ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Kaymak Nasıl Yapılır - Sütten Kaymak Yapımı - Süt Kaymağı - Kaymak Tarifi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=938022)

Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:21 AM

Kaymak Nasıl Yapılır - Sütten Kaymak Yapımı - Süt Kaymağı - Kaymak Tarifi
 

kaymak nasıl yapılır - sütten kaymak yapımı - süt kaymağı - kaymak tarifi

Malzemeler

5 kg. taze manda sütü (yoksa yağlı süt)

Yapılışı

Dibi düz, kenarları yüksek tencere bulacaksınız.

Tencerenin dibi dar, kenarları yüksek olacak (büyük su bardağı benzeri).

Tencereye 5 kg. taze manda sütü koyacaksınız.

Tencereyi çok kısık ateşe oturtacak, hiç karıştırmadan 5 saat dolayında (taşmadan) kaynamaya bırakacaksınız.

Bu uzun sürede, tencerenin üzerinde kaymak oluşur.

Tencereyi ateşten indirip soğuttuktan sonra buzdolabına koyarak iki gün dinlendireceksiniz.

Bu sürede kaymak kalınlaşır ve sertleşir.

Tarif 2

Lezzet bakımından en güzel kaymak inek sütünden yapılandır. Miktarı, manda ve koyun sütlerine oranla az olduğundan, genellikle kaymak, manda ve koyun sütlerinden yapılır; ortalama olarak 5 - 6 kilo sütten 1 kilo kaymak alınır.

Kaymak yapılacak sütü büyük bir tencerede devamlı karıştırarak ve sallayarak kaynatıp büyük kenarlı tepsiye doldurup çok hafif ateşe oturtunuz.

Biraz sonra tepsiyi örterek 5 - 6 saat bırakınız. Kaymak bağlayınca ateşten indirip soğuyunca lüle şekli veriniz.

Not: Evlerde kaymak yapmak için bu yöntem pek kolaydır. Sütevlerinde yapılış şekli çok değişiktir. Kaymak tavaları vardır ve bu tavalara özgü ocaklar yapılmıştır. Fakat yapılış şekli çok zahmetlidir, sütevlerinde bulunmadıkça, araç ve gereçleri görmedikçe tarifle anlatılamaz.

alıntı




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.