Prof. Dr. Sinsi
|
Konya'yı Tanıyalım (Adaydır)
GENEL BİLGİLER
Yüzölçümü: 38 183 km²
Nüfus: 1 750 303 (1990)
İl Trafik No: 42
İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan ve tarih akışı içerisinde birçok medeniyetin izlerini bağrında taşıyan Konya, adeta bir müze şehir hüviyetindedir
Sayısız tarih, kültür ve doğal zenginliklerine sahip olan Konya yetiştirdiği İslam büyükleri ile de tanınmaktadır Konya tarih boyunca belli başlı yollar üzerinde yer almıştır Tarihi İpek Yolu'nun en önemli ticaret ve konaklama merkezlerinden birisi olmuştur
İLÇELER:
Konya ilinin ilçeleri; Karatay , Meram, Selçuklu, Ahırlı, Akören , Akşehir, Altınekin , Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak , Doğanhisar , Emirgazi , Ereğli, Güneysınır , Hadım, Kulu, Sarayönü , Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhöyük ve Yunak'tır
Akşehir: İl merkezinin 132 km batısındadır Türk ulusunun geleneksel hazır cevaplılığını güldürüleriyle yansıtan Nasreddin Hoca Türbesi'nin bulunduğu, ilçede Seyyid Mahmud Hayrani Türbesi, Garp Cephesi Müzesi, Taş Camii, Hıdırlık mesire yeri, Kilise, Akşehir gölü turistik yerlerindendir Her yıl 5-10 Temmuz tarihleri arasında Uluslararası Nasreddin Hoca Şenlikleri yapılmaktadır
Beyşehir: İl merkezinin 92 km batısındadır İlçe turizmine canlılık kazandıran Beyşehir Gölü bir milli park hüviyetindedir Göl üzerinde 30'a yakın ada, 13 çeşit balık vardır Eşrefoğlu Camii ve Türbesi, Taş Medrese, Çifte Hamam, Bedesten, Kubadabat Köşkü kalıntısı ve Beyşehir Köprüsü önemli tarihi ve turistik yerleridir Ayrıca Eflatun Pınar ve Fasıllar Anıtı dünyaca tanınan yerleridir Doğal güzellikleri ile ünlü ilçede Yaka Manastır, göl içerisindeki Hacı Akif Adası, dikit sarkıtları ile dolu mağaraları ilgi çekicidir
Bozkır: İl merkezinin 119 km güneyindedir Zengibar Kale Kalıntısı, Kaya Mezarları, Selçuklu Devri Köprü, Osmanlı devri Bozkır Camii, Akçapınar Çamlığı, Sarıot Yaylası ve Söğütlü Pınar önemli tarihi ve doğal güzellikleridir
Cihanbeyli: İl merkezinin 97 km kuzeyindedir Her türlü otomobil sporlarının yapılabileceği ve akşam güneşinin ayrı bir güzellik sergilediği Tuz Gölü ve peri bacaları oluşumları ile ilgi çekicidir
Çumra: İl merkezinin 48 km güneydoğusundadır Zengin höyük varlığı ve sit alanları ile ilgi çekicidir İlçede bulunan Çatalhöyük'ün tarihi M Ö 7000'e kadar uzanmaktadır İlk ev mimarisi ve ilk kutsal yapılara ait özgün buluntular ile insanlık tarihine ışık tutan bir merkezdir Anadolu'da ilk yerleşik hayata başlandığını gösteren Neolitik devri iskan yerlerinden birisidir Kazılarda bulunan çok sayıda eser, Konya Arkeoloji ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde teşhir edilmektedir
Doğanhisar : İl merkezinin 122 km batısındadır Yayla ve dağ turizmine yönelik yöreleriyle tanınan ilçe, Yunus Emre ve Taptuk Emre Mezarı, camiileri , tarihi kalıntılar ve doğal güzellikleriyle eşsiz bir yöredir
Ereğli: İl merkezinin 145 km doğusundadır Ulu Camii ve Rüstem Paşa Kervansarayı önemli tarihi eserlerindendir Akhüyük kükürtlü suyu, traverten oluşumları ile ilgi çekicidir
Hadım: İl merkezinin 120 km güneyindedir İlçeye adını veren Hz Hadimi Türbesi, bir doğa harikası kalıntılar, kaya mezarları, mağaraları ve yaylalarıyla turizme yönelik bir ilçemizdir
Halkapınar : İl merkezinin 168 km doğusundadır Ivriz Kaya kabartması, dünyadaki ilk tarım anıtıdır Ivriz Çayı dağ turizmine yönelik alanları ile ilgi çekicidir
Ilgın: İl merkezinin 87 km kuzey batısındadır Sağlık turizmine yönelik Roma devrinden kalan kaplıca ve içmelerin bulunduğu ilçede, tarihi camiiler ve bedesten vardır
Kadınhanı: İl merkezinin 60 kuzeybatısındadır İlçeye adını veren Raziye Sultan Han ve camiiler bulunmaktadır Ayrıca mağaraları, Kestel Kalesi ve astım hastalarına iyi geldiği bilinen Kestel Ormanları ve şifalı içme suyu ile ünlüdür
Karapınar: İl merkezinin 96 km doğusundadır Selimiye Külliyesi, doğa harikası olan Meke Krater Gölü ve gölde yaşayan Meke Kuşları, Acı Göl, antik bir şehir kalıntısını içeren Çıralı Göl, Meyil Gölü önemli yerlerdir
Seydişehir: İl merkezinin 134 km güneybatısındadır Seyyid Harun Veli Türbe ve Camiisi , mağaraları, tarihi kalıntıları ve yayla turizmine yönelik alanları ile ünlü ilçemizdir
NASIL GİDİLİR?
Karayolu: Konya'dan Türkiye'nin her yerine karayolu ile ulaşım mümkündür Şehir merkezinden 15 km uzaklıktaki otogara dolmuş, tramvay ve taksi ile ulaşılabilir
Otogar Tel: (+90-332) 461 20 31 - 512 40 20
Demiryolu: Şehiriçi minibüsleriyle ilin her yerinden gara ulaşım sağlanmaktadır
İstasyon Tel: (+90-332) 322 36 70
Havayolu: Her gün karşılıklı Konya-İstanbul, İstanbul-Konya seferleri yapılmaktadır Şehir merkezinden Havaalanına THY servisleri ile ve taksi ile ulaşılabilir
Havalimanı Tel: (+90-332) 239 13 40
PANORAMİK KONYA MANZARASI GENEL GÖRÜNÜM
http://www kto org tr/dosya/konya/konya htm
TÜRKÜLER
Kendilerine mahsus beste ile okunan halk şarkılarına Türkü denmektedir Türkülerin, Varsağı, Kayabaşı, Türkmani, Çukurova,Bozlak Kerem, Kesik Kerem ve Karacaoğlan gibi birçok türleri vardır Aralarındaki fark güfteden değil ezgisindendir
Konya Türküleri:
Konya'da ençok söylenen Türküler, Bozlak ve Çukurova ile oynak makamlarıdır Süratli okunduklarından oyun havası da denilir
Selçuklular'dan bu yana devamlı çoğalıp gelen türkülerimiz sanat değerini ve geçmiş dönemlerin hissiyat ve fikirlerini müşahade etmekte olup diğer taraftan da hasret, tepki, ilenme, isyan etme, kafa tutma, ezgi, dilek, ağıt, yakınma, eğlence ve acınmalar nakış nakış işlenmektedir
Konya türkülerinde güfte ve saz ikilisi büyük bir uyum içindedir Seçilen her söz aynı tef ve kaşık seslerine adapte edilmiştir Anadolu'nun zengin folklör hazinelerinden biri de Konya'nın mahalli motif ve güzellikleri ile süslü türkülerdir Eski dönemlerden Mevlevi dergahlarında semâ ayini içinde Konyalı müzisyenler kendi aralarında muhabbet yaparken oturak alemlerinde beste yapıp türkü söylemişler Konya türküleri muhabbet toplantıları oturak âlemlerinde bir arada sunulur
Konya türkülerinden bazıları:
Konya Peşrevi, Sandıklı, Sabahın Seher Vakti, Menteşeli, Sille, Asabilsem, İçme Beyim, Urfalıyım, Mapushane, Üsküdar, Saffet Efendi, Turnalar, Bülbül, Aksaray Develisi, Efendim, Divan Nafiledir Sevgilim, Aksinne, Karanfil, Çay Kenarı, Karakoyun, Emmiler, Enginli Yüksek Kayalarımız, Çıbık Telden Bağlamam, Lima, Süpürgesi Yoncadan, Aslan Mustafa'm, Kozan Dağı, Necip Oğlan, Bağlar Gazeli, Tosun At, Şerif Hanım, Memberi, Elmalı, Atımı Bağladım, Furun Üstünde Furun, Eczanenin Şişeleri, Camiinin Mazini Yok, Alim, Evlerinin Önü, Tatar, Eşme Kaya, Kabak, Elmaların yongası, Gül Dibi Belleniyor, Baygın Cemilem, Hocam, Sabab Oğlanın, Karamanlı, Mezar Arası, Candarmalar, Hafız Mektebden Gelir, Mapus Damlarına Serdim Postu, Yeşilim
Saffet Efendi
Heeyheeeeey
Atı olan haydi el atına binermi vay vay
Yiğit olan aman ikrarında dönermi vay
Ah aman aman Saffed efendi beni buralardan
Algit efendi aman suçlarımı affet efendi
Toprak tencerede bakla pişer mi de
ben yandım aman
Kız olan kızlarında karnı şişermi vay vay
Ah aman aman şişmanım aman şişman sevdimde
Pişmanım aman karakollar düşmanım aman
Toprak tencerede bulgur kaynar mı da
ben yandım aman
Gelinlen kaynana haydi bir arada oynarmı vay vay
Ah aman aman saffet efendi beni buralardan
Al git efendi aman suçlarımı affet efendi
Karakuşun havadadır oyunu da ben yandım aman
Değme şahinlere, vermez payını vay
vay ah aman aman
Şişmanım aman şişmanda sevdim pişmanım aman
Karakollar düşmanım aman aman aman kızlar kızlar
Sürmeli kızlar göğsü çapraz düğmeli kızlar hani nerde
Gelecek gelmeyen kızlar
Bağlar Gazeli
Hey heeeey
Bağa girdim üzüme çıbık değdi gözüme
Çıbık seni keserim yar göründü gözüme vay beni beni
Al beni beni sar beni beni yeşil yapraklar
Saramadım sarsın seni kara topraklar
Bağa girdim budanmış güle bülbül dadanmış
Ben yarime gül demem gülü seven aldanmış vay beni beni
Al beni beni sar beni beni ben adam yemem
Ellerin sevdiğine sevdiğim demem
Bağa girdim üzüm yok el yarinde gözüm yok vay beni beri
Ben yarimi tanırım vay başkasına sözüm yok
Al beni beni sar beni beni gurbet ellerde
Yarimin namı var cümle dillerde
Gidişin gidiş olsun üzengin gümüş olsun vay beni beni
Dağdan daştan geçerken ölüm yoldaşın olsun balar gazeli
Al beni beni sar beni beni bağlar gazeli sarmadım
Sarsın seni avşar güzeli
Şerif Hanım
Şerif hanım aman su doldurur ırmaktan vay vay
Altında yüksük kaydıda gitti parmaktan aman aman
Şerif hanım aman aman tenhalarda buluşalım aman aman
Gizli gizli görüşelim aman aman kuş dilinden konuşalım aman
Şerif hanım aman ata biner estirir ey edalım aman
Ayağını aman üzengiyle kestirir aman aman
Şerif hanım aman aman sevdiğime pişmanım aman aman
Şişman sevdimde pişmanım aman aman
Şu berberin aman peştemalı tireden ey edalım aman
Aç yorğanı aman yatamadım pireden aman aman
Şerif hanım aman şu Konyada biridi edalım aman
Yüreğimde aman yağ kalmadı da eridi aman aman
İğdenin dalınada konar kumrular ey edalım aman
Öksüzde kalmış aman tenhalarda buluşalım aman aman
Kuş dilinden konuşalım aman aman sevdiğime pişmanım aman aman
Sürmeli
Karakaş altına çekmiş sürmeler
Ak göğsün üstünde yatan sineler
İnadından dar geliyor düğmeler
Şimdi köşelerden bakan el oldum
Arabadan indim yayan yürüdüm
Yar uğruna viran oldum çürüdüm
Evvel yarin bir tanesi benidim
Şimdi köşelerden bakan ben oldum
Sürmelimin kaşlarına mailem
Ayda bir selamını gelse kailem
Senin gibi iki dinli değilim
iki dinlere kul ettin beni
Enginli Yüksekli Kayalarımız
Enginli yüksekli kayalarımız aman aman
Caminan yoğruldu mayalarımız(2)
Doğurmaz olsaydı analarımız aman aman
Ölmeyince vermem seni ellere
Söylesem adını düşünürler dillere
Yarinin bıyığı burmadır burma aman aman
Bir telli irbışım bir teli sırma (2)
Asker karısıysan karşımda durma aman aman
Ördeğim gölünüze yüzmeye geldi
Şahinim çölünüze geçmeye geldi
Çarşıdan aldımda el kadar astar
Nerde güzel görsem kocası asker (2)
Asker karıların kocasın ister aman aman
Ölmeyince vermem seni ellere
Söylesem adını düşürürler dillere
Gümüş cezve idim kaynadım coştum
Kendi yağımlan kavruldum piştim
Muhanet elinden gurbete düştüm
Gayri dayanacak özün kalmadı
Mektuba yazacak sözüm kalmadı
Budadım bağları yemedim üzüm
Pekmezi kaynatın gelirim güzün
Mektuba yazacak kalmadı sözüm
Mektubun dizine kakillerin yüzüne
Ne dedimde küstün nazlım benim sözüme
Aksaray Develisi
Eremedim vefasına dünyanında
yandım yandım Leylam dünyanın
Bülbül konmuş sarayınada Konya'nın da yandım yandım Leylam Konya'nın
Beyler de besler aman merak için tazıyıda yandım anam yandım
Kadir mevlam böyle yazmış yazıyıda
leylim leylim Leylam
Umaşısın hay sevdiğim dal gibide
leylim leylim el gibi
Aksaray'dan gelir burçak samanı
leylim leylam samanı
Şimdide geldi haydi muhabbetin zamanı da leylim leylam zamanı
Devesinin bendine gider kendi kendine
ben yandım aman (2)
Aksinne Türküsü
Aksinne yolları tozdur dumandır
Bizim yare kavuşmamız hayli
zamandır
Ben atımı nalladırım akik nal ile
Yar yar
Özengisini parladırım sırma tel ile
Yar yar
Ben atımı yanaşdırdım binek taşına
Ellerim ilişmez eğer kaşına
Yar ya
Caminin Mazini Yok
(Hicazkar)
Caminin mazini yok içinin
Düzeni yok
Çok memleketler gördüm
Konya'dan güzeli yok
Yürü elmasım yürü yolundan
Kalma geri
Zehir olsa içerim göksünde
Akan teri
İlan akmış kamışa bir su verin
Yanmışa yanmış suyu neylesin
Yarinden ayrılmışa
Çayırda yılan öter
Mekkede hurma biter
Ergen kızın koyunda
Yapraksız meyve biter
Türküler
Lorasdan bir duman ağdı
Sulu sepen dolu yağdı
yolcular hep hana doldu
Kaldım evlerde yalınız
***
İbrişimin telden midir?
Muhabbetin candan mıdır?
Bu ayrılık senden midir?
Tükenmez derdim yalınız
***
Menteşeli menteşeli
Öldüm derdine düşeli
On yedi yıldır gideli
Kaldım evlerde yalınız
***
Derviş olsam giysem hırka
Kimse yok ki versem arka
Ben dolaşdım şanlı şarka
Çekilir derdim yalınız
***
Evleri var içli dışlı
Çanları hüma kuşlu
Annem ağlar gözüm yaşlı
Kaldım evlerde yalınız
Bülbül
Bülbülden bir nida geldi güllere
Sefasını sürmeden geçti gidiyor
Üftadeler yalın ayak yollara
Ağlayı ağyalı düştü gidiyor
Bahar eyyamından bülbül sesinden
Çıkarmış perçemin fino fesinden
Eyvah gönül kuşu can kafesinden
Pervaz edip uçup uçup gidiyor
Yiğitlik babında beysin paşasın
Mevlam ömür versin binler yaşasın
Gelin ey bi vefa helallaşasın
Şem-i ecel canım içti gidiyor
Süpürgesi Yoncadan
Süpürgesi az olur
Gül açılır yaz olur
Ben yarime gül demem
Gülün ömrü az olur
Alim şaşırttın beni aman
Aşka düşürdün beni beni
Süpürgesi yoncadan
Gayet beli inceden
Ben seni sakınırım
Yerdeki karıncadan
Harman yeri yaş yeri
Ağıt gel yavaş yörü
Koynundaki yafayı
Hay yeri haylar bana
Su vermez çaylar bana
Yarimden ayrılalı
Yıl oldu aylar bana
Yokuşta yoruldun mu?
Yere koyda hoş yörü
Öyledir yar öyledir aşk adamı
Söyletir öyledir yar öyledir
Hay boz yılan boz yılan
Gözüm doldu tozunan
Kışı beraber geçirdik
Evlenenim yazınan
Tesbiğimin mercanı
Nerden aldı bu canı
Meramdaki bağları
Alır satar harcarım
Alim şaşırttın beni beni
Aşka düşürdün beni beni,
Sözüme darıldın mı?
Sen bana yar olalı
Boynuma sarıldın mı?
Alim şaşırttın beni
Derde düşürttün beni
Sille Türküsü
Şu Silleden gece geçtim görmedim Aman aman
Acı tatlı sular içdim ölmedim Aman ama
Ben o yardan vaz mı geçdim geçmedim eşim aman aman
Şu Sille'nin çelenleri tahtadan Aman aman
Ben istemem patlak başlı softadan Aman aman
Evlerinin önü zeytin ağacı Aman aman
Dökülür yaprağı kalır ağacı Aman aman
Nedir sevdiğim bunun ilacı Aman aman
Emmiler
Emmiler emmiler de vay anam
Türkmen de emmiler vay vay (2)
Uzun uzun entarilli vay anam
Selmada yenliler vay anam (2)
Ne diyelim ağlayalım vay vay
Karelermi bağlayalım vay vay
Kaderin böyle imiş vay anam
Alnımızın yazısı
Kaleden kaleye de vay anam
Şahinde uçurdum vay vay (2)
Ah ile vah ilede sürmelim
Ömrümüzü geçirdik vay anam (2)
Bir oğlum olsada vay anam
Versemde hocaya vay vay (2)
Okuya okuyada sürmelim
Çıksada heceye vay vay (2)
Şahit ıspatla olur belalım
Karanlık şu geceye
Elma gibi yanaklar
Kiraz gibi dudaklar
Öpmelere doyulmaz
Sevmelere gıyılmaz
Emirdağı
Emirdağı birbirine ulalı
Hatem yüzük parmağına dolalı
Başınmı büyüdü gelin olalı
Aynası belinde sokulu gelin
Zülüfler gerdana dökülü gelin
Emirdağı bir geçmeyle yol olmaz
Altın yire düşmeyle pul olmaz
Bir gececik kalmayınan dul olmaz
Ayansı belinde sokulu gelin
Zülüfler gerdana dökülü gelin
Emir dağlarına kara gidelim
Ayvadan usandık nara gidelim
Buranın güzeli gönül eylemez
Güzeli ol olan yere gidelim
Ayansı belinde sokulu gelin
Zülüfler gerdana dökülü gelin
Söğüt ektim su yoluna bir sıra
Gidiyorum bakmasınlar kusura
Gönül efkarlandı gene bu sıra
Aynası belinde sokulu gelin
Zülüfler gerdana dökülü gelin
Eğmelendi
Penceresi yeşil perde
Sen uğrattın beni derde
Al tavanlı yüksek evde
Alim eğlelendi canım eğlemelendi
Göksü çapraz düğmelendi
Üç o yandan beş bu yandan
Çifte gögüs eğmelendi
Penceresi yeşil boya
Saramadım doya doya
Altı çember üstü oya
Aslan Mustafam
Hey hey kenardan geçeyim aman aman
Yol sizin olsun gel gel aman (2)
Ağılar içeyim aman aman
Bal sizin olsun bir danem aman
Amanın gel gel aslan Mustafam gel
Haydi gel gel garip başlı yarim vay
Bozkır dedikleri büyük kasaba (2)
Sevilen güzeller gelmez hesaba
Amanım gel gel aslan Mustafam gel
Haydi gel gel garip başlı yarim vay
Derenin başına yayılır kazlar
Çeşmeden geliyor Konyalı kızlar
Amanım gel gel aslan Mustafam gel
Haydi gel gel garip başlı yarim vay
Havalar bulutlu mustafam karmı yağacak
Sol gözüm seyriyor mustafam baskınmı olacak
Amanım gel gel aslan mustafam gel
Haydi gel gel garip başlı yarim vay
Bir gün deliysem beş gün iyiyim
Amanın gel gel aslan mustafam gel
Haydi gel gel garip başlı yarim vay
HER YIL KONYA'DA YAPILAN AŞIKLAR BAYRAMINDAN
(GEZ DÜNYAYI GÖR KONYA'YI) Konulu atışma örneği
KUL MUSTAFA Ta ezelden beri böyle
Gez dünyayı gör Konya'yı
Gönül coşsun âşık söyle
Gez dünyayı gör Konya'yı
ŞEREF TAŞLIOVA Dilden dile değişmeyen
Gez dünyayı gör Konya'yı
Her tarafta aynı söz var
Gez dünyayı gör Konya'yı
KUL MUSTAFA Gönül çayı güldür güldür
Boş ise destini doldur
Selçukludan ilmihaldir
Gez dünyayı gör Konya'yı
ŞEREF TAŞLIOVA Nasıl edeyim ifade
Hiç eşi yoktur dünyada
Mevlâna yatar burada
Gez dünyayı gör Konya'yı
KUL MUSTAFA Mevlâna ses vermiş Ney'e
İmkân tanınmış herşeye,
Şemseddin en büyük ziya
Gez dünyayı gör Konya'yı
KUL MUSTAFA Burada çöz her sırları,
Gez müzeyi, gör pirleri
Burda Horasan erleri,
Gez dünyayı gör Konya'yı
ŞEREF TAŞLIOVA Haydi derviş denesini
Erenlerin sinisini
Selçuklunun çinisini
Gez dünyayı gör Konya'yı
KUL MUSTAFA Kul Mustafa ilmi oba
Yunus'ta Taptuk'ta çaba
Oğlu gelmiş, kalkmış baba
Gez dünyayı gör Konya'yı
ŞEREF TAŞLIOVA Şeref derki yaradan yar
Gönül Hak ilmini duyar
Karamanlı Mehmet Bey var
Gez dünyayı gör Konya'yı
KONYA YEMEKLERİ
YEMEK DESTANI
Konyalı Şerife Hanım (1896)
Evvela yürüttük baştan çorbayı
Sarmısakla terbiye olmuş paçayı
Domatesle pişirmeli bamyayı
Midemizi açsın hoş misal olsun
Bihamdülillah hiç bir şeyi taşlamam
Yağ içinde yumurtayı boşlamam
Yumuşak somun olmayınca başlamam
Semiz etin kenarları al olsun
Baklava ile börek, der kenar ola
Şeker helvası da pür hisar ola
Toplanıp ihvanlar bir karar ola
Sıtk ü muhabbetle ehl-i hal olsun
Mısırgayı bir hal edin öldürün
Ortasına fıstık pirinç doldurun
Dolmaları üçer üçer kaldırın
Kuvveti bedene irtihal olsun
Katmeri ince aç yağın sakınma
Sakın ona haşnaş yağı kullanma
İnce etten olur hemde çullama
Tavada pişmiş bir kızıl hâl olsun
Enginar ile kereviz ıspanak
Karnabetle semiz ota birle bak
Patete, domate,böğrülce kabak
Onlar da içinde hasbihâl olsun
Mıkla çilbir, mantı, kaygana gelsin
Makarna ile keşkek, kuskus çekilsin
Şalga pişip gelir iken dökülsün
Kalan yemekler de istimâl olsun
Köfte, yaprak bir de lahana dolması
Sarı erik (sararık) zerdali nohut yahnisi
Zülbiye, pancar, turp salatası
Onlar da içinde pür kemâl olsun
Tabakda turşu da kalmasın mahzun
Zeytin yağ üstüne sıkılsın limon
Balığı kızartın getirin Pür hun
Yiyelim bizler de can misal olsun
Yiyenler nimetin şükrün bilirse
Vucut kuvvet bulup halin alırsa
Bu yemekler bize hergün gelirse
İsterse altı (ay) oruç hal olsun
Sebebin işleyip karın gözetsin
Herkes gidip nasibini deşirsin
Günde bana üçer üçer pişirsin
Hulkı, huyu güzel bir ıyâl olsun
Ta'n etmen ahbaplar siz bu âşıkı
Ni'met ucuz ama budur lâyıkı
Çok istemem ben keseme harçlığı
Beşibirlik ile bin riyal olsun
Hak verir dostuna yarınki günü
Çorba da yemeklerin önüdür önü
Yemeklerin bastırmak için üstünü
Kahve ile tütün on çuval olsun
Palize ile muhallebi araya
Kifayeler dursun hep bir sıraya
İki tatlı tuzlu gelsin sofraya
Kaymak güllaç ile şeker hal olsun
Canım hem böğrülce baklava da ister
Yıldız kökü Çayırbağı'nda biter
Patlıcan ortanın gayretin güder
Karpuz, üzüm, divlek üç misal olsun
Kadı(y)fın telini kırmalı gü(n)lü
Üzeri kokulu anberli gü(l)lü
Pİlavın üstüne getir sütlüyü
Yiyelim bizler de can cemal olsun
Bihamdülillah yedik nimet ve nânı
Bizim zamanımız bolluk zamanı
Bin üçyüz ondörtte yaptım destânı
Okunsun dillerde bir icmâl olsun
Konya'nın diğer şehirlere göre özellik gösteren yemekleri vardır
Bu yemekleri gruplar halinde şöyle sıralayabiliriz
A- ÇORBALAR
1 Toyga Çorbası
2 Mercimekli Oğmaç Çorbası
3 Arabaşı Çorbaşı
4 Tandır Çorbası
5 Bamya Çorbası
6 Tutmaç Çorbası (Kesme Çorba)
7 Süt Çorbası
8 Erişte Çorbası
B- ETLER
1 Çebiç (Tandır Kuzusu)
2 Fırın Kebabı
3 Etli Pide (Etli Etmek)
4 Çullama
5 Bütümet (Orta)
a) Bütümetli Pilav
b) Bütümetli Patlıcan
c) Bütümetli Patates
6 Kaburga Dolması
7 İki Bıçak Arası Ciğer
8 Yağda Kızarma Ciğer
9 Ala Kuzusu (Ela Kuzusu)
10 Gerdan Pişirmesi
11 Topalak Köftesi
12 Tas Kebabı
13 Cella
C SEBZELER
1 Ekşili Kabak (Et Kabağı)
2 Tatlı Kabak (Et Kabağı)
3 Patlıcak Musakkası
4 Dolma içleri
a) Etli Dolma İçi
b) Zeytinyağlı Dolma İçi
5 Yumurtalı Kabak
6 Zülbiye (Papaz Yahnisi)
7 Patlıcan Bayıldan (1)
8 Patlıcanlı Bayıldan (2)
9 Çöplü Bayıldan
10 Lahana Kapaması
a) Etli Lahana Kapaması
b) Zeytinyağlı Lahana Kapaması
11 Ildıs Kökü
12- Patlıcan Söğürmesi
13 Boranı (Lahana Kapuskası)
14 Çöpleme
D- MEYVELER
1 KayısıYahnisi
2 Sarı Erik Yahnisi
3 Sarı Erik Dolması
4 Ayva Dolması
5 Ayva bastısı
6 Elma Dolması
E- BÖREKLER
1 Börek İçleri
a) Peynirli Börekİçi
b) Kıymalı Börek İçi
c) Kıkırdaklı Börek İçi
2 Tandır Böreği
3 Saç Böreği
4 Çarşı Böreği (Fırın Böreği)
5 Su Böreği
6 Sigara Böreği
7 Sedirler Böreği
8 Tatar Böreği
Bu yemeklere; Hoşmerim, Boğaça; Oturtma, Zerdali Pilav, Yağlı Ekmek, Yağlıçörek, Terhunlu Yahni, Mantarlı Ekmek Oğması, Ekmek Salması, Yoğurtlu Yumurtalı Tirit, Patlıcanlı Tirit, Vişneli Trit, Sündürme- Papara, Çılbır, Erişte Pilavı'nı ilave edebiliriz
KONYA YEMEK ÖĞÜNLERİ
1 Kuşluk Yemeği : Eskiden Konya'da iki öğün yemek yenirdi Kuşluk ve akşam yemekleri Kuşlum yemeği öğle yemeğinden iki saat önce yenirdi
2 Öğlen Yemeği : Hafif yiyecekler yenen öğün
3 Akşam Yemeği : Akşam namazından sonra yenirdi Kışın uzun gecelerde yenirdi
4 Yat Geberlik : Yatmadan önce yenen hafif yiyeceklerdir Kışın uzun gecelerde yenilir
Konya'nın yiyeceklerinden Ekmeği- Ballı Böreği, Helvasının çeşidi, Zülbiyesi, Pişmaniyesi meşhurdur
KONYA YÖRESİNE AİT BİRKAÇ YEMEK TARİFİ
SU BÖREĞİ
MALZEMELER: 5 Ad Yumurta, İki kaşık tereyağ, Yarım su bardağı su, 1 Kg Un, Biraz Tuz, 3 Baş soğan, 1 Kg Koyun kıyması, Karabiber, maydanoz
YAPILIŞI: Yumurta su ve tuz elle çırpılır Güzelce yoğurulur Sonra bezelere ayrılır Onbeş;yirmi dakika dinlendirilir Soğanlar bir kaşık veya iki kaşık zeytinyağında kavrulur Sonra kıyma ilave edilir Hepsi beraber kavrulur Maydanoz incecik kıyılır içine ilave edilir Soğumaya bırakılır Sonra bezeler tek tek açılır biraz kurutulur bu arada ocakta kaynar su hazır bulunur Açtığımız yufkalar tek tek içine atılır ve pişirilir Ayrıca önceden hazırlanmış yağlanmıy tepsiye döşenir Arasına hazırladığımız kıymalı iç yayılır Tekrar üstüne yufkalar döşenir En üste kuru yufka konur artık böreğimiz pişmeye hazırdır Ocakta yavaş yavaş az ateşte pişirilir
YOĞURT ÇORBASI
MALZEMELER: Tereyağı, 150 gr yoğurt, 50 gr Pirinç, 80 gr mercimek, Nane, Etsuyu
YAPILIŞI: 8 kişilik tencereye, et suyunu ezdiğiniz yoğurduda katın hiç durmadan karıştırınız Kaynayınca içine mercimek, pirinci ilave ediniz Ve tekrar karıştırın bırakın Çorba kaynayıncaya kadar bekleyin, kaynayınca bir iki kez daha karıştırın ve 2-3 dak bekleyin Çorbayı ateşten indirin ve tavanın içine tereyağı koyun iyice kızarınca tuz atın daha sonra ateşten indirin ve çorbanın üzerine naneyle birlikte dökün
ETLİ TOPALAK
MALZEMESİ: 1 kg yağsız dana kıyması, 1 su bardağı köftelik bulgur, 1 ad yumurta, 1 demet maydanoz, 2 yemek kaşığı un, Tuz-karabiber-kekik, 1 ad soğan, 1 su bardağı haşlanmış nohut, 1 yemek kaşığı salça margarin yağı-etsuyu veya sıcak su
YAPILIŞI: Geniş bir kabın içine eti, bulguru, yumurtayı ince kıyılmış maydanozu, unu, soğanı, tuzu ve baharatları koyup köfte hazırlar gibi iyice yoğrulur Macun haline gelince ufak ufak yuvarlaklar yapılır Diğer tarafta genişçe bir tencereye iki yemek kaşığı margarini eritip içine bir kaşık un konup kavrulur Salçasıda konduktan sonra nohutta katılarak 6-7 bardak sıcak su veya etsuyu konur Kaynadıktan sonra diğer tarafta bekleyen etli malzememizi tencereye boşaltır 15-20 dakika hafif ateşte pişirilir
SAÇ BÖREĞİ
MALZEMELER: Yeteri kadar un, Tereyağı, Peynir, Ispanak
YAPILIŞI: Yeteri kadar hamur yoğrulur Yapılacak içler hazırlanır Hamur bezeler şeklinde hazırlanır Hazırlanan bu bezeler yufka gibi açılır İçine yapılacak olan (peynir veya ıspanak) konur ve saç ocağında pek gevrek olmamak şartıyla yiyecek olanın dişine göre pişirilir Pişirilen bu brek yine yiyecek olanın kapasitesine göre yağlanır ve afiyetle yenir
HÖŞMERİM
MALZEMELER:1 kg kaymak, Un, 1 çay bardağı su, Tuz, Pudra şekeri
YAPILIŞI: Geniş bir tavaya kaymağı koyarız Bir bardak suyu da ilave eder Alabildiği kadar unla karıştırılır Hafif ateşte karıştırılarak iyice pişiririz Tuzu da ilave edip pişince tavaya güzelce düzleriz Hafif ateşin üzerinde kızartıp servis tabağına çeviririz Biraz soğuduktan sonra pudra şekerini üzerine dökeriz
BAMYA ÇORBASI
MALZEMELER: 250 gr kuşbaşı et, 150 gr kuru bamya, 3 soğan 2 kaşık margarin, 1 limon, tuz, su (et suyu), 1 kaşık salça
YAPILIŞI: Kuru bamya limonlu suda hafif haşlanır, süzülür Bir tencerede et bir miktar su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir Yağ ve ince doğranmış soğanlar konur Kavrulur Salça tuz limon, su (et suyu) ilave edilir Su kaynamaya başlayınca haşlanmış bamyalar da konur Özleşinceye kadar pişirilir Suyu eksilirse sıcak su ilave edilir, sıcak sıcak servis yapılır
UN HELVASI
MALZEMELER: Pemkez veya şekerden yapılmış şurup, 2 çay bardağı sıvı yağ, Yeteri miktarda un
YAPILIŞI: Pekmez kaynatılarak veya şekerden yapılan şurup kaynatılarak içine yeteri miktarda un konur unu karıştırarak içindeki şuruba yediririz İçinde hiç ekmez kalmayıncaya kadar karıştırılır Sonra yağ ilave edilerek kızartılır
ETLİ PİLAV
MALZEMELER: Nohut, Et suyu, 500 gr Et, Tuz-Karabiber, Pirinç, Kişniş, 1 margarin
YAPILIŞI: Pirinç güzelce yıkanır Öbür tarafta et suyu kaynar Nohut haşlanır Tavaya yağ konur Eridikten sonra pirinç içine atılır Hafif ateşte bekletildikten sonra üzerine suyu dökülür Pişmeye bırakılır Piştikten sonra üzerine kebap şeklinde et dökülür Servis yapılır
SAÇ ARASI
MALZEME: 2 yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, Alabildiğine un, 1 kg kaymak
YAPILIŞI: Kaymak hariç diğer malzemeler yoğrulur Hamur ince yufka halinde açılır 1 yufka eritilen kaymakla yağlanır Üzerine 2 bir yufka koyularak o da yağlanır Dürülerek parça parça kesilir Diğer bezelerde bu şekilde hazırlanır Yağlanmış tepsiye döşenir Ve kızartılır Kızardıktan sonra üzerine pudra şekeri dökülerek servis yapılır
YAPRAK SARMASI
MALZEMELER:1 kg ince çekilmiş koyun eti, 1 kg yaprak, bir bardak pirinç, Bir fincan ince bulgur (düğü), Bir baş irice kuru soğan, İki çorba kaşığı margarin veya tereyağ, Bir çorba kaşığı salça, Bir tutam maydanoz, Kırmızı biber ve tuz
YAPILIŞI: Etin içine yıkanmış pirinç, düğü, ince kıyılmış soğan, salça, maydanoz konulup, iyice yoğrulacak sonra tuz ve biber ilave edilerek biraz daha karıştırıldıktan sonra bir çay bardağı soğuk su ile yoğrularak öbür tarafta yıkayıp haşladığımız yaprakları, teker teker bohça şeklinde sarılarak tabanı yağlanmış tenceremize yerleştireceğiz İki su bardağı sıcak su döküp kapağını kapattıktan sonra orta ateşte pişirilecek
İRMİK HELVASI (6 KİŞİLİK)
MALZEMELER:1 su bardağı süt, 1 paket margarin, 2 su bardağı şeker, 1/2 paket irmik, 100 gr fındık, fıstık veya ceviz
YAPILIŞI: Margarin kısık ateşte eritilir Üzerine irmik eklenir Bir süre karıştırılır Rengi buğdaysı olunca süt dökülür İrmik kabarıncaya ve sütünü çekene kadar karıştırılır Üzerine şeker ilave edilir
Helvanın üzeri fındık, fıstık veya cevizle süslenir İsteyen bu yemişleri içine katarak yapabilir
PATATES BÖREĞİ ( 6 kişilik)
MALZEMELER:1 kg un, 1 kg patates, 250 gr peynir, Yeterince Tuz, Pakmaya
YAPILIŞI: Mayalı hamur kulakmemesi yumuşaklığında ılık su ile yoğularak kabarmaya bırakılır Bu arada patates haşlanır Haşlanmış patates püre haline getirilerek içine 250 gr peynir ve tuz katılarak karıştırılır Karışım normal bir patates büyüklüğünde top haline getirilir
Kabarmış hamur 6 çeşit parçaya bölünerek beze tutulur Bezeler elde biraz açılarak ortasına patates püresi konularak kapatılır Daha sonra el arasında iki taraflı çevrilerek kullanılacak tavaya sığacak şekilde açılır Bundan sonra kızgın sıvı yağda kızartılır İsteğe göre içi açılarak içine tereyağ veya kaymak konur
TERHON YAHNİSİ
MALZEMELER:1,5 kg parça kemik koyun eti, 2 yumurta, 1 servis kaşık dolusu süzme yoğurt, 1 çorba kaşığı un, Terhon, tuz, karabiber
YAPILIŞI: Eti haşlanıp suyu ayrılarak etleri didilir Ayrıca bir kapta yoğurt yumurta ve un çırpılır Diğer bir tencerede et suyu, etler ve terhon kaynatılarak hazırlamış olduğumuz karışım devamlı karışmak suretiyle ilave edilir Artık servise hazırdır
MEVLANA BÖREĞİ
MALZEMELER:1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, Biraz su, Yarım limon suyu, Biraz Tuz Alabildiği kadar un, (Ayrıca içi içir yarım kilo kadar zeytinyağı ile karışmış tereyağ)
YAPILIŞI:Bu malzemelerin hepsi konur ve güzelce yoğrulur Küçük küçük bezeler ayrılır Dinlenmeye bırakılır Diğer tarafından bir iki baş soğan yarım kilo kıyma, 1 demet maydanoz, biraz karabiber Soğanlar bir iki kaşık zeytinyağında kavrulur Sonra kıyma da ilave edilerek kavrulur Ateşten indikten sonra maydonozu ilave edilir Diğer taraftan bezeler incecik açılır Arası yağlanır tekrar açılır tekrar yağlanır Ve bir bohça şeklinde dürülerek köşelere iç konulur ve kapatılır Ondan sonra sıcak fırına sürülür
ETLİ FIRIN YEMEĞİ
MALZEMESİ : 1 kg bıçak arası yağsız sığır eti, Orta-boy dört baş soğan, 5-6 diş sarımsak, tuz, biber, 1-1,5 su bardağı su, 1 kg un, 1 sana yağı, 1 ad büyük patates
YAPILIŞI: Et tencereye konur,soğanlar doğranarak tencereye ilave edilir Tuz ilave edilir Bir kaşık margarin katılır Et suyunu çekene kadar tencerenin kapağı kapanarak pişirilir
Patates rendelenir,sarımsaklar ezilir ve tencereye ilave edilir Patetes ezilene kadar kaynatılır Söndürdükten sonra isteğe göre karabiber ilave edilir
HAMURU: Undan yumuşak hamur yoğrulur ve iki eşit parçaya bölünür Bölünen hamurlar oklava yla ayrı ayrı açılır ve eritilmiş sana yağı üzerinde gezdirilir Açılan ve yağlanmış olan hamurlar katmer şeklinde kıvrılır Daha sonra katmer haline getirilmiş hamur parçalarından biri alınarak fırın tepsisine serilir Daha önce hazırlanmış olan et ,tepsinin üzerine örtülür Bundan sonra iki hamur parçasının kenarları birbirine iyice yapıştırılır Kızgın fırına sürülerek kızarıncaya kadar bekletilir Kızardıktan sonra servis yapılır
ZERDE
MALZEMESİ: 1Kğ Pirinç, 3 litre su , yarım kğ şeker
YAPILIŞI: Önce pirinç ile su kaynatılır Sonra şeker atılır Yine kaynatılır Başka bir kaba boşaltılır Soğuncaya kadar bekletilir ve servis yapılır
ARABAŞI ÇORBASI
MALZEMESİ: Bir miktar su, Bir miktar un, 1 tane horoz, 1 kaşık karabiber, 1 paket yağ, 1 tane limon
ÇORBA YAPILIŞI: Bir miktar un, bol yağda kırmızılaşıncaya kadar kadar kavrulur Daha önce pişmiş olan horoz kavrulmuş olan unun üzerine ince ince didilerek konur Bir miktar tavuk suyu eklenir 20 dakika kaynadıktan sonra limon ve karabiber ilave edilir Daha sonra hamuru ile birlikte servis yapılır
ARABAŞI HAMURU:Tencereye normal bir şekilde su konarak iyice kaynatılır Kaynayan suyun içine azar azar un konarak tahta kaşık ile karıştırılır Belli bir kıvama gelince un konulmadan hamur karıştırılarak iyice pişirilir Daha sonra hamurun kolay dağılması için tepsi su ile ıslatılarak hamur tepsiye dökülerek soğutulur Daha sonra çorba ile servis yapılır
PAPARA (4 KİŞİLİK)
HAZIRLANIŞI: Ekmekler derin bir tabağa doğranır ayrı bir yerde tereyağı kızartılır Ve soğanlar düzgün birşekilde doğranıp, salça ile birlikte tereyağında kızartılır Yeteri miktarda su ilave edildikten sonra, suyun kaynamasını bekleriz Su kaynadıktan sonra içine ufalanmış tulum peyniri ilave edilir Biraz daha kaynadıktan sonra tencere ateşten alınır Ve bu oluşan karışımı daha önceden doğradığımız ekmeklerin üzerine dökülür Üzeri karabiber ve maydanoz ile süslenir
ÇERKEZ BÖREĞİ
MALZEMELER: Pakmaya, Tuz, Patates, Peynir
YAPILIŞI: Hamuruna pakmaya ve tuz katılır Hamur ekşiyinceye kadar bi süre bekletilir Hamurun ekşimesi, beklerken biryandan da içini hazırlarız İçinin malzemesi: Patates, Peynir ve tuzdur Patates haşlanır Rendelenir peynir tuz katılır top şeklinde hazırlanır Ekmek bezesi kadar hamur alınır, elde hamur kalın olarak açılır op şeklinde hazırladığımız patatesler hamurun içine konur Ağzı elle kapatılır Düz bir yere konulur elle açılır Kızarmış sıvı yağda kızartılır Kızardıktan sonra servis yapılır
TANDIR BÖREĞİ
MALZEMELER: 4 kg un, 1 kg kıyma, 1 kg peynir, Yarım kg tereyağ, 4 baş soğan, Maydanoz, Kırmızı biber
YAPILIŞI: Unu mayalayıp hamur yapacaksınız Kıymayı suyu çekilecek kadar kavuracaksınız Soğanı doğrayacaksınız Peynir kırmızı biber ve maydanozla karıştırarak iç hazırlayacaksınız Hamur ekşiyinceye kadar tandır yakılıp hazırlanacak Daha sonra hamurdan börek yapılıp tandıra yapıştırılacak
DİLBERDUDAĞI BAKLAVASI
MALZEMELER: 1 yumurta, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1/2 kg süt, 1 tatlı kaşığı tuz, ceviz içi, Belli bir ölçüde un
YAPILIŞI: ılık sütün içine zeytinyağını, tuzu, yoğurdu, yumurtayı döküp karıştıracak Daha sonra bunun içine un ilave edilir Daha sonra elde edilen hamurdan 20 beze yapılarak açılır Bundan sonra bezeler tepsinin içine konulup yuvarlak biçimlerde kesilir Bunlar içine ceviz konarak fırın tepsisine yerleştirilir Tepsinin dolmasından sonra tereyağı kızartılarak üzerine serpilir Sonra fırına konularak kızartılır
KAYGANA TATLISI
MALZEMELER: 5 yumurta, 1 kilo süt, Kabartma tozu, Un, tuz
YAPILIŞI: Yumurta iyice çırpılacak Sütle karıştırılacak İçine aldığı kadar ün, bir tutam tuz ve kabartma tosu atılarak iyice karıştırılarak kızgın yağda kaşıkla biraz biraz dökülerek kızartılacak Hazırlanmış olan şurup tatlının üzerine dökülecek Servise sunulacak
(not:devamı geliyor)
|