Yalnız Mesajı Göster

Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri

Eski 10-11-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri




AHTAPOT IZGARA

Malzemeler
1 kg ahtapot
½ iceberg marul
1 aet polorosso
1 adet lolorosso
1 demet roka
½ demet maydonoz
50 ml zeytinyağı
4 adet rezene dalı
1 adet limon
2 diş sarımsak
Hardal
Tuz

Hazırlanışı Ahtapot bütün gün boyunca güneş gören bir terasta kollarından gerilerek kurutulurGüneş battıktan sonra alınır ve 10 derece dolapta 1 saatdinlendirilir Önceden hazırlanmış zeytinyağı, sarımsak karışımına bulanıp ızgarada pişirilir Sonra iceberg marul, polorosso, lolorosso, roka, maydonoz, rezene ayıklanıp, soğuk su ile yıkanıp doğranır, iki saat buzlu suyun içinde bekletilir Yeşillikler servis tabağına alınır, üzerine ahtapot dilimleri dizilir Zeytinyağı, limon suyu, hardal, tuz ile yapılan hardal sos dökülüp, rezene dalları ile servis edilir

VANTUZLU AHTAPOT SALATA

Malzemeler
500 g güneşte kurutulmuş ahtapot
2 diş sarımsak
1 adet polorosso
1 adet kıvırcık marul
½ demet rezene
500 ml zeytinyağı
1 adet limon
50 ml balzamik sirke
1 adet havuç
Tuz

Hazırlanışı Güneşte kurutulmuş ahtapot bütün olarak sarımsaklı zeytinyağı sosa batırılıp ızgarada pişirilir Akdeniz yeşillikleri ve ızgarada pişen ahtapot yuvarlak halkalar şeklinde doğranıp, jülyen havuç ve limon kabuklarıyla birlikte harmanlanır, rezeneli balzamik sos ile birlikte servis edilir Yenilebilir çiçekler ile süslenir
AHTAPOT YAHNİ

Malzeme:
500 gram ahtapot
1 kahve fincanı sirke
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 diş sarmısak
2 orta boy domates
2 sivri biber
1 karanfil
1 küçük parça tarçın
defne yaprağı
yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı kekik
karabiber
tuz

Yapılışı:
1 yemek kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı kekik, karabiber, tuz Ahtapotu bir güzel pişirin ve 1-2 santim kalınlığında dilimler halinde doğrayın Sarmısağın dış kabuğunu soyun ve bütün bırakın Domatesleri sıcak suya sokup çıkartın, kabuklarını soyun ve küçük parçalar halinde doğrayın Sivri biberleri yarım santim uzunluğunda doğrayın Zeytinyağını ve soğanı tavaya koyun, karıştırarak yakmadan 5 dakika daha kavurmaya devam edin Domates, sivri biber, tarçın, karanfil, defne yaprağı, tuz ve karabiberi ekleyin 2 fincan sıcak su katın ve orta ateşte yarım saat pişirin Ocağı söndürünce karanfil, tarçın ve defne yaprağını çıkartın Limon suyu ve kekiği ilave edin Karıştırın ve maydanozu üzerine serpin Ilık olarak servis yapın

PİRİNÇLİ AHTAPOT KAVURMASI

6 adet ahtapot bacağı
1 adet soğan
1 çay bardağı pirinç
2 adet domates
1 çay bardağı zeytinyağı
10-15 dal dereotu
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı tuz

Ahtapot bacakları iri doğranır İnce kıyılmış soğan yağda pembeleştirilir Üzerine ahtapot atılır,2-3 dakika çevirdikten sonra rendelenmiş domates eklenir 20 dakika kadar pişrilir Yıkanmış pirinç, karabiber ve tuz eklenir Kısık ateşte pirinçler şişene kadar pişirilir İnce kıyılmış dereotu serpilir, servis yapılır

DOMATESLİ AHTAPOT

3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 büyük baş soğan (piyaz doğranmış)
2 baş sarımsak (dövülmüş)
500'er gr'lık 4 ahtapot (temizlenip ince derisi soyulmuş ve 1 sm boyunda kesilmiş)
6 orta boy domates (soyulup çekirdekleri çıkarılarak kuşbaşı doğranmış)
1 su bardağı elma sirkesi
200 gr (3/4 su bardağı) tavuksuyu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı taze fesleğen (ince doğranmış)
2 çorba kaşığı tereyağı

Büyük boy bir tencerede zeytinyağını orta ateşte eritiniz Yağ kızınca, soğanı ve sarımsağı arada bir karıştırarak 4-5 dakika, soğanlar yumuşayıp sararana kadar, pişiriniz
Sonra, ahtapotları aynı kaba koyup arada bir karıştırarak 8 dakika, renkleri hafif kahverengimsi olana kadar, pişiriniz Domatesleri ekleyip, zaman zaman karıştırarak 5 dakika daha pişiriniz Üstüne sirkeyi ve tavuk suyunu döküp tuz, biber ve fesleğeni serpiniz Ateşin sıcaklığını yükseltip, devamlı karıştırarak kaynatınız Sonra, hafif ateşe alınız ve tencereyi kapatıp 1+1/2-2 saat, ahtapotlar yumuşayana kadar pişiriniz
Ahtapotları delikli kepçe ile servis tabağına alıp üstünü örterek, sosunu hazırlayana kadar sıcak tutunuz Tencereyi ateşten alıp, içindeki salçayı bir kâseye süzünüz, bu süzülmüş salçayı tekrar tencereye koyup, harlı ateşte 5 dakika kaynatınız
Sonra kısık ateşte, tereyağını küçük parçalar halinde, yavaş yavaş koyulaşana kadar devamlı karıştırarak, salçaya yediriniz
Gerekirse tuz ve biber ekleyiniz
Tencereyi ateşten alıp, hazırladığınız bu sosu ahtapotların üstüne dökerek hemen servis ediniz

Not: Domatesli ahtapot, genellikle haşlanmış patates ve yeşil salata ile servis edilir

BİBERİYELİ AHTAPOT ŞİŞ

1 ufak ahtapot
1 adet portalkal kabuğu
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biberiye
4 çorba kaığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı soya sos
1 çay kaşığı tuz

Portakal soyulur ve kabuğu iri kıyılır Bir kaba portakal kabuğu, dövülmüş sarımsak, biberiye, tuz, zeytinyağı, soya sosu konur Üzerine şişlik doğranmış ahtapot konur ve karıştırılır Üzeri streç filmle kapatılır, bir gece buzdolabında dinlendirilir Ertesi günü ahtapot karışımdan ayrılır, çöp şişlere dizilir Mangalda ya da elektrik ızgarasında pişirilir


Alıntı Yaparak Cevapla