ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   ForumSinsi Ansiklopedisi (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=476)
-   -   Şeker ve Şeker Yapımı (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=97675)

Şengül Şirin 11-23-2009 12:20 AM

Şeker ve Şeker Yapımı
 
1 Eklenti(ler)
Şeker ve Şeker Yapımı


Bitkiler havadan aldıkları karbon dioksit ve kökleriyle emdikleri sudan kendileri için gerekli olan şekeri yapar {bak. Fotosentez). Bu şeker, yeni dokuların ya da tohumların yapımında kullanılana kadar bitkinin içinde depolanır. Değişik bitkilerde ve bitkilerin değişik bölümlerinde birbirinden farklı şeker türleri bulunur. Bazı meyvelerde meyve şekeri (früktoz); bazı başka meyve, sebze ve tahıllarda üzüm şekeri {glikoz); şekerpancarı ve şekerkamı-şında sofra şekeri {sakaroz); sütte ise süt şekeri {laktoz) vardır.

http://frmsinsi.net/attachment.php?a...1&d=1258924827


Karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan ve genel olarak şeker denen 100'den çok tatlı madde vardır. Şeker vücudumuza ısı ve enerji sağlayan, ayrıca yağların oluşmasına yardımcı olan çok önemli bir besin maddesidir; ama gereğinden fazla yenirse, yağ olarak dokularda depolanıp şişmanlığa neden olur. Şeker dişler için de son derece zararlıdır. Arıtılmış şeker, içinde hiçbir vitamin ya da başka besleyici madde bulunmayan an karbonhidrattır.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.