ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Makaleler (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=316)
-   -   Servet | Deneme Yazıları (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=987352)

Prof. Dr. Sinsi 10-24-2012 09:11 PM

Servet | Deneme Yazıları

Servet | Deneme Yazıları

Servet

İnsanın en büyük serveti nedir sizce?Herkes "sağlık"diyecektir eminim (ben de dahil).Nedense en değerli olduğunu bildiğimizi o kadar hor ve savurgan kullanıyoruz ki!Bu nasıl bir mantık anlamıyorum.
Düşünün,sigaranın ve alkolün zararını artık bilmeyen yok.Kanıtlanmış veriler var elimizde.Fakat bile bile sigara içeriz.(neyse ki ben hiç içmedim)Israrla sanki canımıza kastımız var gibi,bizi uyaranlara kızarak onlara inat daha da fazla içer,kendi sağlığımızın yanında başkalarının sağlığını da tehlikeye atarız.
Dengeli beslenmeyi bilmiyoruz.Nedir dengeli beslenme?Mümkün olduğunca doğal besinlerden ,zamanında,yeteri kadar almaktır.Beslenmemiz için o kadar önemli olan sabah kahvaltısını çoğu kez atlayıp,aslında sadece salata,meyve veya yoğurtla geçiştirebileceğimiz öğün olan akşam yemeğine yükleniriz.En ağır yemekleri akşam yeriz.Evet,belki bu bizim kültürümüz diyeceksiniz ama,biz akıllı insanlarız.Bizim kültürümüz budur diyip körü körüne bize zarar vereni yapmamalıyız.
İnsanın kendi kendinin doktoru olması gerektiğini bilir hep söyleriz laf aralarında ama nedense bir türlü uygulamayız.Sağlığımızı alabildiğince sanki bizim düşmenımızmış gibi hor kullanır,hastahaneye düşünce de kıymet bilmeye kalkarız.Doktorları suçlarız ilgilenmiyorlar diye.Peki biz ilgilendik mi kendimizle ki başkasından ilgi bekliyoruz.Hastahanede kendimize binbir sözler vererek pişmanlıklar yaşarız.Amaaa... İyileşip hastahaneden adımımızı atarken o sözlerin hepsini orada bırakır,bildiğimiz gibi yaşamaya deam ederiz.Ne acı değil mi?
Bunlar fiziksel sağlığımızla ilgili olanlar.Bir de bunun en önemli kısmı yani asıl önemli olan ve beden sağlığımızı direkt olarak etkileyen ruh sağlığımız var.Ah ,ah...Aslında herşeyin temeli o.Düşünün,çok özel ,yani doğuştan olanların dışında bütün beden sağlığımızı aslında ruh sağlığımızın iyi olmasına borçluyuz.Trafik kazalarına bile ruh sağlığımızın bozuk olması sebep oluyor bence.Çünkü ,ruh sağlığı iyi olan ,mutlu,huzurlu biri trafik kurallarına uyar,alkollu araç kullanmaz,hız yapmaz,uykusuz yola çıkmaz.Şimdi bunu okuyanlar "bu yaşam şartlarında ruh sağlığının iyi olması mümkün mü? evet mümkün.İnsan olarak bizler elimizdekinin kıymetini bilmiyoruz.Hep daha fazlasını daha fazlasını istiyoruz.Evet fazlası olsun ama kendimizi harcayarak değil,bunalıma girerek değil.Bu dünyaya bir daha gelmeyeceğiz.Bunu hepimiz biliyoruz ama neden hepimiz ısrarla kendimizi bu kadar hırsla ,aceleyle yoketmeye çalışıyoruz anlamıyorum.
Şimdi bir arkadaşımın gönderdiği güzel bir yazıyı okudum.Tam da söylediklerim yerine oturdu.Yazının son cümleleri "hayat ıskalamayı affetmez,keşkelerle,tühlerle başbaşa kalmadan önce"
Bence bu sözlerden sonra yazacak birşey kalmadı.Teşekkürler arkadaşıma.Lütfen hayatı ıskalamayalım.Oyuncaklarını biran evvel dök,birlikte oynayalım.Ama sağlığımızı(hem ruh hem de beden)yani en büyük servetimizi koruyarak olur mu?

Aynur Onur