Konu
:
Konsantre Meyve Suyu Nasıl Yapılır?
Yalnız Mesajı Göster
Konsantre Meyve Suyu Nasıl Yapılır?
10-07-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Konsantre Meyve Suyu Nasıl Yapılır?
Soru:
Konsantre meyve suyu nasıl yapılır? İçerdiği çözünen miktarına göre hazırlanan bu meyve suyu markette satıldığı anda nasıl bir çözeltidir?
Cevap:
Taze meyve suyu sıkıldıktan sonra kurutulur ve dibinde kalan toz alınır
Daha sonra bu tozun üzerine, kurutulmadan önceki kadar su konarak konsantreden üretilmiş meyve suyu elde edilir
Örneğin 5 kilogram meyve suyunu kurutunca 50 gram toz kalıyorsa daha sonra bu tozun üzerine 4950 gram su konarak %100 meyve suyu elde edilir
9950 gram su konursa da %50'lik meyve suyu elde edilir ve buna meyve nektarı veya meyveli içecek denir
Eğer söylediğiniz şey, marketten aldıktan sonra üzerine su katılarak içilen konsantre meyve sularıysa bunlar da yukarıda anlattığım şekilde yapılır
Örneğin 5 kilogram meyve suyu kurutulduktan sonra 50 gram toz kalıyorsa bunun üzerine 950 gram su eklenir ve elde edilen 1 litrelik sıvı 5:1 oranında konsantre meyve suyu olarak satılır, üzerinde de 4 litre su eklenerek 5 litre meyve suyu elde edilebileceği yazar
Markette satıldıkları anda bu tür meyve suları homojen veya heterojen çözeltiler olabilir
Örneğin vişne suları uzun süre beklediği halde dibine çökmüyor, buna homojen diyebiliriz
Şeftali, kayısı gibi pulp içeren meyve suları ise kesinlikle heterojen karışımdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul