10-11-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
İslam Dininin Özelikleri Nelerdir?
Hakkında İslam Dininin Özelikleri Nelerdir?
İslâm dinini, sâir dinlerden ayıran belli başlı özellikleri şunlardır: 1 - İslâmiyet, her asra ve her insana hitab eder, getirdiği esaslar insanlığın bütün ihtiyaçlarına cevab verir İslâm'ın bu cihanşümûl özelliğine Kur'an'da şu şekilde işaret olunur:
"Ey Muhammed! Biz seni BÜTÜN İNSANLARA yalnızca müjdeci ve korkutucu olarak gönderdik " (Sebe', 28)
"Ey Muhammed! De ki: 'Ey insanlar, ben Allah'ın HEPİNİZ İÇİN GÖNDERDİĞİ Peygamberiyim' " (el-A'raf, 158)
2 - İslâmiyet kolaylıklar dînidir İslâm'da insanlara yapamayacakları veya yaparken zorluk çekecekleri işler yüklenmemiştir Kur'ân-ı Kerîm'de İslâm'ın kolaylık prensipleri şu şekilde ifade edilir:
"Allah, insanı ancak gücünün yeteceği işle mükellef tutar  " (el-Bakare, 285)
"Rabbimiz, bize gücümüzün yetmiyeceği şeyi taşıtma  " (el-Bakare, 285)
"Allah, sizin için kolaylık göstermek diler, zorluk çıkarmak istemez  " (el-Bakare, 185)
Kur'an'da İslâm'ın kolaylıklar dîni olduğu bu şekilde açıklanırken Peygamberimiz de, bu hususta hadîs-i şeriflerinde şu prensipleri vaz'etmişlerdir: "Ben ancak âlemlere rahmet olarak gönderildim Azâb için, zorluk vermek için gönderilmedim  " "Allah Teâlâ, beni sıkıntı ve zahmet verici ve bunu arzu edici olarak göndermedi Fakat Allah beni, muallim (öğretici, bildirici) ve kolaylaştırıcı olarak gönderdi  " "Dininizin en hayırlısı, en kolay olanıdır Muhakkak ki din bir kolaylıktır  "
"Ben size neyi yasak ettiysem, ondan çekinin; size neyi emretti isem, ondan gücünüzün yettiği kadarını yapın Sizden evvelki ümmetleri ancak mes'elelerinin ve Peygamberlerine karşı ihtilâflarının çokluğu helâk etmiştir "
"Amelden gücünüzün yettiği kadarını yapın Siz ibâdetten bezmedikçe, Allah da sevab vermekten bıkmaz " "Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız, müjdeleyiniz, ürkütmeyiniz " Hz Âişe Validemiz, Resûlüllah Efendimizin bu hususla ilgili tatibkatını şu şekilde beyan etmişlerdir: "Resûlüllah (asm) iki şey arasında dilediğini tercihte serbest bırakıldı mı, günah olmadığı müddetçe muhakkak onlardan en kolayını alırdı Eğer iş günahsa ondan halkın en uzak bulunanı Resûlüllah olurdu " Bütün bu hadîs-i şerifler, İslâm dîninin ne derece uygulanması kolay hükümler ihtiva ettiğini göstermektedir Cihanşümûl ve kıyâmete kadar pâyidar oluşunda, bu kolaylık anlayışının büyük yeri vardır
|
|
|