Yalnız Mesajı Göster

Servis Takımları

Eski 10-11-2012   #5
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Servis Takımları



SERVİSTE KULLANILAN TAKIMLAR

Yemek dağıtımı için kullanılan takımlara servis takımı denir Servis takımları yemek yenen sofra takımlarından hem daha büyük hem daha kuvvetlidir Yemek servis takımlarının yemek yenen sofra takımlarına uygun olması lâzımdır Servis takımları bulunmadığı zaman sofrada yemek servisini normal yemek çatalı ve kaşığı ile yapabilirsiniz
  • YEMEK SERVİS ÇATALI - YEMEK SERVİS KAŞIĞI

    23-24 santim büyüklüğünde sofrada yemek dağıtmaya mahsus büyük kaşık ve büyük çatal
    SALATA SERVİS ÇATALI - SALATA SERVİS KAŞIĞI

    25-26 santim uzunluğunda salata servisi için hafif çukur büyük çatal ve kaşık
    BALIK SERVİS ÇATALI - BALIK SERVİS BIÇAĞI

    Balıkları servis etmeye mahsus 4 taraklı Mala biçimi çatal Geniş ağızlı palet biçimi bıçak 24-25 santim uzunluğundadır
    ET KESME ÇATALI - ET KESME BIÇAĞI

    27-28 santim büyüklüğünde sofrada veya sofranın yanında et kesmeye mahsus sofra takımlarına uygun et kesrnfe bıçağı ve iki dişli et kesme çatalı
    ORDÖVR SERVİS ÇATALI - ORDÖVR SERVİS KAŞIĞI

    Hors d'oeuvres servis etmeye mahsus geniş ağızlı hafif çukur 4 kısa dişli çatal ve düz ve iki yanı hafif köşeli kaşık
    KUŞKONMAZ SERVİS PALETİ

    Kuşkonmaz servisi için ızgara 11 mala biçimi palet
    PİLİÇ KESME MAKASI

    Daha ziyade aile sofralarında piliç kesmek için kullanılan makas
    TOST SERVİS ÇATALI

    Üç taraklı büyük çataldır Bugün çok nadiren kullanılır
    CEVİZ PENSİ

    Avrupa'da peynir servisi ile kabuklu ceviz de servis ederler Bu cevizleri kırma kiçin kullanılan kıskaç pens
    PASTA SERVİS PENSİ

    Pastayı bozmadan kavrayabilecek geni; ağızlı pens
    ŞEKER PENSİ

    Kesme şekeri tutmaya yarar şeker pensi
    SOS KEPÇESİ

    Sofraya gelecek yemeğin yanında verilen sos (Salça) yi servis etmek için kullanılır
    PUDRA ŞEKERİ SERVİS KAŞIĞI

    Altı süzgeç gibi delikli tırtıllı büyük kaşık Pudra şekerini misafirin veya müşterinin önünde eleyerek servis etmek için
    SEBZE SERVİS KAŞIĞI - SEBZE SERVİS ÇATALI

    Sebze servis etmeye mahsus hafif çukur düz uçlu ve iki yan uçları hafif köşeli 23-24 santim büyüklüğündedir
    EKMEK BIÇAĞI

    Sofrada ekmek kesmeye mahsus büyük bıçak Daha ziyade Avrupa'da tipik lokantalarda kullanılır
    PASTA BIÇAĞI

    Sofrad pasta dilimlemeye mahsus büyük palet biçimi bıçak
    PAT SERVİS PALETİ

    Su böreği fırın makarna lazanya vs gibi hamur işlerini servis etmeye yarayan palet
    PASTA SERVİS PALETİ

    Tart tipi pastaları ve dilim gatoları servis etmeye yarayan mala biçimi palet Bazen bir tarafı biraz keskindir
    DONDURMA BIÇAĞI

    Parfe tipi kalıpta donmuş dondurmaları kesen büyük palet tipi bıçak
    ÇORBA KEPÇESİ

    Sofrada çorba tevzii için kullanılır
    BARDAKLAR

    Her sıvı kendi bardağında içilirse iştah açıcı olur Zarif bir bardaktan içilen içecek içeni pişman etmez zevk verir
    BALON BARDAK

    Yumurta biçimi bir balonu enine ortadan kesilmiş kabul edin Dibine bir sap ilâve ederdeniz bu bir balon bardak tipidir
    LÂLE TİPİ BARDAK

    Yukardaki balon bardak gibi ağzına yakın kısmı hafif içeri girintili ağzı gövdesinden daha geniş lâleye benzeyen bardak
    SU BARDAĞI

    Su iki DL likid alan ayaklı balon bardaklarda veya düz ayaksız bardaklarda veya ayaklr lâle tipi bardaklarda içilir
    SOFRA TAKIMLARI FİNCANLARI

    Fincanlar sofra takımlarının en az çeşidi olanıdır
    FİLTRE KAHVE FİNCANI veya FRANSIZ KAHVE FİNCANI veya AMERİKAN KAHVE FİNCANI

    2 DL likid alan tek kulplu fincan
    ÇAY FİNCANI

    Yukardaki kahve fincanının aynısı 2 DL likid olanı tek kulplu fincan
    DÖMİ TAS KAHVE FİNCANI

    Aşağıdaki Türk kahve fincanının aynısıdır 1 DL likid alanı da vardır
    MOKKA TÜRK KAHVESİ FİNCANI

    3/4 DL likid alan tek kulplu fincan

Alıntı Yaparak Cevapla