ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Yemek Tarifleri (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=609)
-   -   Kurutulmuş Domates Tarifleri (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=937864)

Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:48 AM

Kurutulmuş Domates Tarifleri
 

Kurutulmuş Domates Tarifleri

Kurutulmuş Domates Tarifi

Kurutulmuş Domates Mezesi

Domates Kurutması Tarifleri

Domates Kurutması

Domatesler yıkanırdörde bölünür. Bir tepsiye gazete serilir. Domatesler üzerine yerleştirilir, bol tuz serpilir, güneşe konur. Gerekirse 1-2 gün içinde çevirilir.

Not: Kuru domates kışın bütün yemeklerinizde kullanabileceğiniz muhteşem bir lezzettir.

Kurutulmuş Domates Mezesi (Şanlıurfa)

Malzemeler

150 gr kurutulmus domates

Zeytinyağı

1/2 su bardagi kıyılmış ceviz

Sarımsak

Tuz

Hazırlanışı

Domatesi, kaynar suda bekletin veya 5 dakika haşlayın.

Süzün. Tuzu ve ezilmiş sarımsağı zeytinyağına ekleyin. Domateslerin üzerine gezdirin. En üste ceviz serpiştirin.

Domates Kurutması

Tam olgunluktaki domatesler yıkanıp soyulur ve 3-4 mm. kalınlığında dilimlenir. Bu dilimler haşlanmadan kerevetlere serilir. Domatesler, kurutma fırınlarında, 60-65 derece sıcaklıkta kururlar. Kurutma işlemi, domatesler ele alınıp sıkıldığında, çıtırdayıp kırılacak hale gelinceye kadar devam etmelidir. Kurumuş domates dilimleri toz haline getirildikten sonra ambalajlanır. 15 kilo domatesten 1 kilo domates tozu elde edilir. Domatesler güneşte kurutulacaksa, iyice yıkanır, ortasından ikiye kesilir ve bu kesik yerlere hafifçe tuz ekilir. Tuzlanmış domatesler kerevete dizilerek güneşe konur.

KURUTULMUŞ DOMATESLİ PİLAV

Malzemeler

2 su bardağı baldo pirinç

6 dilim kurutulmuş domates

Yarım fincan kuşüzümü

2 yemek kaşığı tereyağ

1 çay kaşığı tuz

2 adet kesme şeker

2.5 bardak tavuk suyu

Hazırlanışı

Tereyağının biraz kokusu çıkana kadar eritiliyor. Ilık suda en az 15 dakika bekletilen pirinçler suyu süzüldükten sonra yağa ilave edilir.Hızlı ateşte pirinçler fazla kırılmadan ve çok kızarmadan kavrulur. Domatesler ilave edilir. Bir miktar da domateslerle çevrilir.Ardından kuş üzümleri ilave edilir. Tuz ve domatesin ekşiliğini alsın diye iki tane kesme şeker ilave edilir.Pilavın suyu eklenir. Su sıcak olursa pilav daha başarılı olur.




Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.