![]() |
Çocukları Disiplin Etmek İçin Kullanılan Beddualar Olumsuz Etkili
Çocukları disiplin etmek için kullanılan beddualar olumsuz etkili Toplumda çocukları disipline etmek için yapılan yaygın yanlışlardan birisinin çocuklara, ''Allah'ından bul'', ''İnşallah sen de çocuklarından çekersin'' gibi beddualar sıralamak olduğu bildirildi Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, yaptığı açıklamada, toplumda, çocukları disipline etmek için çeşitli yöntemler uygulandığını söyledi. Korkutma yönteminin de bunlardan birisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydın, ''Korkutmalar bazen tehdit haline gelmektedir. Anne baba bazen küçük çocuklarını evden gitmekle korkutmak için, 'Annesiz kalırsın, üvey anne ellerinde büyürsün, o zaman anlarsın değerimi' diyerek tehdit etmektedir. Bu tehdidiyle çocuğu yıldıran anne baba, çocuğunu sürekli tedirgin etme pahasına, ancak kısa bir süre için uslandırabilir'' diye konuştu. ''Beni çok üzüyorsun, canımdan bezdirdin, bıktırdın'' şeklindeki yakınmaların, ''Beni birazcık seviyorsan acı bana'' gibi acındırma yollarının, ''Yataklara düşeceğim'' diye süren yalvarmaların ancak anne babanın güçsüzlüğünü ortaya koyacağını vurgulayan Prof. Dr. Aydın, ''Bu yolla çocuk, tedirgin olur ama uslanmaz. Bir süre sonra çocuk bunlara alışır ve böylece anne babanın otoritesi kaybolur'' dedi. Diğer bir yöntemin de çocuğa küserek onu yola getirmek olduğunu ifade eden Aydın, şöyle konuştu: ''(Ben senin baban olmayacağım, Ben senin annen değilim, kendine başka anne bul) sözlerinden çocuk çok kötü etkilenir ve korkar, güveni sarsılır. Böyle sözler, çocuk için çok ağır bir cezadır. Çocuk anneyi, babayı kızdırdığında, ona soğuk davranılması normaldir. Ancak günlerce sürdürülen küslük ise olgun bir davranış değildir.'' -''BEDDUA İLE ÇOCUK YETİŞTİRİLMEZ''- Toplumda yaygın yanlışlardan birisinin de bağırmalar, beddua sıralamak olduğunu anlatan Prof. Dr. Aydın, şunları kaydetti: ''Allah'ından bul', 'İnşallah sen de çocuklarından çekersin' gibi sözlerle çocuk yetiştirilmez. Bir süre sonra çocuklar, anne babanın beddualarını ezberler ve kulak arkasına atarlar. Ancak, Allah'la korkutmak bazen kalıcı tedirginliklere sebep olabilir.'' Tehditlerin çocuk üzerindeki psikolojik etkisinin de kötü olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Aydın, ''Tehdit, çocuğun kişilik kavramını, kendine güvenini zayıflatır. (Bir daha böyle yaparsan, bak neler olacak) veya (Bir daha kardeşine vurursan, seni döverim) gibisinden tehditler, çocuğun tedirginlik duymasına yol açar. Böyle yapmakla, çocuğa korkmayı ve bizden nefret etmeyi aşılamış oluruz'' diye konuştu. A.A |