Yalnız Mesajı Göster

İslam'da Kadın Hak Ve Hürriyetleri Neler?

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İslam'da Kadın Hak Ve Hürriyetleri Neler?

İslam'da Kadın Hak ve Hürriyetleri Neler?
Hakkında İslam'da Kadın Hak ve Hürriyetleri Neler?

İslam'da Kadın Hak ve Hürriyetleri Neler?

Prof Dr Haydar Baş

İslam'da Kadın Hakları

YAŞAMA HAKKI

İslam'da can emniyeti sıkı tedbirlerle koruma altına alınmıştır Kadın veya erkek her kim olursa olsun kesinlikle öldürülemez

Usame b Zeyd şu olayı nakleder: "Peygamber Hurka Kabilesi ile savaşmak için bizi gönderdi Bir sabah onlara baskın yaptık Aralarında biri vardı ki bize göz açtırmıyordu Ben ve Ensar'dan bir arkadaş ona yetiştik O anda adam Kelime-i Şehadet getirdiği için Ensar'dan olan zat geriye çekildi Ben ise dinlemedim ve onu öldürdüm Peygamber (sav) durumu öğrendi ve 'Usame, adam Lailaheillallah dedi ve sen onu öldürdün öyle mi?' dedi Ben, 'Ya Resulallah! Ölüm korkusundan söyledi' dedim Peygamber bu defa, 'Sen onun kalbini mi yardın ki ölüm korkusundan söylediğini öğrendin? Kıyamet günü seni bu vebalden kim kurtaracak?' buyurdu Ve bunu o kadar çok tekrar etti ki, 'Keşke ben yeni Müslüman olmuş biri olsaydım' dedim"

Can emniyetinin ve yaşama hakkının üzerinde bu derece hassasiyetle duran İslam, kadınların kendilerini savunma konusunda erkeklere nazaran daha güçsüz oldukları düşünüldüğünde onların can emniyetini çok sıkı tedbirlerle korumuştu Esasen bir savaş durumunda veya başka herhangi bir tehlikeli durumda kocası, oğlu veya herhangi bir yakını bizzat kadını korumakla mükelleftir Bu, erkeğin sorumluluğu ve en önemli vazifelerinden biridir Allah'ın Resulü bir orduyu sefere gönderirken, yaşlılara, sakatlara, çocuklara ve savaşa bizzat iştirak etmedikleri müddetçe kadınlara dokunmamalarını emir buyururdu Zira her kim olursa olsun İslam'da can mukaddestir Ve buna dokunulamaz

MÜLK EDİNME HAKKI

İslam'da kadın, dilediği şekilde mülk edinip, mülkünde istediği gibi tasarruf eder Hz Hatice, Mekke'nin en zengin hanımlarından biriydi Cahiliye devrinde bile Tahire (temiz kadın) ve Tacire (kadın tüccar) lakaplarıyla anılırdı İslam'ın zuhurundan sonra da İslam'ı canıyla olduğu kadar malıyla da desteklemiştir

YÖNETİME KATILMA HAKKI

Kadınlar Hudeybiye Barışı'ndan önceki Rıdvan Beyatı'na katılmışlar ve Mekke'nin fethinden sonra da Allah'ın Resulü'ne tek tek beyat etmişlerdir Ki bu beyat bir Peygambere olduğu kadar, aynı zamanda bir devlet başkanına da yapılıyordu Hz Ayşe bu durumu şöyle anlatır: "Mümin kadınlardan âyetteki şartları kabul edene, Hz Peygamber 'Seninle beyat yaptım' diyordu"

ÇALIŞMA HAKKI

İslam'da kadınların hür tercihlerini kullanarak çalışma hayatına atılabileceklerini izah etmiştik Nitekim, Mekkeli Müslümanlardan olan ve Resulullah'a beyat eden, ilk muhacirlerden Şifa Hatun'a Hz Ömer, çarşı ve pazarları kontrol vazifesi vermiştir

ZULÜM KARŞISINDA İLTİCA HAKKI

Müslümanlar İslam'ın ilk yıllarında en ağır meşakkat ve zulümlerle karşılaşmışlardı Bunun üzerine iki kafile halinde ilk hicreti gerçekleştirip, Habeşistan'a gitmeye başladılar Kafilede 10 erkek ve 5 kadın sahabe vardı Hz Osman'ın eşi ve Resulullah'ın kızı Hz Rukiyye, Ebu Huzeyfe'nin hanımı Sehle, Hz Ümmü Seleme, Amir b Rebia'nın hanımı Leyla bu muhacir kadınlardan bir kaçıydı

Daha sonra yapılan Medine'ye hicret yolculuğunda da pek çok kadın bulunduğunu görmekteyiz

BAĞIMSIZ MAHKEMELERDE HAK VE KUKUKU SAVUNMA HAKKI

Kadınlar çok çeşitli meselelerini ve problemlerini bizzat Allah'ın Resulü'ne iletiyorlar ve hatta O'nun huzurunda eşlerinden bile şikayetçi olabiliyorlardı Bu durum Dört Halife Devri'nde de aynen devam etmişti

Halifeliği zamanında Hz Ömer minbere çıkmış ve "Ey Nas! Bana kulak veriniz, bundan böyle herhangi biriniz kadınların mehrinde aşırı gitmesin Eğer ben, Peygamber Efendimiz'in verdiği veya O'na verilen miktardan fazla verdiğinizi duyarsam, fazla olanı Beytülmale devredeceğim" demişti Kureyş'ten bir kadın: "Ya Emirül-Müminin Allah'ın kitabı ile senin sözünden hangisine uyulmalıdır?" diye sordu Hz Ömer, "Tabii ki Allah'ın kitabına uyulmalıdır Fakat neden böyle bir şey söyledin?" deyince kadın, "Sen demin kadınların mehrinde aşırı gidilmemesini söyledin Oysa, Cenab-ı Hak, Kur'an-ı Kerim'de, "Eğer kadınlardan herhangi birine bir yük altın bile vermiş olsanız ondan bir şey geri almayın" buyurmuştur Bunun üzerine Hz Ömer: "Bütün insanlar Ömer'den iyi bilir" diyerek sözüne devam etti ve "Ey Nas! Ben size kadınların mehrinde aşırı gitmemenizi söylemiş isem de bu sözümden caymış bulunuyorum Bundan sonra kim ne kadar vermek isterse versin" dedi

Alıntı Yaparak Cevapla