ForumSinsi - 2006 Yılından Beri

ForumSinsi - 2006 Yılından Beri (http://forumsinsi.com/index.php)
-   Tatlı (http://forumsinsi.com/forumdisplay.php?f=687)
-   -   Arap Dudağı Tatlı Tarifi (http://forumsinsi.com/showthread.php?t=935847)

Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:05 AM

Arap Dudağı Tatlı Tarifi
 

ARAP DUDAĞI



http://frmsinsi.net/images/forumsins...sinsi.net_.jpg

Malzemeler12-16 Kisilik)
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 portakalın rendesi
  • 1 portakalın suyu
  • 1 limon kabuğunun rendesi
  • yarım limonun suyu
  • 1 su bardağı ceviz yada fındık
  • 1 paket 25 grlık kakao (ülker)
  • aldığı kadar un ( 3 su bardağı yetiyor)
ÜZERİNİN SOSU İÇİN:
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket 25 grlık kakao (ülker)
  • hindistan cevizi
Yapılışı: [*]3 yumurta bir bardak şekerle köpük köpük oluncaya kadar çırpılır. [*]daha sonra yağ, portakal kabuğu rendesi,suyu ve yoğurt eklenerek tekrar çırpılır. [*]Elenmiş un,vanilya,limon suyu (limon suyu vanilyanın tam üstüne sıkılırsa daha güzel kabarıyor)kabartma tozu ve kakao eklenerek karıştırılır. [*]daha sonra ceviz veya fındık hangisini kulanıyorsanız eklenerek yağlanmış tepsiye yada kare veya dikdörtgen borcama dökülür. [*]175 veya 180 derece fırında pişirilir. [*]pişip pişmediği kürdanla kontrol edildikten sonra çıkan keki istediğimiz şekilde dilimlenir. Ben bu kek için kalıp kullanmıyorum çünkü borcam yada tepside daha hoş oluyor. [*]dilimlere ayırdığımız kekin üzerine ateşte ısıttığımız kakao şeke ve süt karışımı kekin her tarafına eşit şekilde dökülür. [*]Buzdolabında 1 yada 1.5 saat bekletilip servis yapılır. [*]servis yaparken üzerine hindistan cevizi eklenir.(sosda ki ve kekde ki şeker miktarını damak zevkinize göre artırabilirsiniz.)



Prof. Dr. Sinsi 10-15-2012 12:05 AM

Arap Dudağı Tatlı Tarifi
 

TATLILAR HAKKINDA Şeker tadında olan, içinde şeker bulunan yiyeceklerdir. Tatlılar birkaç çeşide ayrılır. Süt ve meyve ile yapılan tatlılar hafif ve hazmı kolaydır. Hamurlu tatlılar una yağ, fındık, fıstık gibi yardımcı yiyeceklerin konulması ile yapılır. Pişirildikten sonra üzerine şurup dökülür. Diğer tatlılara nazaran hazmı daha zordur. Şurupla yapılan hamur tatlılarında sıcak tatlıya sıcak şurup döküldüğü zaman tatlı hamur olacağından bunlardan biri sıcak biri soğuk veya ikiside ılık olmalıdır. Hamur tatlılarında şurup orta kıvamda hazırlanmalıdır. Koyu olursa tatlı şurubu emmez ve sert olur. Sulu olursa tatlı fazla yumuşar. Bütün tatlılar servis tabağına konduktan sonra hindistan cevizi rendesi, kıyılmış fındık, fıstık, badem ve ceviz ile süslenebilir. Türk mutfağında, diğer bütün Ortadoğu ve Balkan mutfaklarında olduğu gibi, tatlının ayrı bir önemi ve ağırlığı vardır. Özellikle halk arasında, tatlı, bir yiyecek olmanın çok ötesinde "sembolik" anlamlar taşır. En acı günlerden en mutlu günlerimize kadar tatlının ikram edilmesinin âdet olmadığı bir anımız yok gibidir. Yaslarımızı, sevinçlerimizi hep bu yiyecek türüyle ifade ederiz.



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.