ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Beslenme, Diyet ve Sağlık (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=608)
-   -   Zencefilin Diğer Kullanım Alanları (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=950872)

Prof. Dr. Sinsi 10-19-2012 01:47 PM

Zencefilin Diğer Kullanım Alanları
 

Zencefilin Diğer Kullanım Alanları

Tarçın kokusuna benzeyen özel kokulu zencefil, lezzet vermek amacıyla yemeklere, yemek soslarına rendelenerek ilave edilebilir. Taze zencefil rendelenir veya ince ince doğranır, isteğe bağlı olarak suda birkaç saat bekletilir ve daha sonra yemeğe servisten biraz önce eklenir.

Tavuk, balık ve et yemeklerinde kullanılması sindirimi kolaylaştırır hem de farklı bir lezzet sunar.

Zencefil; kek, kurabiye, pasta, bisküvi için de farklı bir lezzet kapısıdır.

Egzotik kokusu ve tadıyla çorbalarınıza da ufak rendeler şeklinde ilave edebilirsiniz.

Taze zencefilin reçel ve marmelatı yapılabildiği gibi reçel ve marmelatlara ilave edildiğinde de ayrı bir lezzet katar.

Taze zencefil dilimleri ile kışın çay demleyebilir, yazın limonatasını yapabilirsiniz.

Kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş kökleri ve de rendelenmiş taze zencefil dilimleri ekmek, tatlı, pasta, bisküvilerin yapımında da kullanılır. Zencefil kökünden elde edilen toz veya eter yağı pasta, çorba, sulu yemekler, etli yemeklere aroma ve tat verici olarak katılır.

Baharat: Özellikle zayıf ve sinirsel etkiye açık mideler için çok yararlı bir baharattır.
Zencefilli taze limonata
1 yemek kaşığı rendelenmiş zencefili 1litre kaynamış suda 1 taşım kaynatın. Altını kapatıp 1 yemek kaşığı bal ilave edip karıştırın. Soğumaya bırakın. Yeni kesilmiş 1 adet limonu sıkıp bu karışıma karıştırdıktan sonra taze olarak için. Zencefilli limonata; bağışıklık sisteminiz zayıfladığında, kendinizi yorgun hissettiğinizde, soğuk algınlığı ve grip hallerinde sık önerdiğim bir içecektir. Limonunu içmeden hemen önce taze yeni sıkılmış olarak ilave etmeniz etkinliği açısından önemlidir. Zencefilli limonata sigara içenler, diyet yapanlar için de sağlıklı bir seçimdir.

Zencefilli kekik çayı
1 -2 litre kadar suyu çaydanlıkta kaynatın. Ocağın altını kapadıktan hemen sonra 2 yemek kaşığı rendelenmiş zencefili ve 1 tatlı kaşığı kuru yaprak kekiği ilave edip demlemeye bırakın. Sıcak servis yapın. Servis sırasında arzuya göre bal ilavesi yapın. Özellikle soğuk algınlığı, mide rahatsızlıkları ve diyet sırasında içilebilir. Zencefilli komposto (4 porsiyon)
- 3 yemek kaşığı kuru üzümü 1 litre su da kaynatın. - Kaynayıp üzümler şişince üzerine 1 adet dilimlenmiş taze elma ve 5-6 dilim zencefil ilave edip, pişirmeye devam edin.

- Kaynayınca ateşten alıp isteğe göre bal ilave edilir




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.