaşık 7 tane çıkıyor Yapışmaz bir tavaya zeytinyağı ekleyerek nohut kӧftelerinizin her iki tarafını nar gibi olana dek kızartın
Arası açılan herhangi bir ekmeğin arasına bir falafel biraz marul yaprakları domates ve salatalık dilimleri ile doldurun Taze yoğurt ile ikram edin

MINDIRA
Kızarmış patlıcan, labne peyniri ve domates sosu kullanılarak yapılır Kızardıktan sonra labne peyniriyle karıştırılan patlıcanlara domates sos eklendikten sonra yine domates parçalarıyla da süslenerek servis edilebilir

SİNİ KÖFTESİ (ARAP)
MALZEMELER:
Köftesi için:
1-1/2 su bardağı ince bulgur
1/2 su bardağı irmik
2 su bardağı sıcak su
2 orta boy patates haşlanmış rendelenmiş
Kimyon
Tuz
1 çorba kaşığı biber salçası
1 su bardağından az zeytinyağı
İçi için:
300 gr kıyma
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
1 doğranmış soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
Tuz
Karabiber
HAZIRLANIŞI:
Bulgur ve irmik 2 bardak sıcak suyla karıştırılıp üzerine bir kapak örtülür Suyunu çektiğinde patates, kimyon, tuz ve salça eklenip iyice yoğurulur İç malzemeleri zeytinyağıyla birlikte tavaya alınıp 15-20 dakika kavrulur Biraz ılındıktan sonra maydanoz karıştırılır Bulgur karışımı iki parçaya ayrılır Bir çay bardağı zeytinyağı ısıya dayanıklı bir tepsiye dökülür Bulgurlu karışım toplarından biri tepsiye yayılırn Hazırlanan harç üzerine gezdirin Kalan bulgur karışımından ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp inceltilir ve harem üzerine kapatlır Parçalar, suyla birbirine yapıştırılır Üzeri tamamen kapandığında 1 çay bardağı zeytinyağını gezdirilir, her tarafı iyice yağlanır 200 derecede öncede ısıtılmış fırında 40 dakika (üzeri kızarana kadar) pişirilir
|
|
|